Frödén: "Tre starka viljor i samma kedja"
Publicerad: 2019-02-21
Frågan inför säsongen: vem ska bli Fredric Weigels och Anton Holms lekkamrat? Svaret blev Jesper Frödén som fortsatt att leverera mål och poäng på löpande band.

Fredric Weigel och Anton Holm var ett offensivt superpar i Södertälje när klubben gick upp från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan och även under första comebacksäsongen i HockeyAllsvenskan.

Därefter lämnade Anton Holm klubben för spel i AIK.

I våras gjorde Fredric Weigel samma sak.

Att de två skulle paras ihop i samma kedja igen var ingen vågad gissning och den stora diskussionen inför seriestarten handlade istället om vem som skulle bli tredjelänk.

Svaret?

Jesper Frödén.

Han sattes i samma kedja omgående och har sedan blivit kvar.

– Det kändes bra från start, säger Jesper Frödén.

– Vi fick spela från första dagen på försäsongen och vi hittade varandra direkt. Weigel och Holm är två spelare som tänker hockey väldigt lika och jag tänker på samma sätt. Det har varit enkelt att komma in med dem och göra det som jag är bra på. Vi har högt tak i kedjan och har förbättrat oss hela tiden. Nu gäller det bara att hålla i och bli ännu bättre.

Varför tror du att du fick chansen i den kedjan?
– Jag tror det handlade om att jag spelar en liknande hockey som dem. Att jag skulle kunnde bidra med bra saker i den omgivningen. Både med det hårda jobbet och den offensiva ishockeyn.

Ni har hållit ihop hela säsongen, har du varit med om sådan kontinuitet i en kedja innan?
– Nej, inte på seniornivå i alla fall, inte att jag spelat så mycket tillsammans med samma spelare. Det känns bra att det blivit så. När man spelat mycket tillsammans faller sig saker naturligt. Man behöver inte tänka så mycket.

{!B}

Weigel och Holm har spelat mycket tillsammans innan.

Att komma in med en sådan välspelad duo kan vara en utmaning - ska man anpassa sig helt efter de andra, eller sätta sin egen prägel på kedjan?

– Vi är tre starka viljor i samma kedja men som jag sa så har vi högt i tak. Vi snackar hela tiden om vad vi kan förbättra. Grunden handlar om det hårda jobbet. Gör vi det varje dag så kommer de andra sakerna i spelet, som den offensiva produktionen. Så enkelt är det.

Vad säger du om Weigel och Holm?
– Weigel är en riktigt smart hockeyspelare. Han kan vrida, vända och hitta öppnande passningar. Han har även utvecklat sitt defensiva spel mycket i år. Holm har ett otroligt bra skott och är en notorisk målskytt. Han är även en bra framspelare och gör det hårda jobbet över hela isen. Det är två riktigt, riktigt bra spelare.

Weigel och Holm kom alltså till AIK från Södertälje.

Det gjorde faktiskt Jesper Frödén också.

Han fick chansen i HockeyAllsvenskan redan som junior och gjorde två allsvenska säsonger i Södertälje innan han valde att lämna klubben.

Sista säsongen svarade han för 24 poöng på 49 matcher och fick något av ett genombrott, men för laget gick det sämre. Södertälje hade ett uttalat mål mom att gå upp i SHL - men åkte istället ur HockeyAllsvenksan.

Hyfsat skarpa kontraster.

– Det var ett väldigt konstigt år. Vi hade målsättningen att gå upp men det blev motsatsen. Det var otroligt tufft. Jag var ung och hade precis börjat spela i HockeyAllsvenskan och försökte bara göra mitt bästa i min roll, och personligen gick det okej om man nu får säga så en säsong när det gick så dåligt för laget. Det enda positiva där var väl att man fick lära sig av motgångar, säger han.

{!C}

Istället för att följa med Södertälje ner i HockeyEttan så kritade Jesper Frödén på för AIK.

– Jag ville prova något nytt. AIK var tydliga med sin satsning, de ville uppåt, och jag delade den målsättningen, säger han.

I AIK har Jesper Frödén vuxit fram som en viktig poängplockare.

24-åringen är otroligt pålitlig, men eftersom AIK haft många stjärnor senaste åren så har Frödén inte rivit ner speciellt stora rubriker. En del skulle säkert säga att han är underskattad som etablerad poängspelare.

Forwardens facit under åren i AIK:

16 mål och 32 poäng.

15 mål och 26 poäng.

17 mål och 35 poäng.

17 mål och 33 poäng (hittills i år…).

– Det har varit en jämn produktion genom åren. Jag försöker alltid komma till jobbet och bli bättre på saker och utvecklas. Det är skönt att ha lyckats producera varje år, säger han.

Snacka om kontinuitet i målskyttet och poängmakandet, är man nöjd eller vill man ta ett kliv till?
– Det är klart att jag vill ta ett kliv till och leverera mer. Jag känner mig aldrig nöjd. Samtidigt är det viktigaste alltid att laget vinner matcher, att förbättra mina egna siffror är sekundärt.

Vad säger du om din säsong i år?
– Det har gått bra. Jag har hållit en jämn nivå i stort sett hela vägen. Det har också gått bra för laget, så det är bara positiva känslor.

Har du förbättrat något speciellt till i år?
– Jag tycker att det fysiska spelet har blivit bättre. Jag vinner fler närkamper och dueller. Jag tycker också att jag tar mer ansvar i spelet med pucken. Jag är mer involverad.


AIK toppar HockeyAllsvenskan inför slutspurten.

– Vi har först och främst ett bra lag i år. Många duktiga spelare. Alla i laget har accepterat sättet vi spelar på. Vi spelar som vi kan och som vi vill, förklarar Frödén.

– Vi har en stomme kvar från ifjol som känner till hur Tomas Mitell (tränare) vill spela och det har varit lättare att komma in i allt i år. Ifjol var det mycket nytt, i år har allt gått snabbare att få ihop.

Vad säger du om slutspurten?
– Det är viktiga matcher kvar. Vi går för förstaplatsen och vi ska göra allt i vår makt för att ta den. Vi har en bra känsla.

Allt talar för att det blir spel i HockeyAllsvenska Finalen.

Jesper Frödén har spelat en finalserie innan.

– Det var otroligt roliga matcher att spela. Stora matcher. Det gäller verkligen att gå ut och njuta av det och försöka spela sin bästa hockey för säsongen.

Många har också flaggat för att det snart är dags för Jesper Frödén att få chansen i SHL.

– Jag har tagit steg varje säsong och jag känner själv att jag är redo för att ta klivet upp. Målet är så klart att ta steget med AIK. Det är det enda jag tänker på just nu.

Jonas Gustavsson