Truppen: "Ska värva in två spelare till"

31 augusti 2021 09:30

#14lag14analyser: Karlskoga har byggt ett av sina mest rutinerade lag någonsin. Dessutom ska ytterligare två spelare värvas in.


Noterbart om Karlskogas trupp:

– Karlskoga har 22 spelare i truppen just nu. Fjorton spelare är kvar sedan i fjol medan åtta nya spelare värvats. Utöver de 22 spelarna så har backarna Oliver Åkelid och Anton Wiklund utbildningsavtal och slåss om den åttonde och sista backplatsen.

– Karlskoga är inte klara med lagbygget. En back och en forward till ska in.

– Tränarsidan är intakt och Karl Helmersson går in på andra säsongen som tränare i Karlskoga och HockeyAllsvenskan.

– Karlskoga är HockeyAllsvenskans främsta exportör av spelare till SHL. Till i år har klubben tappat Tim Juel (Oskarshamn), Filip Roos (Skellefteå) och Linus Karlsson (Skellefteå) till SHL-klubbar. Tunga förluster men att tappa spelare uppåt i systemet är inget nytt, utan snarare vardag för BIK.

– Gustaf Thorell var toppcenter och spelmotor i den vassa toppkedjan med Henrik Björklund och Linus Karlsson i våras. Han hade avtal även över den här säsongen men valde att nyttja en utlands-klausul och har förvunnit till tjeckiska Plzen.

– Karlskoga valde att inte erbjuda trotjänaren och duracellkaninen Carl Berglund något nytt kontrakt. Den laglojale 31-åringen har gjort tolv säsongen och 608 matcher i klubben genom åren. Med 557 allsvenska matcher så är han näst bäst genom tiderna. I höst spelar Berglund med Kumla.

– Största värvningen? Utan tvekan Henrik "Kingen" Larsson som vänder hem till moderklubben igen efter spel i SHL och Liiga. 26-åringen har kritat på ett treårsavtal och blir en vital pusselbit i BIK:s satsning mot SHL. Backen har sina styrkor i offensiven och svarade för 24 poäng på 33 matcher under sin senaste sejour i klubben.

– Henrik Björklund vann HockeyAllsvenskans skytteliga i fjol. Det fanns visst SHL-intresse kring 30-åringen men han blir kvar i BIK. "Björka" är HockeyAllsvenskans poängkung (370 poäng) och målkung (190) genom alla tider (sedan 2005 då ligan startade). Högerskytten har gjort över 20 mål tre år i rad. Klarar han en fjärde gång?

– Lars Volden har värvats in som ny målvakt. Norrmannen har spenderat de två senaste åren i SHL med Malmö men har tidigare spelat allsvenskt med Rögle och Pantern. Han var också med och tog upp just Rögle i SHL ett år, och vet således vad som krävs för att gå hela vägen upp.

– Karlskoga har fem spelare med BIK som moderklubb i truppen: Henrik Larsson, Alexander Leandersson, Mikael Eriksson, David Lilja och Edwin Lindström.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Lars Volden - NY från Malmö
Marcus Hellgren - NY från Karlskrona

BACKAR
Arvid Aronsson Wilhelm Westlund
Alexander Leandersson
William Pethrus - NY från Kristianstad
Johan Larsson - Nytt kontrakt
Henrik Larsson - NY från TPS Åbo

FORWARDS
Åke Stakkestad
Sebastian Fakt
Gustaf Franzén - Nytt kontrakt
Aleksi Rekonen - Nytt kontrakt
Mikael Eriksson - Nytt kontrakt
Henrik Björklund - Nytt kontrakt
David Lindquist - Nytt kontrakt
David Lilja - Nytt kontrakt
Viktor Lennartsson - NY från Forshaga
Edwin Lindström - Nytt kontrakt
Joel Kiirikki - Nytt kontrakt
Emil Öhrwall - NY från Sacred Heart University
Sebastian Collberg - NY från Frankfurt
Kalle Jellvert - NY från MODO

TRÄNARE
Karl Helmersson
Johan Schoultz

FÖRLUSTER
Tim Juel, mv, Oskarshamn
Stefan Stéen, mv, Vienna Capitals
Axel Bergkvist, b, Mora
Filip Roos, b, Skellefteå
Karl Jonsson, b, Dalen
Jesper Alasaari, b, Guildford
Victor Berglind, b, Forshaga
Gustaf Thorell, f, Plzen
Linus Karlsson, f, Skellefteå
Carl Berglund, f, Kumla
August Gunnarsson, f, oklart
Robin Carlsson, f, Kristianstad
Tor Immo, f, Bratislava