Stora finaltipset - så går det mellan HV71 och Björklöven!
Publicerad: 2022-04-23
Idag startar finalen mellan HV71 och Björklöven! Hur går det? Vi har låtit över 50 profiler tippa matchserien!

En bit över 50 personer - en salig blandning av journalister, hockeytyckare, bloggare, skribenter, spelare, tränare och andra - har tippat finsalserien mellan HV71 och Björklöven:

4-1 Till HV71! Hv har ett lag som inte har förtagit sig i kvart/semi orken kommer att ta slut på Björklöven.
Johan Tornberg, tidigare allsvensk tränarprofil och numera C More-expert

Hv71 4-1. HV har ett bättre lag, sett över hela truppen. Men har oxå fått en perfekt resa den här säsongen och är skadefritt samt friska inför finalen.
Tomas Ros, hockeyboss på Sportbladet

Tror HV vinner med 4-2 i matcher. Dom har ett djupare lag och fått en bättre resa fram till finalen. I slutet på en lång säsong så är det en fördel att ha spelat och rest mindre.
Tomas Montén, J20-förbundskapten

HV71-Björklöven 4-2. Jag hade väldigt svårt att komma på vilket lag av MoDo eller Björklöven som skulle passa HV71 sämst. Har än idag inte kommit på svaret. Jag tror att Björklöven kan vinna en eller två av lagets hemmamatcher om det blir en oförglömlig atmosfär, men jag kan bara inte se hur något lag i den här serien ska kunna hota HV71 över sju matcher. Som neutral vore det ju kul om elementet spänning skulle adderas till den här matchserien. Men HV71 spelar i SHL nästa säsong och firar med massipaantåååta.
Lars Lindberg, C More-ankare och C More-poddare

Tror HV71 vinner med 4-2 i matcher och därmed tar steget upp igen. HV71 gjorde en minst sagt tung satsning inför säsongen och det har lönat sig. Starka, drivande karaktärer i laget i kombination med att man fått vila sig i form inför finalen samtidigt som Björklöven kommer från en tuff semifinal avgör. Löven spelar med stort hjärta och kommer sticka upp och ta ett par matcher men HV71 har lite vassare spets och även om det är lite förutsägbart tråkigt så tar Jönköpingslaget hem det till slut.
Marie Hallman, frilansande hockeyreporter för bland annat Sveriges Radio och TT

4-1 i matcher till HV71. Imponerande slutspel av Björklöven, men man kommer inte ro på HV71. Jönköpingsklubben kommer fräschare och mer utvilade till finalen och även om Claes Endre visat att han kan göra monsterinsatser, så har HV71 så pass många offensiva vapen att Björklöven på sin höjd tar en match.
Johan Nilsson, grundare av eliteprospects.com

4-2 HV71. Ett par extra dagars vila kommer fälla avgörandet i vad jag tror blir en längre matchserie.
Jesper Samuelsson, Vita Hästen-kapten

{!A}

4-2 i matcher till HV71. Jag tror att Björklöven kan göra den här serien oviss och spännande. Men att de ska rubba HV71 och deras bredd i bäst av sju matcher känns orimligt.
Uffe Bodin, hockeyorakel på hockeysverige.se

HV - Löven 4-1. Motivering; Det var stor skillnad mellan lagen kapacitetsmässigt (och ekonomiskt) inför säsongen, nu är det även ett berg att bestiga fysiskt och mentalt för Björklöven efter den gastkramande serien med Modo. Det blir som 99% av alla trodde, HV 71 tillbaka till SHL. Väldigt imponerad av Lövens slutspel!
Niklas Jihde, Viaplay-profil och tidigare HockeyAllsvenskan-ankare

4-1 till HV. Jag tror bredden och spetsen tar ut sin rätt. Dessutom måste det kännas för Löven att man behövde gå sju matcher. Säg så här, ska det ens finnas en enda rimlig chans för Björklöven att lösa det, måste de sno en av de två första i Jönköping. Tror dock det blir tufft. Så 4-1 och HV till SHL den 1 maj på hemmaplan.
Johan "MrMadhawk" Svensson, hockeyskrivare, hockeybloggare och hockeypoddare i SportExpressen

