Panelen: "Bland det sjukare man sett..."

29 augusti 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Björklöven - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Robin Lindgren, hockeyjournalist, tidigare på Expressen
John Wikberg, bloggare Dragskott
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se

Vad säger ni om lagbygget?

Robin Lindgren: Med tanke på Coronakrisen och de ekonomiska bortfall som skett och lär ske är det ju faktiskt rätt sjukt hur pass bra trupp Kenttä och Björklöven fått ihop. De var dominanta redan förra året och inleder årets säsong med en ännu bättre trupp. Men om vi ska tänka på det sportsligt så tycker jag att samtliga lagdelar är absolut toppklass. Backuppsättningen är bland det sjukare man sett i ett Hockeyallsvenskt lag, någonsin. Löven har egentligen sju backar som alla är toppspelare i ligan, Acke Hellström är gedigen men har passerat bäst före datum och kommer nog få syna läktaren en del i vinter. Forwardssidan ser skräckinjagande ut och Wallson kommer kunna sätta ihop tre kedjor med skyhög offensiv potential. Summa summarum ger jag det här lagbygget högsta betyg.

John Wikberg: Björklövens lagbygge är imponerande starkt. Visst - spelare som i första hand Joe Cannata och Brian Cooper är inga tapp som ska viftas bort, men jag tycker trots allt att västerbottningarna har fyllt luckorna på ett bra sätt och har ännu bättre grundförutsättningar än i fjol. Det faktum att Björklöven har värvat så pass framgångsrikt, samtidigt som många tunga namn är kvar sedan tidigare, säger en hel del om klubbens status och Per Kenttäs skills som sportchef.

Alexander Nilsson: Att det på nytt ser riktigt starkt ut. Offensivt bör man vara på samma nivå som förra säsongen, man har nu Olle Liss och Axel Ottosson redan från start och i Gustav Possler finns det sparkapital som kan bli en pålitlig poängproducent i allsvenskan om han får det att stämma. Dessutom är förstakedjan med nordamerikanerna kvar vilket betyder mycket då de var en av seriens absolut bästa formationer förra säsongen. Tappen av framför allt Joe Cannata och Brian Cooper är såklart riktigt tunga, och det är något osäkert vart Kevin Poulin står efter sitt fjolår, men det finns gott om potential i den kanadensiske OS-målvakten. Backsidan tycker jag som helhet ser starkare ut i år än vad de gjorde förra året där man i alla fall sju backar som skulle gå in i första eller andra backparet hos nästan alla konkurrenter.

Vem blir poängkung?

Robin Lindgren: Tråkigt svar, då han vann redan förra året. Men Alex Hutchings blir mitt svar. Nu har han fått spela ihop sig med Crandall och Vesel ett år och trion lär bara bli vassare den här säsongen med Hutchings som den stora poängspelaren.

John Wikberg: Det är oerhört svårt att tippa. Björklöven kryllar av många offensivt skickliga lirare med det lilla extra framåt. Jag tror att det står mellan Olle Liss, Gustav Possler och Alex Hutchings. Går på magkänslan och tippar Liss.

Alexander Nilsson: Jag tror att Axel Ottosson lyckas nypa åt sig den titeln nu när han får en stor roll och stort förtroende igen.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Robin Lindgren: Det är svårt att få rubriker och bli vida känd när man spelar i Västervik. Jag är helt säker på att Erik Ullman hade fått ett större erkännande om han förra säsongen spelade i en storklubb. Nu i Björklöven känns det som att han kommer få sitt rejäla genombrott och jag säger redan nu att han spelar i SHL 21/22. Med eller utan Björklöven.

John Wikberg: Kevin Poulin är en klassvärvning och lär knipa förstaspaden, men jag tror ändå mycket på Isak Mantler. En superintressant talang, som inte bevisat något på en hög serienivå ännu. Mantler lär - konkurrenssituationen till trots - få många chanser och jag tror att han kommer ta den.

Alexander Nilsson: Vid en snabb anblick är Björklövens lagbygge fyllt med spelare som redan haft sina riktiga genombrott, men det finns några intressanta namn ändå. Jag tänker främst på Pontus Andreasson, Isak Mantler och William Eriksson, men även en sådan som Erik Ullman. Visst, det blev 24 poäng i Västervik som back förra säsongen men det är skillnad på Västervik och Björklöven sett till kvalitet på truppen men även strålkastarljuset som riktas mot klubben. Ullman är en offensivt spetsig back som jag tror kommer göra stor nytta för laget i vinter med in puck- och spelskicklighet och när han nu spelar i en större klubb tror jag att fler kommer att få upp ögonen för honom.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Robin Lindgren: Väldigt, väldigt, höga. Som sagt ser lagbygget bättre ut än förra säsongen och även om många lag i HockeyAllsvenskan tokrustat håller jag Björklöven högst. Med en av Sveriges skickligaste tränare, den bästa truppen i ligan och en revanschlust som lär märkas ser jag det nästan som en skräll om Björklöven inte vinner grundserien och slutspelet. SHL är och ska vara förväntningarna på Björklöven. Inget snack om saken!

John Wikberg: Björklöven vann serien tämligen komfortabelt förra säsongen. Jag skulle bli förvånad om Umeå-gänget inte vinner grundserien även den här säsongen. Slutspelet bör också kammas hem. Detta under normala omständigheter (inga stora skadeproblem och dylikt) naturligtvis.

Alexander Nilsson: Det är svårt att säga något annat än att man förväntar sig att Björklöven slutar topp två i tabellen och går till final, det är uppbyggt för att man fortsätter på samma spår som förra säsongen.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Robin Lindgren: Att man inte tror att poängen kommer in automatiskt. Om spelare börjar känna att det gick lätt förra säsongen och inte är påslagna varje match kommer det bli jobbigt. Nu är Löven laget alla vill slå och de kommer att oavsett motstånd möta ett lag som för allt i världen vill välta jätten.

John Wikberg: Den mentala biten. Pressen på laget är enorm. Många betraktar Björklöven som den största SHL-kandidaten med allt vad det innebär.

Alexander Nilsson: Att försvarsspelet kommer upp i samma nivå som det gjorde under förra säsongen. Om de lyckas med det kommer Kevin Poulin få alla förutsättningar att växa ut till något som kan komma i närheten av Cannata.

» Transfercentralen - full koll på silly season!