Norbe: "Det bästa som kunde hända"

20 juni 2021 10:30

Daniel Norbe är klar för sin tredje sejour i HV71 och nu berättar han om klubbvalet, tiden i Björklöven, oväntade valet ifjol, offensiven, revanschen och HV-satsningen.


Daniel Norbe lämnade Karlskrona i samband med att transferfönstret stängde våren 2020 och gjorde ett bejublat inhopp i SHL med HV71.

Därför var många förvånade när han därefter beslutade sig för att skriva på för Björklöven.

Sejouren där blev inte som tänkt, avtalet bröts efter den gångna säsongen och nu är backen klar för en comeback i HV71.

– Det passar bra. Jag och sambon ville tillbaka till Jönköping. Vi har en dotter på nio månader och vi kommer närmare våra familjer, säger Daniel Norbe.

Detta blir faktiskt tredje sejouren i HV71. Sedan tidigare har backen också spelat juniorhockey i klubben.

– Det är lite sjukt egentligen, men det stämmer ju. Jag trivdes väldigt bra som junior i klubben och hade roliga år. Därefter har det varit en dröm att spela i klubben igen och det blev ju en kort sejour ifjol. Nu får jag vara med från start en säsong och det känns fantastiskt.

25-åringen har gjort en fin hockeyresa genom åren.

Han har Växjö som moderklubb men valde att flytta till HV71 under sista junioråret och fick då även byta om i en SHL-match. Därefter har det blivit sex raka säsonger i HockeyAllsvenskan med Tingsryd, Karlskrona och Björklöven (plus det korta SHL-inhoppet med HV71 ifjol då).

Under åren har Norbe sakta men säkert etablerat sig som toppback och under sina två år i Karlskrona var han en av ligans främsta försvarspjäser, inte minst i det offensiva spelet.

Det var de prestationerna som öppnade för inhoppet i HV71 där han fick chansen i powerplay direkt.

Men någon fortsättning i SHL blev det alltså inte.

– Det gick bra i HV71, jag fick mycket förtroende och istid och fick fortsätta spela samma spel som i Karlskrona. Jag kom ni i det fort. Det var lite diskussioner men sedan kom coronan och gjorde att saker sköts upp. I samma veva dök Björklöven upp som alternativ. De gjorde en satsning mot SHL och jag kände att det skulle vara en häftig resa att vara med på. Det blev inte helt som tänkt, varken för mig eller laget. Så är det i hockeyn ibland. Det är både jobbigt och charmigt, man vet inte vad som kommer att hända. Jag tog mycket lärdom av den gångna säsongen och jag tycker ändå jag utvecklat delar i mitt spel.

Det var höga förväntningar på dig ifjol, vad hände?
– Björklöven hade en grymt bra backsida med hård konkurrens, det visste jag när jag skrev på, men tanken var att ha samma roll som i Karlskrona och HV71 där jag skulle användas i en offensiv roll. De valde sedan att satsa på andra backar i de rollerna, framförallt i powerplay, och det var lite trist. Jag har mina främsta styrkor i offensiven men kunde inte riktigt visa upp dem. Jag får respektera tränarnas val.

Så ni valde att gå skilda vägar trots att du hade kontrakt ett år till?
– Ja, det klickade inte riktigt som vi ville i Björklöven. De hade nog högre förväntningar på mig och jag kände att det inte blev som jag tänkt med min roll. Det var bättre att söka sig vidare och se på andra alternativ. HV71 dök upp snabbt i diskussionerna och då fanns det inget att tveka kring. Det här var det bästa som kunde hända både mig och min familj.

En av Daniel Norbes främsta spetsegenskaper är det vassa skottet.

Just offensiven är hans främsta styrka - men han har blivit mer av en tvåvägsback med åren.

– I yngre dagar var jag en offensiv back. När jag kom till Tingsryd så fick jag en annan roll och spela mycket i boxplay. Det var inte lätt men det var viktiga år för mig och jag har Taif att tacka för mycket. Jag lärde mig seniorhockeyn och det defensiva spelet, och mot slutet där och sedan i Karlskrona så kunde jag ta tag i offensiven igen och låta den växa. Mina två år i KHK hade jag mestadels en offensiv roll. Nu skulle jag säga att jag är mer av en tvåvägsback.

Nästa säsong blir ett revanschens år - både för HV71 och Daniel Norbe.

– Så är det. Både jag och HV71 förlorade säsongens sista match ifjol. Det var en hemsk känsla och den känslan vill jag aldrig uppleva igen. Det är en drivkraft inför nästa säsong, att stå på den vinnande sidan i säsongens sista match, säger han.

– Personligen så vet jag vad jag kan och att jag kan prestera på en hög nivå. Dit vill jag tillbaka.

Hur upplever du känslan i HV71?
– Det är klart att det inte glöms bort på en dag att klubben åkt ur SHL, det märks bland fans och i föreningen, men nu handlar det om att lägga det där bakom sig. Det går inte göra något åt nu. Det är full satsning på att gå upp igen. Det har känts väldigt bra i snacken jag haft med klubben. Det blåser ändå positiva vindar och klubben är tydliga med vad de vill. Alla förutsättningar finns för att lyckas. Det kommer vara upp till oss på isen att leverera. Det är en lång och tuff resa, men visst ser det bra ut för oss.

Du kliver återigen in i en hård backkonkurrens?
– Ja, verkligen. Det är ingen hemlighet att HV71 kommer satsa stenhårt för att gå upp och då blir det också en hård konkurrens om platserna. Sedan gäller det att få ihop allt. Jag har varit ett tag i HockeyAllsvenskan och vet hur tufft det är. Vi hade ett grymt lag på pappret i Björklöven ifjol, men vi lyckades ändå inte gå hela vägen. Det är en tuff resa att göra men jag ser verkligen fram emot den. Jag ska göra allt i min makt för att HV71 ska lyckas med sitt mål.