I år blir det fler matcher i slutspelet!

6 januari 2022 17:30

I fjol var det premiär för det nya serieupplägget i HockeyAllsvenskan och slutspelet blev en succé! I år blir det fler matcher i slutspelet.


I fjol var det premiär för det nya serieupplägget i HockeyAllsvenskan vilket innebar slutspel och play out.

Det blev en succé.

Sportsligt var slutspelet ovanligt underhållande med högt målsnitt och det krävdes rekordmånga matcher för att avgöra serierna där hela elva av 43 matcher gick till sudden death. Intresset speglades även av våra supportrar där TV-tittandet ökade 37% jämfört med slutspelet 2018/19 och nådde över 500 000 personer i TV4:s kanaler.

Till i år skruvas slutspelet till ytterligare.

I fjol avgjordes kvartsfinaler och play out i bäst av fem matcher men i år avgörs de serierna i bäst av sju, precis som semifinaler och finaler. Det innebär att alla matchserier utom åttondelsfinalerna avgörs i bäst av sju matcher.

– Förra årets slutspel blev på många sätt och vis en jättesuccé med ett oerhört stort intresse. En stor del i det hade det nya slutspelsformatet och till i år har vi filat lite på det och kör nu bäst av sju även i play out och i kvartsfinalerna vilket känns oerhört spännande. Slutspelet är ju en enda lång fest för alla och att vi nu kan få till ännu fler matcher i förhoppningsvis jämna och täta matchserier är något jag ser fram emot och jag hoppas verkligen att vi då kan ha fullsatta arenor utan restriktioner så alla supportrar får plats och kan heja fram sitt lag till seger, säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Datum för slutspelet släpps inom kort.

SLUTSPEL

Lag 1-10 spelar slutspel.

Lag 1-6 är direktkvalificerade till kvartsfinal.

Lag 7-10 spelar åttondelsfinal. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9. Spelas i bäst av tre matcher (H-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till kvartsfinal.

Inför kvartsfinalen väljer lag 1 (serieettan) motståndare bland de fyra lägst rankade lagen (lag 5 och lag 6, samt vinnarna i åttondelsfinalen). Därefter väljer lag 2 (serietvåan) enligt samma princip, och så vidare. Spelas i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till semifinal.

Inför semifinalen väljer högst rankade laget motståndare bland de två lägst rankade lagen (baserat på tabellen). Spelas i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H). Högst rankade lagen i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnarna går vidare till final.

Finalen spelas i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H). Högst rankade laget i tabellen har hemmaplansfördel. Vinnaren är kvalificerad för SHL.

Alla utslagna lag i slutspelet är kvalificerade för HockeyAllsvenskan till nästkommande säsong.

SPELAT KLART

Lag 11-12 har spelat klart efter 52 omgångar och är kvalificerade för HockeyAllsvenskan till nästkommande säsong.

PLAY OUT

Lag 13-14 spelar play out. Avgörs i bäst av sju matcher (H-H-B-B-H-B-H) där vinnaren spelare vidare i HockeyAllsvenskan och förloraren flyttas ner i HockeyEttan. Högst rankade laget i tabellen har hemmaplansfördel.