Jag tror på 4-1 till HV71. Har svårt att se att Löven ska rå på HV:s maskin. Och Gunnarsson i målet kan vara en riktig vägg.
Fredrik Jensen, tidigare målvakt och Vita Hästen-boss

Jag är säker på att HV vinner med 4-1 i matcher, de har bättre spets samt är mer utvilade.
Fredrik "Linkan" Bremberg, snidare med sammetshandleder som numera är DIF-anställd

HV71–Björklöven 4–1. Det här ska HV71 bara vinna, det säger alla och det har alla sagt sedan de åkte ur SHL och presenterade sin satsning mot snabb återkomst. Man har promenerat genom slutspelet hittills med dubbla svepningar. Här tror jag däremot inte att det blir någon svep utan jag tror att Björklöven vinner en av de två första matcherna på hemmaplan, men roligare än så blir det nog inte för Umeålaget. HV får fira avancemanget på hemmaplan.
Alexander Nilsson, hockeyjournalist hockeynews.se

4-1 HV 71. Dom är helt enkelt för bra! Löven har stångat 7 matcher mot Modo nu och HV sitter hemma och myser. Dom har inte bränsle kvar för att störa dom tyvärr.
Jonas Westerling, passningsgeni och en av HockeyAllsvenskans främsta assistproducenter genom tiderna

{!B}

Resultat: 4-2 till HV71. Motivering: Ingenting stoppar HV nu. De var överlägsna i grundserien och har steppat upp ytterligare i slutspel, utgången av finalen känns självklar. Björklövens bästa chans är att vinna de inledande matcherna, när HV möjligen är lite ringrostiga efter ett längre uppehåll.
Elias Ekstrand, Troja-expert

4-1 till HV71. Motivering räcker väl med att HV har hanterat pressen hittills och lär klara av det även i finalen. Sen är man förberedda för hur matchserien än kommer se ut, blir det öppet spel så kommer man lösa det för man är bättre på det. Man har även folk som kan vara grisiga och spela på det sättet. HV:s 50% i PP kommer inte hålla även över finalen. Men Björklöven behöver vinna specialteams klart, det tror jag också blir svårt. Sen gillar jag Stråhle, tycker han hittade en del knep för att neutralisera MoDo i semifinalen. Nu behöver han göra om det upphöjt till 10, det är en rejäl utmaning som jag tror blir lite för stor. Björklöven har bredden framåt, viktigt att få tillbaka en del av sina backar. Men HV är ännu bredare och framfört spetsigare. Jämna matcher överlag tror jag men HV vinner serien 4-1.
Max Strömberg Melin, hockeyorakel som vurmar extra för Kristianstad och Nashville Predators

Jag tippar att HV vinner med 4-2. Jönköpingslaget har en oerhört bred trupp mot ett Björklöven som går runt på få backar just nu. HV har byggt mot den här matchserien hela säsongen - men jag tror att Umeå-laget kommer sälja sig dyrt och ge HV en ordentlig fajt. Så länge orken finns kvar.
Tobias Carlsson, C More-kommentator

Jag tror att HV71 tar det i fyra raka. Laget är byggt för att snabbt ta sig tillbaka till SHL, där laget faktiskt hör hemma. Och nu när det väl gäller så kommer det inte vara nåt snack ens. Tyngd och kvalitet, hjärta och vilja – det fäller avgörandet. Plus att Modo Hockey redan lyckats massera Björklöven över sju matcher i kvalsemin.
Johan Rylander, GP-journalist

4-1 i matcher till HV71. Jag ser två scenarion framför mig: Antingen kommer Björklöven vinna första matchen i Husqvarna Garden mot ett ringrostigt HV71, och sen vinner HV fyra raka. Eller så tar HV71 en storseger under lördagen mot ett tröttkört Björklöven, går upp till 3-0, och sen vinner "Löven" match fyra på hemmaplan innan HV får avgöra i Jönköping match fem. Men 4-1 blir det oavsett vilket.
Måns Karlsson, hockeysverige.se-boss

