Dodero: "De är som mina terapeuter"
Publicerad: 2018-06-19
Tingsryds nyförvärv Charlie Dodero är redo för sin första sejour i Europa. Med sig till Sverige har han sina två speciella terapeuter.

Charlie Dodero har skrivit på för Tingsryd och är därmed redo för sin första säsong i Europa.

Han har dock en stark koppling till Sverige sedan tidigare.

Den kopplingen heter Gabriel Landeskog, den svenske NHL-stjärnan i Colorado Avalanche.

– Jag körde honom till skolan varje dag under ett års tid, berättar Charlie Dodero för Transfercentralen.

– Nu har jag inte pratat med honom på några år, men jag hämtade honom med bilen varje dag. Jag tror det är åtta år sedan nu.

Blev ni bra vänner?
– Det var både hans och mitt första år i juniorhockeyn där borta och vi anpassade oss båda till något helt nytt. Vi blev absolut bra vänner då. Sedan fick han ju spela mycket mer än mig och att uppleva hans start på karriären var en häftig erfarenhet.

Har du någon skröna om honom?
– Nej, inte så här rakt upp och ned, jag kan bara berätta att han jobbade extremt hårt både på och utanför isen.

Kände du att han skulle bli bra?
– Ja, man kunde se att han hade potential för högsta nivån. Han var en ledare redan då. Vi var väl 16, 17 år, han var en av dem som ledde laget fast han var en av de yngsta.

Kompisarna i bilen till skolan tog olika vägar i karriären.

Gabriel Landeskog är firad stjärna i NHL.

Charlie Dodero spelade juniorhockey i fyra år och har sedan spenderat fem säsonger i ECHL - tredjeligan i Nordamerika - med avbrott för några inhopp i AHL.

Nu blir det alltså Europa för första gången.

– Det ska bli en ny och kul upplevelse. Jag behöver göra något nytt och utmana mig själv, så jag ser verkligen fram emot att komma till Tingsryd. De visade verkligen intresse och ville ha mig, säger 25-åringen.

– Jag har haft vänner som spelat i ligan och som berättat om hur det är, men det mesta kommer jag lära mig på plats. Bland annat Mitch Wahl (Oskarshamn, Västervik) har berättat om städerna och platserna.

Att flytta från USA till Tingsryd blir en stor kontrast.

Dodero är uppvuxen i Chicago med runt 9,5 miljoner invånare. Nu hamnar han i Tingsryd med runt 3 000 invånare.

Från storstad till småländsk idyll.

– Jag är inte så mycket storstadsmänniska som jag har varit innan. Jag ser fram emot att komma till Tingsryd och uppleva något helt nytt. Hur stort det är dit jag kommer spelar mindre roll, det viktigaste är att det finns intresse kring ishockeyn och det har jag förstått att det finns, säger han.

– Jag är inte så petig med det runtomkring, jag är i Sverige för att spela i hockey i första hand.

Charlie Dodero åker inte ensam till Sverige.

Han har med sig flickvännen Devyn, men också sina två hundar. Två gooldendoodles som heter Deacon och Rayna.

– Jag får se hur vi ska lösa det här med resan och det är lite oroande hur det ska gå, men hundarna måste med, säger han.

– Jag är inte uppväxt i ett hem med hund, men när vi skaffade de här två hundarna så upptäckte jag att jag älskar hundar. De är som mina terapeuter. Det spelar ingen roll om man gjort en bra eller dålig match, de är alltid glada att se mig är jag kommer hem och det är en härlig känsla och gör att man kan koppla bort ishockeyn även när det går tungt.

Det låter som de är viktiga för dig?
– Verkligen. Min flickvän är lika viktig och gör samma saker, får mig att glömma hockeyn ibland. Det gör att jag mår bättre och håller uppe motivationen för ishockeyn.

Charlie Dodero har lastat in en hel del poäng i ECHL de två senaste åren, men vill inte stämpla sig själv som en renodlad offensiv back.

– Jag skulle säga att jag spelar bra offensivt, men att jag spelar lika bra, om inte bättre, i defensiven, säger han.

– I Tingsryd vill jag bli en spelare som man kan lita på varje kväll. Som alltid kämpar hårdast och som alltid åker mycket skridskor.

Just nu förbereder sig Dodero för säsongen som kommer på hemmaplan.

– Jag får en väldigt kort försäsong, det är en utmaning för mig, säger han.

Träningslägrena i Nordamerika brukar starta i början av oktober. I Sverige går lagen på is i början av augusti.

– Jag brukar hinna vila en månad efter säsongen, men det hinner jag inte i år. Saker och ting startar mycket tidigare i Europa. Det var något som Mitch Wahl förvarnade om, att det är ett väldigt långt läger inför säsongen i Sverige. Jag är van vid att vara med laget i ungefär två veckor innan första seriematchen, men nu har jag förstått att det blir betydligt längre tid.

I Sverige är försäsongen ungefär en och en halv månad…
– Wow. Det är lång tid. Hur många träningsmatcher brukar det spelas?

Mellan fem och tio, ungefär…
– Jag brukar spela en… men det är bra för mig när jag kommer till ett nytt land, ett nytt lag och allt. Jag får tid att komma in i allt.

Du får hantera det med dina medföljande terapeuter!
– Haha, precis, de kommer att få jobba.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson