Panelen: "Blek om än intressant..."

12 juni 2021 11:00

Tre experter ger sin syn på Trojas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Robert Corell, journalist Smålänningen
Elias Ekstrand, frilansjournalist
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Robert Corell: Rätt bra ändå. Troligtvis trillar det in några kontraktsförlängningar till från förra säsongens trupp och jag tror att klubben får behålla alla spelare de vill behålla. Endast två nyförvärv är presenterade i nuläget. Carl Ehrnberg sökte en större roll än vad han kunde få i Västerås och Trojas förhoppning är att han ska blomma ut med större ansvar. Julius Vähätalo är så klart oerhört intressant efter åtta raka säsonger i SM Liiga. Hemma i Finland har han varit en spelare för lägre formationer men är nu tänkt för en av Trojas toppkedjor. Med sina nästan två meter kommer han garanterat stå ut på isen. Laget ser ganska tunt ut på papperet just nu, men lägg till trovärdiga rykten så börjar det bli ganska komplett.

Elias Ekstrand: Om vi utgår från det som officiellt är klart så tycker jag Trojas silly season så här långt varit blek om än intressant. Ragnewall, Kevin Karlsson, Emanuelsson och Olofsson är fyra viktiga förlängningar och backen Erhnberg tycks vara ett intressant nyförvärv som fått fina lovord från Västeråshåll. Finska Vähätalo är den stora stjärnan än så länge, och han kan komma att spela en avgörande roll under hösten. Å andra sidan så kommer han från ett bottenlag där han tillhört de lägre kedjorna och har ingen vana att producera. Att komma hit och ha krav på sig att producera poäng och föra laget i power play kan bli en omställning. Spelarna från Ettan är intressanta och kan blomma ut, likaså Erhnberg och Vähätalo, men det är många chansningar. Nej, Troja lär behöva lasta in några etablerade namn på de sista tomma platserna. Det har gått lite rykten och utifrån de spekulationerna ser det ändå ganska ljust ut, om de går i lås.

Alexander Jepsen: Det finns en tydlig röd tråd. Troja ska vara stabilt och har byggt efter den filosofin. Antagligen lärde de sig något efter förra gången och vet att vintern egentligen bara har ett mål: hänga kvar.

Vad är styrkan i lagbygget?

Robert Corell: Allround-spelet. Och med det menar jag att laget innehåller lite av allt. Men klubben har tänkt till en extra gång när det kommer till backarna. Förra gången Troja var i allsvenskan hade laget några av seriens bästa offensiva kort i Nicolai Meyer, Tor Immo, David Rundqvist och Jonathan Johnson. Ändå åkte de ur. Försvaret var största bekymret då. Med Carl Ehrnberg, Niklas Enberg och Daniel ”Trucken” Karlsson Thörnros har de byggt en grund av allsvensk rutin. Och mer allsvenskt erfarenhet verkar vara på väg in. Troja vill inte göra om samma misstag. Det ser kanske inte särskilt upphetsande ut på papper men det kan bli livsviktigt på isen.

Elias Ekstrand: Kontinuiteten har varit ett signum för Trojas lagbygge under åtminstone de senaste sex-sju åren och är så även kommande säsong. Många från Ettan följer med upp, vilket är en chansning i sig men som ger en fördel i att man redan är samspelta och har en någorlunda klar rollfördelning vid seriestart. En annan stryka tycks bli målvaktsidan, Ragnewall har rutin från Allsvenskan och vet att han kan prestera på nivån. Vid sin sidan ryktas det om att det kommer bli Linus Lundin från Modo, en målvakt som är minst lika bra.

Alexander Jepsen: Jag gillar det där tänket. Att de nu tar detta året och bara ska vara stabila. Stabiliteten i grund är styrkan.

Vad är svagheten i lagbygget?

Robert Corell: Svagheten just nu är att truppen inte innehåller en enda spelare som producerat bra med poäng i allsvenskan tidigare. Vill man vara optimist går det vända på det och se potentialen. Alla måste ju börja någonstans. Alexander Bjurström fick äntligen spela en hel seniorsäsong i samma klubb och har alla verktyg för en riktigt bra målskytt. Jesper Emanuelssons raketutveckling kan mycket väl fortsätta i hög fart. Men visst är det en osäkerhet och en typ av svaghet att inte ha någon som redan bevisat sig i just allsvenskan.

Elias Ekstrand: Avsaknaden av spetskompetens. Man har redan lagt en grund av spelare ifrån ifjol, en grund som ger Troja en bra bredd. Men man saknar än så länge spelare man kan förlita sig på kommer producera framåt. Avsaknaden av en klassisk förstafemma är en svaghet.

Alexander Jepsen: Avsaknaden av spets. Vi vet såklart inte hur bra nye finländaren – Julius Vähätalo – är. Samtidigt har han inte spelat en framskjuten roll på flera säsonger. Räkna med en startsträcka där. Klart är att det kan behövas någon mer offensiv spelare.

Vad mer måste in?

Robert Corell: Lite etablerade allsvenska forwards. Den där svagheten måste åtgärdas. Och det är just det som klubben jobbar på just nu. De var med i jakten på danske VM-spelaren Mathias From och det är väl ett riktmärke på vilken typ av spelare klubben är ute efter.

Elias Ekstrand: Man saknar egentligen större delar av de två toppkedjorna, nu vet vi att fler förlängningar kommer äga rum varav en del kommer räknas in där. Men utöver förlängningarna de ryktas om så saknas i mitt tycke två centrar, varav minst en passningssäker för toppkedjan som kan styra upp power play, och en skottstark forward. En mer offensivt lagd back hade inte skadat heller.

Alexander Jepsen: Se svar ovan egentligen. Vi vet att Carl Ernstig och August Nilsson är klara, vilket Minhockey redan har avslöjat och vi vet att målvakten Linus Lundin också är klar. Samtidigt ska Oscar Öhmans bror, Victor med samma efternamn vara på väg in. Det är inte så många fler platser att spela med.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Robert Corell: Som ishockeyromantiker finns det ett gäng kontraktslösa före detta trojaner som hade varit kul att se i Ljungby igen. Att få hem István Bartalis hade varit en dröm för Troja. Men det förblir en dröm eftersom han sitter på kontrakt med ungerska Fehérvar AV19 över kommande säsong. Annars är väl en 50-poängsforward kanske det mest givna svaret. Är personligen svag för skottstarka backar och skulle gärna vilja se ett rungande slagskott ribba in från blålinjen. Det har varit alldeles för lite av den varan i Troja senaste säsongen.

Elias Ekstrand: David Rundqvist är en gammal bekant som besitter just de där spetsegenskaperna som jag eftersöker hos en förstacenter. Även Sebastian Benker skulle vara lite av en drömvärvning, stor stark forward som näsa för mål. Har gjort det bra i Västerås och skulle få än mer förtroende i Troja vilket borde innebära en ännu större poängproduktion.

Alexander Jepsen: Det där är en fråga som är ganska rolig egentligen. Det är klart att det finns – för alla lag och alltid.

» Transfercentralen 2021