4-2 till Björklöven. Ett tips som strider mot all logik, som jag kanske inte riktigt tror på själv ens, men det har gått lite FÖR lätt för HV, det har blivit lite FÖR självklart att de bara ”ska gå upp”. Särskilt som Björklöven fick slita sju matcher i semin. Men det är väl just då idrotten brukar ställa sig på ända? Det är väl då Per Kenttä brukar trolla och trixa med naturlagar? Dessutom vore det, efter pandemisnuvningen 2020, någon form av gudomlig rättvisa om Björklöven äntligen fick gå upp. Jag hoppas på det.
Christian Gustafsson, sylvass hockeykrönikör som trollar med ord i Barometern-OT

Tips: HV71-Björklöven 4-1 i matcher. Motivering: Detta blir HV71s största utmaning i slutspelet. Björklöven har en bredd och spets som varken BIK eller Västervik matchar. Hade lagen haft liknande resor till finalen hade jag kunnat se Björklöven pressa Jönköpingslaget men efter den tuffa bataljen ”Löven” hade mot MoDo, medan HV71 vann med 4-0 mot BIK och fått en dryg veckas vila, kan jag inte se det. Visst kan det vara en fördel i och för sig att vara inne i ”zonen” men HV har en sådan bredd och kommer föra matcherna, varenda misstag blir kostsamt. Nej, kan inte se annat än att denna sejour i HA blir en kortvarig sådan för HV.
Adam Gunnarsson, SSK-kännare och SvenskaFans-skribent

HV, 4-1 i matcher. Jag har svårt att se något som talar till Björklövens fördel. HV ser urstarka ut – de har spets, bredd, styrka och finess. Målvaktssidan är likvärdig, kanske är Claes Endre i nuvarande form till och med vassare än Jonas Gunnarsson – men hur långt kan det räcka? En match, kanske två – men inte fyra.
Andreas Hanson, Rego- och C More-kommentator

4-1 till HV, tror jag.
Tobias Stark, hockeyprofessor

4-1 till HV71. HV71 har gjort det mesta rätt sedan uttåget förra våren. Det visar sig nu. Deras bredd + spets och att de fått ladda upp medans Björklöven kämpat in i sista stund mot Modo gör att det blir SHL-spel för Jönköpingslaget.
Johanna Dahlén, hockeyreporter i SportExpressen och Hockeykväll

4-1 i matcher till HV71. I seriespelet har HV71 och Björklöven två segrar vardera, vilket talar för en jämn matchserie. Men slutspel är en helt annan sak, dock tror jag att det gynnar Björklöven inledningsvis att man är igång och har matcher i benen då deras semifinal gick till sju matcher. HV71 har vilat sedan den 14 april och risken finns att man kan behöva en liten startsträcka för att komma igång igen i finalspelet. Björklövens chans är nog att man kniper en seger i första matchen och sätter lite press på HV71. Jag tror dock att HV71:s bredd gör att man vinner med 4-1 i matcher.
Peter Bohlin, Almtuna-fotograf

HV 71-Björklöven 4-1.
Stefan Klemetz, C More-kommentator

HV-Björklöven 4-1. Björklöven har allt att vinna och ett härligt flow efter semifinalserien som ger extra energi. Men jag tror ändå att HVs breda spets och fler vilodagar under slutspelet gör att Jönköpingslaget spelar i SHL kommande säsong.
Linus Eklund, Rego- och C More-kommentator

Jag tror HV tar det med 4-1 i matcher. Lägger in variabeln att HV’s pilot till match 3 tvingas kasta in handduken sent, på grund av barn som fått kräksjukan på dagis. En stressad inhoppare misslyckas kraftigt med inflygningen till Umeå, och Tommy Samuelsson blir åksjuk av den skakiga landningen. Glömmer därför sin lapp inför matchgenomgången på flyget och missar helt sonika att berätta att Olle Liss skjuter jättehårt och att Fredric Andersson sjunger jättebra. Alltså jättebra. Så ett överraskat HV står och tittar på (även lyssnar) medans Lövens artister levererar i match 3, men i övrigt tar smålänningarna övriga tillställningar på ett övertygande sätt.
Björn Oldéen, C More-ess

