Gästkrönika: "Föddes ur verkligheten"

4 december 2017 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Panterns styrelseledamot och CFA Sports AB:s VD Mårten Hedlund om klassresan, "Hela Sveriges Underdog" och HockeyAllsvenskans potential.


Vad döljer sig bakom ”Hela Sveriges Underdog”?

En klassresa kostar på. Den som försöker bryta sig igenom en invand värld betraktas med misstro - "tro inte att ni är någonting, vi var här först". Det kostar också på att skaffa sig ett nätverk en våning upp i salongerna. Kotteriet med ärvd status ser med stor misstro på wannabes.

Att som entreprenörer gå in i ledningen för en organisation har sina sidor både internt och externt. Man rör runt och gör det för att nå resultat.

IK Pantern är en fantastisk plattform som, i sann janteanda, har blivit rejält misshandlad den senaste tiden. Det gör ont att vara rebell i en stad där allt är givet och att samtidigt utveckla produkten Pantern från en amatör till en professionell nivå. Men det är nödvändigt att modernisera och anpassa allt till en modern, profesionell och affärsmässig värld.

Begreppets ”Hela Sveriges Underdog” föddes ur verkligheten. En verklighet där Pantern inte har tagits på allvar trots väldigt bra idrottsliga framgångar de senaste åren.

Det finns många, många underdogs i vårt samhälle. Folk, klubbar och företag som försöker bryta igenom väggar av betong som säger: ”- Det går inte”, ”Kom inte här och försök förändra”, ”- Ni ska veta er plats i näringskedjan” och så vidare.

Genom att kidnappa begreppet ”Hela Sveriges Underdog” har vi skapat en större plattform än att bara vara - ett hockeylag från en stad som försöker prestera.

HockeyAllsvenskan har alla förutsättningar för att bli den ekonomiska generatorn för svensk hockey. Ja till och med för svensk idrott. Vägen dit är att gå från ett mindset där man är en serie som följer SHL till en serie som utmanar SHL och andra serier som sponsringsobjekt.

Utmaningen med att vara tvåa är att inte se sig som tvåa. HockeyAllsvenskan må vara andraligan i Sverige rent idrottsligt. Men ligan befinner sig i det perfekta gränslandet. I en värld där amatörer och proffs möts.

HockeyAllsvenskans är och skall vara en spännande utvecklingsserie och då menar jag på alla nivåer, inte bara sportsligt.

HockeyAllsvenskan är ett prisvärt sponsringsobjekt men bör marknadsföra sig själv som spännande inkubator där man kan testa och utveckla marknadsföringskoncept och produkter.

Såväl Pantern som HockeyAllsvenskan är underdogs. Som underdog kan man välja att lägga sig platt och följa de rikas ord eller så är man som en ung smart rebell som utmanar.

Valet är väl ganska givet.

Det är dags att ta fram rebellen och entreprenören i oss.

Mårten Hedlund
Styrelseledamot i Pantern och VD för CFA Sports AB