3 nycklar: "Lyfta lagets försvarsspel"
Publicerad: 2020-09-12
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Kristianstad i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

FÖRSVARSSPELET

En av de stora bristerna i fjolårets Kristianstad var försvarsspelet. Mikael Gath var inte alls nöjd med hur laget agerade i egen zon, och därför har han också initierat ändringar till i år, både gällande spelsystemet och backpersonalen.

När KIK gick in i förra säsongen så hade bara två av åtta backar spelat allsvenska matcher tidigare, och den orutinen lyste igenom. Det korrigerades en hel del i uppsättningen under säsongen, och i kombination med stor rotation i målburen så skapades aldrig någon trygghet.

Nu har KIK sex nya backar och samtliga åtta har lirat allsvenska matcher tidigare. Det finns således en helt annan rutin och platå att bygga från. Att sätta försvarsspelet bättre än ifjol, och skapa en större trygghet för laget, är en stor nyckel för KIK.

UTVÄXLING PÅ TALANGERNA

Kristianstad har satsat på ett gäng unga spelare till i år. Att det blir så handlar dels om ekonomi, dels om strategi att utveckla talanger.

Ungtupparna har visat framfötterna under försäsongen. Calle Clang har varit bra i målburen medan Adam Falk och Lucas Edmonds fått ärliga chanser att slå sig in i någon av de två toppkedjorna. Dessutom finns MODO-värvade tvillingarna Joel Wahlgren och Max Wahlgren i mixen, duon svarade ju till exempel för fem poäng tillsammans i den överraskande försäsongssegern mot Rögle.

Att Kristianstad får utväxling på talangerna är viktigt, och en stor nyckel för att skåningarna ska bli slagkraftiga.

KONTINUITET I MÅLBUREN

Målvaktsspelet är en nyckel i alla lag, men speciellt i Kristianstad som hade en strulig målvaktssituation ifjol.

Tilltänkte ettan Joel Gistedt gick sönder redan efter fem matcher, och kunde inte spela mer. Robin Wallin fick hoppa in och ta över, men det dröjde inte länge innan Antti Lehtonen värvades in. Finländaren matchades stenhårt, gjorde bland annat femton (!) raka starter under en period, och orkade inte riktigt hålla nivån uppe. Mot slutet värvades rutinerade Christian Engstrand in.

Totalt hade fem målvakter speltid under vintern och det var lite rörigt. I år satsar KIK på stortalangen Calle Clang och rutinerade Mattias Pettersson. Det är viktigt att de skänker en trygghet till laget och försvarsspelet, känslan var nämligen att det saknades ifjol.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson