Svensson: "Det är ett mål att sikta på..."

14 januari 2021 12:00

Anton Svensson gör succé i Tingsryd och nu berättar han om andraårsfenomenet, att ta chansen, David Gustafsson, 60 pinnar, poängfokus och lagets säsong.


Anton Svensson får klassas som en riktig "late bloomer".

Det först i år som det lossnat på allvar för 27-åringen som vräker in poäng i Tingsryd. Forwarden har hittills lastat in 30 poäng på 26 matcher och ligger sjua i poängligan.

– Jag är jättenöjd så här långt, säger Anton Svensson.

– Vi som lag skulle ha vunnit fler matcher, men jag är nöjd med mitt eget spel. Jag har fått spela mycket och har en stor roll.

Egentligen hade det gått att förutspå explosionen i år. Svensson brukar blomma ut under andra året på nya serienivåer. Så var det på college i USA, så var det i HockeyEttan och så har det blivit i HockeyAllsvenskan.

Svensson gjorde en fin säsong ifjol också, hans första i HockeyAllsvenskan, som resulterade i 22 poäng på 43 matcher,

Men i år har han alltså nått helt nya nivåer.

– Det brukar lossna när jag fått vänja mig vid en liga. Jag vet inte riktigt varför det är så, men det ar varit en trend i min karriär, säger han.

– Kanske sätter jag lite för höga krav på mig själv när jag kommer till en ny liga vilket gör att jag spänner mig lite. Jag kanske känner att jag måste bevisa så mycket under mitt första året. Andra året slappnar jag av lite mer. Förra året var okej, men det här året är tio gånger bättre.

Vad säger du om förra året?
– Helt okej. Jag fick spela mycket och fick en ledande roll i powerplay som jag ville ha. Jag åkte på en knäskada kring kul, annars var det helt okej.

Hur var din känsla inför den här säsongen?
– Den gångna sommaren behövde jag för första gången inte jobba utan kunde fokusera helt på hockeyn. Det gav helt nya förutsättningar och det försökte jag så klart utnyttja. Jag har kunnat fokusera på träning och smågrejer som man kanske skippar när man får träna på kvällen efter jobbet. Jag har kunnat ta hand om kroppen på ett helt annat sätt.

Ja, det var först ifjol som Anton Svensson kunde börja leva på hockeyn.

Efter junioråldern har han spelat på college i USA och sedan lirat i HockeyEttan. Våren 2019 fick han avsluta säsongen i Västerås och gjorde då sin allsvenska debut, och det genererade ett avtal med Tingsryd.

I samband med kontraktet med Taif, hans första proffsavtal, så sa Svensson i en intervju med hockeyallsvenskan.se att han var tvungen att ta chansen han fått, för det är inte säkert det skulle bli fler om han misslyckades.

"Nu gäller det att ta chansen. Vill jag leva på hockeyn så är det nu det gäller", sa han då.

– Jag kommer ihåg det, säger han.

Chansen har han sannerligen tagit.

En grundläggande pusselbit till succén i år stavas David Gustafsson. Toppcentern som lånades in från Winnipeg Jets och som drev förstakedjan med Svensson och Ludvig Elvenes innan han försvann iväg till Nordamerika.

– Det var kul att spela med honom. Det var lärorikt både för mig och många andra i laget. Fast jag är x antal år äldre än honom så kunde jag lära mig mycket. Det var smågrejer. Hur han tränade. Även om han var trött så körde han extra träning. Det var inspirerande, säger Anton.

– På isen gav han mig och Ludde extremt mycket tid och yta. Han vann ju nästan varje tekning också, så vi fick alltid börja med pucken. Vi kompletterade varandra bra. Det är ju som man säger, har man en bra center bredvid sig så blir det ofta bra, haha.

Nu har Joachim Nermark klivit in som center i din kedja, hur är det?
– Han har tagit Davids roll med stolthet. Han har kapacitet att vara en förstecenter och har det i sig. Jag mötte honom som pojkspelare och han var otorligt bra då. Han liknar David väldigt mycket i sin spelstil så vi spelar nästan med samma spelare. Han gör jobbet och vinner tekningar. Det har fungerat bra så här långt.

Det är inget snack om att det är offensiven som är Antons styrka.

– Så har det alltid varit. Det bästa som finns är att göra mål och vara delaktig på det sättet. Jag älskar att göra mål, säger han.

– Jag brukar sätta upp mål för mig själv. Realistiska mål som jag kan jobba mot. Sedan kan jag reflektera kring det, oavsett om jag nådde målen eller inte. Så har jag gjort ända sedan college. Det handlar inte bara om antalet poäng, utan om andra saker också. Jag behöver något att jaga. Det triggar mig.

Är du i fas med dina mål i år?
– Det tycker jag.

Du gör ju succé?
– 30 poäng på 25 matcher är jag så klart jättenöjd med.

Håller du i kan du nå 60 poäng?
– Det är ett mål att sikta på så klart, haha. Vissa matcher är det enkelt att producera, andra matcher är det svårare att producera, men när man kommer in i ett stim så kan det gå snabbt.

Många brukar prata om att de ska spela bra för då kommer poängen, men det känns som du har ett tydligt poängfokus?
– Alltså, poäng är ett resultat av att du gjort bra saker, men du kan skapa mycket utan att producera också, och vad är det för nytta med det? Man vinner inget på att skapa lägen, det är bara målen som räknas. Bra spel leder till målchanser, men om du inte gör mål spelar det ingen roll. Så tänker jag, rätt eller fel, men spelar du hur bra som helst och inte gör mål så är det ju inte bra.

Hellre dåligt spel och tre mål än bra spel och ett mål alltså?
– Så länge vi vinner. Det handlar om att vinna. Annars spelar det ju ingen roll alls. Det gäller att vinna matcher och för att vinna matcher så måste du göra mål.

Tingsryd har en speciell säsong. Fram till årsskiftet hade laget vunnit som mest två matcher i rad. Samtidigt hade man inte förlorat mer än två matcher i rad. Inga höga toppar, inga djupa dalar... bara blandade resultat.

– Jag vet... men vet inte vad jag ska säga om det. Det är speciellt. HockeyAllsvenskan är en tajt liga och det är ofta tillfälligheter som avgör. Samtidigt tycker jag att vi håller en jämnare nivå som lag i år jämfört med ifjol, säger Anton.

Ifjol tappade Taif lite fart efter nyår, vad är nyckeln för att hålla i nu?
– Vi är bättre tränade i år. Vi har lagt om planeringen lite, vi snackade om det inför säsongen, och jag tror att vi kan hålla ut bättre tack vare det.

En annan stor nyckel är så klart Anton Svensson och hans offensiva produktion.

27 år gammal så leker hockeylivet för "late bloomern".

– Jag vet inte om jag är en "late bloomer", det får andra avgöra. Jag tycker fortfarande, fast jag är 27 år, att hockey är det roligaste som finns. Jag kan inte se mig själv göra något annat och vet inte vad jag skulle göra om jag inte spelade. Att få ha det som mitt jobb är som en dröm, säger han.

Du siktar uppåt i seriesystemet?
– Absolut, får jag chansen så kommer jag att ta den. Om jag är tillräckligt bra för att få chansen får andra avgöra, men jag ska fortsätta spela som jag gör den här säsongen så får vi se vad som händer.

Är det här din bästa säsong?
– Det är ju den bästa ligan jag spelat i, så det får jag säga.