4-2 i matcher till HV71. HV71 har mer spetskompetens - i såväl offensiven som defensiven - än Björklöven och en bättre bredd i allmänhet. Det finns dessutom mycket karaktär i laget och smålänningarna kan stoltsera med en eminent mix av olika spelartyper. Jag tror inte att Jönköpings hockeystolthet förlorar fler än två matcher i den här finalserien.
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

HV71 vinner med 4–2. Tippar lite med hjärtat när jag säger sex matcher, hoppas på en så lång och dramatisk matchserie som möjligt. En spetsigare, bredare och mer utvilad trupp fäller avgörandet i HV-favör.
Hans Abrahamsson, hockeyexpert på Sportbladet

Löven vinner i sjunde och avgörande matchen. HV Blå åker på en redig punktering på höger framhjul när matchserien är 3-1 till HV. Här vänder det och grabbarna från norr vänder till 3-3. När är Björkarna som bäst? - När de blåser lite gott! Vem sätter GWG i match sju? Utan tvekan Hutchings! De finns ingen annan som kan tysta Husqvarna Garden.
Acke Ringström, pensionerad Kristianstad-back

HV71-Björklöven 4-1 i matcher. En äckligt bred, synnerligen spetsig och utvilad trupp mot ett Björklöven som stångat sig fram genom slutspelet. Det finns inga giltiga ursäkter för HV71 att inte städa av även den här matchserien förhållandevis bekvämt.
Mikael Mjörnberg, HockeyEttan-expert på hockeysverige.se

4–1 i matcher till HV71. Jag har väldigt svårt att se att Björklöven ska orka rubba HV71 efter holmgången mot MoDo. HV har en bredd som ingen annan är i närheten av i HockeyAllsvenskan.
Jesper Hallberg, hockeyjournalist på Barometern-OT

HV71-Björklöven 4-1. Dåligt med data i HockeyAllsvenskans slutspel så jag får luta mig mot siffrorna i HockeyAllsvenskans slutspel och SM-slutspelet sammanlagt.
Finalspel för lag med 7 matcher i semin mot lag med färre än 7 matcher i semin: 1/6 segrar.
Finalspel för lag med 4-0 i matcher i semin mot lag med fler än 4 matcher i semin: 3/4 segrar.
Erik Melakari, statistikexpert på Statnet

Tror på 4-1 i matcher till HV71. Spetsen, bredden och vilan talar mer för HV.
Markus Ljungh, Linköping-center och tidigare Guldgaller-vinnare i HockeyAllsvenskan

4-1 till HV71.
Löven tar en match hemma.
Thermell blir staty utanför arenan.
Guldpipan går till Daniel Wessner.
Martin Thelander, BIK-legendar

{!C}

HV vinner med 4-1 i matcher. HV har haft fokus på final länge och har kunnat göra sig redo fysiskt och mentalt medan Björklöven fått ladda ur rejält i semifinal mot Modo.
Janne Rindstig, Sveriges Radio

Det blir nog jämnt i denna final. Björklöven kommer med matcher i benen men också ett bra mentalt läge efter segern mot Modo. HV med utvilade kroppar men också en mental utmaning då man gått och väntat och väntat och anspänningen kan vara för hög i starten. Det kan gå hur som helst, det hänger lite på de två inledande matcherna och hur lagen tar sig an dessa. Valet faller ändå på att HV segrar i finalen med tanke på en lite bredare trupp. De vinner jämna matcher men med 4-2 i matcher.
Per Hånberg, slutspurtstränare i Södertälje

HV71 är storfavoriter och kommer utvilade till HA-finalen. Björklöven med matchvinnaren i match sju, Hutchings & härföraren Rahimi, har dock matchtempot uppe och gynnsamt läge mentalt med allt att vinna. Kan norpa någon match initialt av bara farten men HV hanterar pressen, ödmjukt och bestämt guidade av styrman Samuelsson & hans stab, och blir klara för SHL efter 4-1 i matcher.
Erik Granqvist, energifylld Viaplay-expert

