Panelen: "Det ser spännande ut"
Publicerad: 2020-08-18
Tre experter ger sin syn på Almtuna - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Måns Karlsson, reporter hockeysverige.se
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Martin Nilsson, journalist Sveriges Radio

Vad säger ni om lagbygget?

Måns Karlsson: Jag tycker Almtuna ser ganska spännande ut. De har ett av seriens yngsta lag och mixar upp ungdomen med med rutinerade pjäser som Nikolai Belov, Simon Löf och Erik Hanses. Det som kan bli Almtunas stora styrka är att man har många spelare med en positiv utvecklingskurva, som dessutom kan få ganska stora roller i laget. Dessutom har man fått in en grym ledarfigur i Emil Berglund, som även fast han bara är 26 år nästan kommer bli som en lagpappa. Den värvningen kommer nog bli ruggigt viktig, även om han inte är någon som sprättar in 30 poäng per säsong. När de nu också får in Gustav Lindström till en början kommer Almtuna ha seriens bästa back. Dessutom tycker jag att ledarstaben känns väldigt spännande, med två unga, nya ledare på väg uppåt i sina respektive karriärer. Både Robert Kimby och Mattias Zackrisson känns helt rätt för Almtuna. Serhan Cicek har också gjort sig förtjänt av en plats i A-lagsstaben.

Marie Hallman: Det spretade rejält i maj men nu har det hänt grejer. Almtuna får till att börja med låna in Detroitbacken Gustav Lindström fram till och med mitten av november. Lindström är redan i full träning med Uppsalalaget, liksom Olle Alsing som Almtuna hoppas få låna från Ottawa. Deras närvaro kommer såklart höja Almtuna rejält under hösten. Lägg därtill att Almtuna har fyllt på med backarna Anton Björkman och Simon Löf samt målvakten Erik Hanses för hela den kommande säsongen. Almtuna har som så många gånger tidigare plockat in två unga målvaktstalanger till a-laget, nu kommer Hanses stärka både den duon och laget med sin rutin. Rutin finns det även gott om hos 29-årige backen Simon Löf. Anton Björkman däremot är ju bara 21, har tidigare fått epitetet backtalang och var med och spelade upp Oskarshamn i SHL men fick hela förra säsongen förstörd av en skada. Ska bli intressant att se vad de två erfarenheterna har betytt för Björkman.

Martin Nilsson: Till skillnad från senaste åren känns det som att man byggt mer bakifrån, en känsla som så klart förstärks av att Gustav Lindström lånas in från Detroit under inledningen. Men framåt ser det sådär ut – nya Emil Berglund behöver producera.

Vem blir poängkung?

{!A}

Måns Karlsson: Det finns ett par potentiella poängkungar, inte minst Tobias Liljendahl och Villiam Haag som blir kvar i klubben. Men jag tror på en liten skräll: Hampus Harlestam. Jag tycker han var grymt nyttig redan förra säsongen då han gjorde 19 poäng på 35 matcher sedan han anslöt. Nu tror jag han spränger 30-poängsvallen.

Marie Hallman: Villiam Haag och Tobias Liljendahl gjorde 33 respektive 30 poäng i grundserien förra säsongen. De bör vara där uppe även nu, inte minst Liljendahl som fått in kompisen Emil Berglund som också bör kunna bidra med en del assist till sin gode vän.

Martin Nilsson: Drar till med Hampus Harlestam. Han lånades in från Oskarshamn inför förra säsongen och pytsade in 19 poäng på 35 matcher. Jag tror att han kommer få stort förtroende och göra sitt livs bästa säsong. Bubblare: Villiam Haag.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Måns Karlsson: Det finns många unga spelare att välja på, men jag säger Felix Carenfelt. Han har öst in poäng på juniornivå, 13 mål på åtta matcher i SuperElit förra säsongen är hyfsat, och jag ser framför mig att han kommer få en roll ganska högt upp i laget till en början. Tar han vara på den chansen, och håller sig kvar högt upp i hierarkin, kan han bli en riktig publikfavorit i Uppsala.

{!B}

Marie Hallman: Kanske någon av de två artonåriga målvakterna Oliver Håkansson och Oscar Leijon. Unge backen Filip Hasa tycker jag ser intressant ut liksom Anton Björkman (se ovan) och sedan får någon gärna överraska. Det är ingen flashiga namn i Almtuna men ett genombrott behöver ju å andra sidan inte alltid ske med buller och bång heller.

Martin Nilsson: Filip Hasa. 20-åringen gjorde förvisso fina 18 poäng under sin debutsäsong i fjol, men nu kommer han att spela i ett första backpar från start (kanske får stå tillbaka för Lindström några matcher) och spela mängder med powerplay.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Måns Karlsson: Det är väl det vanliga; att de ska klara kontraktet utan kval. HockeyAllsvenskan är som vanligt jämn, men jag tycker ändå att Almtuna utan större bekymmer ska hålla åtminstone två lag bakom sig. En plats kring 10-12 i tabellen tror jag är rimligt. Det blir en kamp om den sista slutspelsplatsen för Almtunas del.

Marie Hallman: Svårt att säga då det rustas för NHL-stärkta lag under hösten både här och där i HockeyAllsvenskan. Får Almtuna in pengar till ett par unga spelare med NHL-kontrakt som extra krydda eller inte, vad får de andra in spelar såklart roll men Almtuna borde väl kunna vara med och slåss om den sista slutplatsen i alla fall.

Martin Nilsson: Att man löser ett nytt allsvenskt kontrakt. Det ska nog till ett helt gäng med individuella genombrott för att Almtuna ska nå en slutspelsplats. Eller att nya tränaren Robert Kimby trollar med knäna med ett revolutionerande spelsystem.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

{!C}

Måns Karlsson: Att Erik Hanses håller sig skadefri. På både backsidan och forwardssidan tycker jag ändå Almtuna har en hyfsad bredd, med många spelare som visat att de håller i HockeyAllsvenskan. Men på målvaktssidan kommer Erik Hanses behöva spela åtminstone 45 matcher, är känslan. Går han sönder står Almtuna med historiens mest orutinerade målvaktsuppsättning. Det får inte hända.

Marie Hallman: Almtuna har plockat in Robert Kimby som ny tränare. Inte så jätteerfaren ska kanske tilläggas. Han var med som assisterande tränare i Björklöven under förra säsongen då Löven hade stora framgångar men man vet ju aldrig hur stor roll assisterande tränare har där. Kimby gör nu sin första säsong som huvudtränare i ett allsvenskt lag, har utöver förra säsongens assisterande roll i Löven varit huvudtränare i Bålsta (div 2) och Enköping (div 1). Blir spännande att se om han kan kräma ur max ur detta laget. Kanske hoppas Almtuna på en ”Bert Robertsson”-repris?

Martin Nilsson: Erik Hanses, ny från Modo, måste leverera som etta i målet över hela säsongen. Almtunas enda målvakt med rutin och meriter lär bli en helt avgörande pusselbit, eftersom de övriga keeprarna är två 18-åringar.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson