Franzén: "Jag har fått vara mig själv i BIK"

17 januari 2019 14:30

Gustaf Franzén kom till Karlskoga med förhoppningen att hitta sig själv och sitt spel. Det har han gjort. 22-åringen har lett BIK:s förstakedja hela säsongen.


Gustaf Franzén känns som den där typiska Karlskoga-värvningen.

En spelare med lite stukat självförtroende, en spelare som inte riktigt fick chansen i sin förra klubb, em spelare som inte vet exakt hur sin verktygslåda ska användas.

Sådana spelare brukar BIK vara experter på att förädla, få att växa och se till att de blommar ut.

Gustaf Franzén är den senaste i raden.

– Jag hade två tuffa säsonger bakom mig i Örebro där det inte ville lossna alls. Jag kom till Karlskoga utan några förväntningar. Jag ville inte tvinga fram något, jag ville bara spela, kämpa hårt och göra det jag är bra på. Just nu känns det hur bra som helst, jag har haft en bra och rolig säsong hittills, säger Gustaf Franzén.

– Jag hade bara hört bra saker om klubben innan jag kom hit. Killar som Victor Ejdsell, Teodor Lennström och Calle Persson har ju varit här och tagit stora kliv. Jag pratade med Rodrigo Abols i Örebro ifjol, han var också en runda i BIK och fick ett skutt i sin karriär. Jag har sett upp till sådana grabbar. Jag vill göra samma resa. Det var kul att BIK verkligen ville ha mig.

Franzén har lett Karlskogas förstakedja hela säsongen och levererat 25 poäng på 37 matcher.

– Det är klart att jag är nöjd, säger han.

Annat har det alltså varit de två senaste säsongerna. Efter en juniorkarriär i Vita Hästen och HV71 så valde Franzén att göra dubbla juniorsäsonger i Kanada och OHL. För två år sedan kom han hem till Sverige och skrev på för Örebro, men där lossnade det aldrig.

Att komma till Karlskoga har blivit ett stort lyft.

Det är ingen tillfällighet, menar han.

– Karlskoga är bra på att utveckla spelare. Det är inte bara tur eller så, det är klubben som gör saker väldigt bra. Man blir direkt accepterad här. Jag kände mig som en del av laget på en gång. Miljön, spelarna och kulturen i laget bidrar till att spelare utvecklas i rätt riktning. I BIK får man vara sig själv. Man är accepterad för den man är. Jag kom in med lite stukat självförtroende och hade tappat känslan lite kring vem jag är. Jag hade en liten inre konflikt om min identitet som spelare. Här i BIK har jag hittat den igen.

Får man inte vara sig själv i alla klubbar?
– Alla lag vill nog ha det så, men jag har inte varit med om att det varit så uttalat som det är i BIK. På första mötet för säsongen så sa vår kapten att i den här klubben får alla vara sig själv. Han sa att vi är älskade, att vi var där för att klubben och laget ville ha oss. Det var väldigt häftigt att höra det svart på vitt. Jag har känt av det. Man får verkligen vara sig själv, alla accepterar det, och det är skönt.

Du sa att du hade en inre konflikt, var det i Örebro du tappade hockeyideniteten?
– Jo, det skulle jag säga. Jag var nog inte redo för SHL när jag kom dit och då kan det bli så. Jag var en bra bit ner i hierarkin och kastades runt i olika formationer. Jag fick till och med spela back ett tag. Jag har alltid sett mig själv som en viss sorts spelare och då är det tufft när man får en annan roll. Jag tappade känslan om vem jag skulle vara på isen. Samtidigt var självförtroendet inte på topp och jag fick inte så mycket speltid. Tankarna kröp på mig.

Vad för sorts spelare ser du dig själv som?
– Jag ser mig som en hårt arbetande tvåvägscenter som bidrar i alla spelformer och alla situationer. En spelare som lagkamrater kan lita på i alla lägen.

Det är just som hårt arbetande tvåvägscenter Gustaf Franzén imponerat under den här säsongen.

Han har bildat duo med Gustaf Thorell hela vintern.

– Han är sjukt skicklig och bra. Han kan allt skulle jag säga. Han är snabb, smart, skicklig och har ett bra skott. Plus jobbar stenhårt. Det är grymt att spela med honom, säger Franzén.