4-2 till HV71. HV är ett i grunden bättre lag, ett komplett lag förutom en lite svag målvakt. Björklöven har form och kommer att sälja sig dyrt, men har fått slita hårt i slutspelet och har en extremt tunn backsida. Normalt är det Björklövens bredd på forwardssidan som är deras styrka, men nu möter de en ännu starkare bredd.
Gustav Pettersson, VK-journalist

Björklöven vinner 4-3. Under ”normala” förutsättningar hade jag tippat 4-1 till HV men den här matchserien är så långt ifrån normal man kan komma. Det är ett mentalt spel där HV är storfavorit med enorm press på sig att laget MÅSTE vinna medan Löven kliver in med en skön känsla och bekväm underdog. Ser fram emot en rysare och håller tummarna för att båda lagens supportrar kommer ut på andra sidan med hälsan i behåll!
Patrik Westberg, inlevelsefull och ordrik C More-kommentator

4-1 HV. Finalen är HV:s att förlora. De har ett bättre lag rakt igenom och har fått vila en vecka medan Björklöven gått en rejäl holmgång mot Modo. Det här borde bara kunna sluta på ett sätt.
Adam Johansson, hockeyjournalist och -poddare i SportExpressen

Jag tippar 4–1 till HV71. Björklöven har gjort det bra som har tagit sig till final under en för klubben strulig säsong, men nu tar det stopp. HV visade upp en otrolig spets mot BIK. Jag tror HV är för bra, helt enkelt.
Dennis Pavlovic, journalist Karlskoga Tidning

4-1 HV71. HV har bättre lag än förra säsongen och det skulle vara en av dom större flopparna om dom inte går upp.
Fredric Jaensson, gammal storspelare i Oskarshamn

4-1 i matcher till HV71. Känslan är att dom känns för starka och kunnat förbereda sig på bästa sätt för den här finalserien.
Albin Lundin, Timrå-center som svarade för ett bombastiskt allsvenkt genombrott för några år sedan

{!D}

Tyvärr tror jag att det blir ganska odramatiskt. Maskinen från Jönköping vinner med 4–0 eller 4–1. Samuelssons sylvassa gäng står i en klass för sig och så här långt har de inte visat några tendenser till att darra. Förlusterna mot Västervik lägger jag på ”gåvokontot”. HV i SHL 22/23 – där hör de hemma.
Marcus Nilsson, journalist Kristianstadsbladet

HV71 vinner med 4-2 i matcher. Det är mycket press på HV71 med stort favoritskap och det vore en stor missräkning om de misslyckades. De har det bredaste laget om än inte superspetsigt. Björklöven har å sin sida inget starkt eget spel och även om de tog sig förbi Modo så var det mest på effektivitet. Mot HV71 behöver de inte heller föra spelet utan kan lura till sig en eller två matcher i början. I slutändan blir HV71 för tunga.
Jimmy Hamrin, hockeyexpert

HV71 kniper SHL-platsen efter 4–2 i matcher. Jag tror att Björklöven kommer att ge favorittyngda HV en rejäl kamp och det kan mycket väl bli en riktigt rafflande och dramatisk finalstrid. Men den enorma truppbredden kryddat med ett gäng vassa spetsspelare gör att det till slut kommer att tippa över till HV:s fördel.
Carl Ljungquist, journalist Jönköpings-Posten

