Gästkrönika: "Blir det tre, fem eller fler?"

4 december 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Hockeymagasinet-redaktören Jonathan Nilsson om vad vi kan förvänta oss för allsvenska inslag i den JVM-trupp som presenteras av förbundskaptenen Tomas Montén under onsdagen.


På onsdag tar Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén och hans stab ut den preliminära truppen till Junior-VM i Vancouver.

Den sedvanliga höjdpunkten för alla oss hockeyälskare under jul- och nyårsfirandet.

Glögg, julgodis och JVM med vänner och familj sent in på natten känns nästan som en uråldrig svensk tradition vid det här laget.

Totalt ska 15 forwards, åtta backar och tre målvakter tas ut innan laget sedan bantas ned en aning strax innan turneringen drar igång. I fjol slog sig två juniorer från HockeyAllsvenskan in i den slutgiltiga truppen, Jesper Sellgren, då i Modo och Gustav Lindström som representerade Almtuna.

I år talar allt för att vi få se fler talanger från Sveriges mest underhållande liga i den blågula dressen.

I de förberedande turneringarna har Montén satsat på den allsvenska målvaktstrion Adam Åhman (IK Oskarshamn), Samuel Ersson (Västerås) och Olle Eriksson Ek (BIK Karlskoga). Den sistnämnda var med som tredjemålvakt redan i fjol, men har fått axla rollen som andremålvakt i Karlskoga bakom Henrik Lundberg under starten på årets säsong.

Då har Åhman och Ersson utmärkt sig betydligt mer – duon toppar HockeyAllsvenskans målvaktsliga både när det gäller räddningsprocent och insläppta mål per match i snitt. Möjligtvis kan Växjös Jesper Eliasson följa med som tredjemålvakt för att ”se och lära” likt Eriksson Ek i fjol, då han är ett år yngre än övriga kandidater.

Men med största sannolikhet får vi se en allsvensk målvaktstrio i Vancouver.

Vem som får det slutgiltiga förtroendet att vakta kassen när slutspelet drar igång återstår att se, men Eriksson Ek får iallafall finna sig i att se de två inledande matcherna från läktaren då han är avstängd efter det som hände under fjolårets medaljceremoni.

På backsidan hoppas Montén förstås på rejäla tillskott från Nordamerika i form av Erik Brännström, Timothy Liljegren och Rasmus Sandin från AHL samt sommarens draftåtta Adam Boqvist i OHL. Men därefter finns det utrymme för ett koppel av allsvenska backar. I den sista truppen inför JVM, en fyrnationsturnering i Tjeckien i oktober, fanns Modo-backarna Victor Berglund och Tom Hedberg med, samt Filip Johansson från Leksand.

Visserligen blev det genrepet ett resultatmässigt fiasko för Sverige med tre förluster och 2–14 i målskillnad. Men det är inte omöjligt att någon eller några av dem slår sig in i bruttotruppen. Eller vågar vi hoppas på att AIK:s succéjunior Philip Broberg, 17, som verkligen har visat framfötterna under hösten, tar en plats i truppen trots sin ringa ålder?

Framåt då?

Sverige kommer inte ha samma spets på forwardssidan som de senaste åren, det finns ingen ny Alexander Nylander eller Elias Pettersson som förväntas spruta in poäng på högsta internationell nivå. Men bredden är det inget fel på, tvärtom, och det finns en handfull spelare från HockeyAllsvenskan som aspirerar på en plats.

I våras stod jag nere på isen under Junior-SM i Nyköping och intervjuade segerrusiga spelare efter HV71:s sudden-avgörande mot Växjö i J20-finalen. Målvakten Adam Åhman var en av hjältarna i guldlaget, Erik Brännström en annan, men det var Filip Sveningsson som klev fram och avgjorde.

Under hösten har han öst in poäng för sitt IK Oskarshamn och jag unnar honom att få visa upp sig inför hela svenska folket på bästa sändningstid (nåja) i JVM.

En annan som har stora möjligheter att komma med är BIK Karlskogas Oskar Bäck som spelat U18-VM de två senaste åren. Jacob Peterson i Björklöven? Eller varför inte Modos Lukas Wernblom, som fått en nytändning med Björn Hellkvist i båset efter en tung fjolårssäsong.

Med sin riviga spelstil skulle han kunna bli en publikfavorit hemma i tv-sofforna likt Axel Jonsson Fjällby förra året eller Mattias Tedenby för att ta ett äldre exempel.

Ja, ni hör.

Det finns mängder av talanger i HockeyAllsvenskan som bara längtar efter att få göra avtryck i Sveriges kanske mest älskade landslag, alla kategorier, Juniorkronorna.

Hur många som tar plats?

Tre? Fem? Ännu fler?

I morgon får vi svaret.

Jonathan Nilsson
Redaktör på hockeymagasinet.com