Ni bildar toppkedja, men kan man säga att er identitet handlar mer om hårt jobb än skicklighet?
– Jo, det kan man nog säga. Vi är en ganska ödmjuk kedja. Vi jobbar hårt över hela isen. Det finns skicklighet också, "Gurra" (Gustaf Thorell) har näsa för mål, är skicklig och stark med pucken, men han gör också ett stenhårt jobb. Jag skulle säga att vår kedja är en hårt jobbande kedja som ändå kan bidra framåt. Vi kommer aldrig vika av från det hårda jobbet.

Du och Thorell har haft många olika spelare med er som tredjelänk, varför har det blivit så?
– Det har skiftat en del men det är inget som jag tänkt jättemycket på. Staffan (Lundh, tränare) har nog bara velat ändra om lite för att det ska kännas fräscht.

Redan den 19 november kritade Gustaf Franzén på ett nytt tvåårsavtal med BIK.

– Det har känts bra i klubben sedan dag ett. Det perfekta stället för mig just nu i min karrär. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle är den känslan man vill ha. Det var inget snack när det kom på tal med ett nytt avtal, det var ett enkelt beslut att ta.

Statistiken innan och efter kontraktet är intressant.

Innan: fyra mål och fem assist på 19 matcher.

Efter: åtta mål och åtta assist på 18 matcher.

Han har alltså dubblat produktionstakten efter att det nya avtalet skrevs under. Första matchen efter kontraktet så noterade Franzén dessutom ett mål och två assist.

– Haha, ja, jag förstår att det är statistik som sticker ut, säger 22-åringen.

– Jag vet inte om kontraktet hade någon effekt, det handlar nog mest om tillfälligheter. Det är klart jag var glad efter att ha skrivit på och jag fick höra av många andra som tyckte det var kul att jag skulle stanna, men... nä, jag tror inte det påverkade att jag gjorde fler poäng. Allt handlar inte om poäng heller. Jag tycker att jag spelade min bästa hockey de tio första matcherna. Då hade jag bäst fart och skapade mest, även om poängen inte trillade in. Jag vill hjälpa laget på alla sätt jag kan, genom att producera poäng också, men lika mycket genom att vara bra defensivt.

Du har inte tänkt på att skriva på för en månad i taget annars, för att få poängeffekt av varje kontrakt?
– Haha, det hade varit något.

Totalt har det blivit tolv mål i vinter.

De flesta fullträffarna har kommit nära målburen.

– Jag har inget bra skott och är ingen utpräglad målskytt, vi har andra snajpers i laget. Jag har haft turen att vara på rätt plats vid rätt tillfällen, säger han.

– Min pappa var på mig under säsongen angående mitt skott. Jag hade inte gjort ett enda mål med ett skott då, men sedan kom ett mot Vita Hästen.

Du söker dig in på kassen?
– Jag vet inte om jag åker runt och tänker på det, men visst vill jag in på mål. Det är en av de äldsta klyschorna, men vill man göra mål så måste man ta sig in på mål. Speciellt om man inte har den värsta bomben som skott.


Efter att ha varit ett topplag i flera år så dippade Karlskoga ifjol och lyckades säkra nytt kontrakt först i sista omgången.

I år är BIK tillbaka i toppen igen och ligger just nu trea i tabellen.

– Vi har gjort det bra. Vi hade en liten dipp efter jul men har kommit tillbaka igen, säger Franzén.

– Vi fick en bra start på säsongen och det var viktigt. Vi tog inte överdrivet många treor men vi tog poäng i nästan alla matcher och det gör att man får en trygghet i laget. Vi fick tidigt känslan att vi kan tävla med alla lag och den känslan har vi hållit i.

Karlskoga hade det tufft ifjol, är det något du känt av?
– Nej, jag har inte känt av någon negativ energi. Jag kände direkt när jag kom in att det här är ett lag som vet vad som gäller, som vet vad man står för.

Hur ser du på fortsättningen?
– Vi tar en match i taget. Det är jättemycket hockey kvar att spela. Vi ska försöka att inte stirra för mycket i tabellen. Vi tar varje match för sig och kollar inte längre än så. Sedan får vi se vad det tagit oss när serien är slut.