HV71-IF Björklöven 4-1.
Motivering: Jag har svårt - nej, mer rätt; mycket svårt - att se hur HV71-spelarna ska missa att fullborda den här säsongens finns-inget-annat-än-att-vi-ska-direkt-tillbaka-till-SHL-krav som de har haft och alltjämt har på sina axlar. Möjligen, möjligen, möjligen just de så högt det går ställda kraven - dels från föreningen, dels som de säkert har satt på sig själva att prestera/leverera. Men samtidigt har HV71-spelarna inte, mer än i väldigt få/enstaka matcher under hela säsongen, visat sig direkt tyngda av kraven. Så, nej, den här matchserien vinner HV71 - och det relativt komfortabelt. Och att det är en bäst-av-sju-serie gynnar HV71 än mer. En, ja, en dipp - som i kvartsfinalmatchserien mot Västerviks IK - kanske kommer. Men det har HV71 "råd" med. I det långa matchserieloppet rår inte Björklöven på HV71, som har det bästa av allt. Jag var inför semifinalen mot BIK Karlskoga lite, lite HV71-ifrågasättande; kanske, kanske att BIKs starka målvaktssida ändå skulle göra att BIK skulle kunna utmana/pressa HV71 relativt rejält, men där gav Jonas Gunnarsson mig svar på tal. Rejält svar på tal. Björklöven är ett värdigt finallag men har fått slita betydligt mer än HV71 för att ta sig till det sista slutspelssteget mot/till SHL. Det var en imponerande kraftsamling Lövenspelarna - och i synnerhet anfallsbesättningen och dess effektivitet när det som bäst behövdes och gällde som mest - visade upp i den direkt avgörande semifinalmatchen mot MoDo. Men HV71 har fått vila, har det bästa laget och då inkluderat ett antal spelsugna spelare av hög kvalitet utanför matchtruppen medan Björklöven har haft/har manfall främst på backsidan och fått matcha truppen hårdare - och i fler matcher tätt inpå finalmatchserien drar igång. HV71 har, med råge, alla spelartyper och kvaliteter som krävs för att återvända direkt till högstaligan med en göra skillnad-anfallsbesättning som nog inget annat HA-lag någonsin har haft - ja, varit i närheten av.
Thomas Melin, skriver om Kristianstad på SvenskaFans och vinner även i år pris för längsta tipsmotivering

Tips: 4–2 i matcher till HV71. HV71 har gjort i princip allt rätt den här säsongen. Seriesegern klarades av. Slutspelsformen är stigande, truppen spetsig och bred och Björklöven har fått slita hårt för att ta sig till finalen.
Mattias Ek, hockeyjournalist och -krönikör på hockeynews.se

HV71 vinner med 4-1 i matcher med motiveringen att man med tydlighet visat i grundserien och även i slutspelet att man har den bästa spelartruppen.
Joakim Englund, legendarisk Västervik-back som nyligen har anställts av klubben

4-1 till HV71. Tredje finalen i rad för Björklöven. Grymt imponerande! Tyvärr för deras del tror jag att motståndet, precis som förra året, blir för tufft nu i finalen. Visserligen har man under Viktor Stråhle tightat till försvarsspelet som tidigare under säsongen var väldigt generöst mot motståndarna, och man har gjort det utan att kompromissa med offensiven som varit toppklass hela säsongen, men nu möter man seriens överlägset bästa defensiv som dessutom kryllar av offensiv skicklighet. HV71 trumfar Löven på egentligen alla punkter och kommer välförtjänt att knipa SHL-platsen efter en i stort sett perfekt utförd visit i HockeyAllsvenskan.
Viktor Jansson, statistikexpert med SSK-hjärta

4-2 till HV71. Löven kan nog bita ifrån i början men sedan tar HVs bredd och ork över.
Mikael Norén, driver Västerås-bloggen vikfancentral.se

Hv vinner 4-1 i matcher. Fredrik Forsberg blir MVP i serien och gör hattrick i sista matchen.
Henrik Haukeland, norsk landslagskeeper som tidigare spelat allsvenskt med Leksand och Timrå

4-2 till HV71. Jag tror att HV valde bort Björklöven i semifinalen eftersom man trodde att man skulle få tuffast resa mot dom eller MoDo. Nu fick man en ganska komfortabel resa till finalen, men här tror jag inte det blir lika lätt. Björklöven kommer till spel efter en sju matchers semifinal och har ångan uppe medan Jönköpings-gänget fått vila sig i form och det återstår att se vilka som gynnas mest. Jag tror ändå HV tar hem det här till slut eftersom man har en högre klass i grunden.
Peter Kempe, MoDo-poddare

4-3 i matcher till Björklöven efter att HV spelat bäst, men får stryk på grund av för små skridskor, mutad domare, mulet väder och hes klackledare.
RoadLaker, pensionerad Twitter-profil

Jonas Gustavsson