Lundh: "Det går inte att slappna av för det"

24 augusti 2019 11:00

#14lag14analyser: Efter en tung säsong så blev Karlskoga återigen ett topplag ifjol. Tränaren Staffan Lundh menar dock att BIK inte kan slappna av för det utan att det är minst lika hårt jobb som väntar den här vintern.


När Staffan Lundh kom in som tränare i Karlskoga ifjol så kom han till en klubb i mindre identietskris.

Efter att ha varit ett ständigt topplag i flera år så gick det mesta snett för två år sedan. BIK fick kämpa i botten och lyckades först i den sista omgången, via en bortaseger mot Västervik, säkra det allsvenska kontraktet.

Inför förra säsongen pratade BIK om att hitta en förlorad identitet och återigen bli den där plantskolan som förädlar talanger och spelare som kört fast i karriären.

En tuff utmaning för klubben och färske tränaren Lundh.

Resultatet?

En femteplats i tabellen.

– Jag tycker att vi gjorde en bra säsong ifjol och vi uppnådde den målsättning som vi hade med att bli bland de åtta bästa. Det får vi vara nöjda med, även om man när vi var mitt upp i det gärna hade velat spela någon mer match på slutet, säger Staffan Lundh.

– Det är klart att både jag och föreningen känner en större säkerhet när vi kliver in i den här säsongen jämfört med vad vi kände ifjol, men det går inte att slappna av för det. Vi måste jobba lika hårt i år som vi gjorde förra säsongen. Det gäller att vara lika påkopplad igen.

BIK återövrade alltså statusen som topplag ifjol och ska fortsätta bygga på det den här säsongen. Året för två år sedan ska bli ihågkommet som ett lite gupp på vägen.

– Det är nya förutsättningar med ett nytt lag och vi kommer nog att sikta på att bli bland de åtta bästa igen. Det kommer bli lika tufft som ifjol att nå dit, säger Lundh.

– Vi ska inte ändra allt för mycket i det som vi gjorde förra säsongen, men givetvis finns en strävan att hela tiden bli bättre och skickligare och på sätt vinna fler matcher. Det är ju det den här idrotten går ut på.

Det har varit en del omsättning i truppen, men stora delar är kvar. Till skillnad från tidigare så har BIK inte bara fått behålla sin starka kärna, utan även ett koppel toppspelare. Som Henrik Lundberg, Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg.

– Det är en del spelare kvar plus att vi tränare är inne på andra året. Vi startar med en annan grundplatta än ifjol, säger Lundh.

– Att vi får behålla en stark kärna är alltid viktigt. Det finns en stark grupp i laget som tar hand om nya spelare och sätter kulturen, så i just den delen är det väldigt enkelt att vara tränare i den här klubben. Det är aldrig några problem för någon att komma in i gemenskapen.

Bland värvningarna märks några spännande talanger som Filip Roos, Max Wennlund och Nikola Pasic.

Där finns också spelare som Kevin Ekman Larsson, Wihelm Westlund och August Gunnarsson som visat glimtar av sitt kunnande på seniornivå, men som väntar på det riktiga genombrottet.

Det känns alltså som en klassisk BIK-mix när det gäller nyförvärv.

– Allt ska styras mot ekonomi och intressen, men vi har hittat en bra blandning av spelare som vi tror på. Laget känns spännande, säger Lundh.

BIK brukar hitta unga talanger samt spelare som väntar på sitt genombrott, och det känns som det verkligen är sådana killar ni fått in?
– Ja, lite så har det varit genom åren och det är så man får jobba med de medlen som klubben har. Det är fler klubbar än vi som får jobba utifrån de premisserna och som satsar på samma sätt.

Har ni försökt komplettera truppen med något speciellt?
– Det försökt titta på lite till i år är att få in lite spelskickligare backar för att bygga vidare på vårt spel ifjol. Jag tycker också att vi har fått in lite mer tyngd i anfallsspelet i till exempel Filip Ahl.

» #14lag14analyser