Marmenlind: "Var redo att ta klivet upp"

7 november 2020 15:00

Daniel Marmenlind har gjort succé med Västervik i säsongsinledningen och berättar nu om klubbvalet, tiden i Vita Hästen, härdningen i ettan, målvaktsturbulensen, statistiken och lagets start.


HockeyAllsvenskans största överraskning så här långt?

Det går att debattera, men Västerviks målvakt Daniel Marmenlind måste absolut vara med i den diskussionen.

Keepern har startat säsongen strålande. På åtta matcher har han släppt in 1,85 mål per match (bäst i ligan), noterat en räddningsprocent på 93,3 % (näst bäst i ligan) och vunnit 75,0 % av sina matcher (tredje bäst i ligan).

– Vi som lag har startat bra och det kanske inte var så många som trodde det, men vi inom gruppen har känt att vi är starka och det är skönt att ha fått bevisa det. Personligen så har jag hängt med i det där, det har känts bra i de matcherna jag spelat och jag har kunnat spela det spel jag vill, säger Daniel Marmenlind.

Vad är ditt spel?
– Målvaktsspelet är likt i alla lag, men jag har fått bra hjälp utifrån. Vi har spelat ett bra och strukturerat försvarsspel och det har inte blivit så många konstiga lägen, och då kan man koncentrera sig på sitt eget spel.

Det här är Daniel Marmenlinds andra sejour i HockeyAllsvenskan.

För fyra år sedan lånades ut av Örebro till Vita Hästen och tanken var att han skulle spela allsvensk hockey hela vintern. Så blev det dock inte. Det blev snålt med speltid och uteblivna resultat, och han lämnade klubben redan i november.

Sedan dess har Marmenlind spelat i HockeyEttan med Skövde, Lindlöven och senast Visby Roma.

Under vintern ifjol, när Västervik hade ett skademörker på målvaktssidan, så lånades Marmelind in och gjorde fyra imponerande insatser. Den sejouren öppnade upp för ett permanent avtal till den här säsongen.

– De matcherna ifjol betydde mycket. Jag fick komma hit och känna på klubben, och klubben fick lära känna mig. Alla var nöjda med hur det var då, och därför blev det en logisk lösning att jag kom till klubben i år.

Kände du att det var dags för HockeyAllsvenskan igen?
– Absolut. Jag hade gjort tre år i HockeyEttan. Jag tog ett steg tillbaka, fick spela mycket och kände mig verkligen redo att ta klivet upp igen.

Det var ju en tuff tid i Vita Hästen för fyra år sedan?
– Jag kommer inte ihåg så mycket om jag ska vara ärlig. Jag var fortfarande junior den säsongen. Skillnaden mellan då och nu är som natt och dag. Jag är en mycket bättre målvakt nu och har utvecklats mycket som person. Jag trodde nog att jag var redo för allsvenskt spel den gången, men med facit i hand var jag nog inte det.

Åren i ettan har gjort dig gott?
– Absolut. Jag har fått spela många matcher och det är det viktigaste som ung målvakt. Det gäller att få speltid för att kunna ta kliv i utveckligen. Sedan har jag vuxit som person också och fått lite andra perspektiv på vad som krävs för att lyckas.

Situationen i Västervik har dock inte varit helt lugn.

Klubben hade enorma skadebekymmer på målvaktssidan ifjol - ingen av de två ursprungliga målvakterna, Adam Vay och Samuel Ward, kunde slutföra säsongen på grund av skador - och bekymren har fortsatt i år. Samuel Ward har inte fått ordning på höften, och för att ersätta honom så värvade Västervik sent in Zackarias Skog, men nu är även han på skadelistan.

Nyligen anslöt Felix Sandström, lån från Philadelphia Flyers, till truppen.

– Det har varit många målvakter in och ut, men jag tycker inte att det har påverkat mig speciellt mycket. Jag har inte alltid vetat vem jag kokurrerar med, men jag fokuserar egentligen bara på mitt eget spel. Det är det enda jag kan påverka. Jag vill bara spela match, det är mitt fokus, säger Marmenlind.

Fyra målvakter finns på plats, och det är en skara med helt skiftande bakgrund.

Marmenlind är talangen som härdats i ettan, Ward är talangen som utvecklades i Norge, Skog är talangen som valde collegespel i USA och Sandström är talangen som testat Nordamerika.

– Vi är killar med olika erfarenheter, och vi snackar en del och tar lite tips från varandra. Det mesta får vi nog automatiskt via att spela och träna med varandra. Det är bra målvakter och sköna killar.

Flera målvakter från HockeyEttan har lyckats i HockeyAllsvenskan senaste åren.

Arvid Söderblom och Niklas Rubin är tydliga exempel senaste åren.

Marmenlind är den senaste i raden.

– Det är ändå stor skillnad på ligorna tycker jag. Det finns många spelare som är bra och skickliga i ettan också, men spelet är mer strukturerat i HockeyAllsvenskan. Det blir att tänka mer på sitt spel och misstag straffar sig hårdare. Det flänger mer i HockeyEttan och kommer chanser från ingenstans. Jag trivs mer med den här hockeyn, och jag tycker det blir enklare för mig som målvakt också.

Daniel Marmenlind har stor del i Västerviks fina säsongsstart.

Han lägger dock ingen stor vikt vid sin egen vassa statistik i inledningen.

– Det är alltid skönt att ha bra siffror, men jag har inte tittat så mycket på dem ändå. Det viktigaste är att vi vinner matcher, och det har vi gjort. Fokus ligger bara på att vinna. Men visst, att göra bra ifrån sig ger bra självförtroende också, säger han.

Vad är nyckeln för att Västervik ska hålla i det här?
– Jag tycker att vi har en bred trupp med många bra spelare, och den konkurrensen ger ett bra go i gruppen. Det gäller att vi håller upp kampen om speltid. Hittills har vi spelat strukturerat, skapat mycket framåt och släppt till lite bakåt, och kan vi hålla i det ser det ljust ut.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill spela slutspel. Det är vårt första mål.

Med tanke på att Daniel Marmenlind spelade allsvensk hockey redan för fyra år sedan så känns det som han varit med länge.

Men han är bara 22 år.

– Jag känner mig faktiskt rutinerad med tanke på allt jag gått igenom. Det kanske låter galet att säga det när man är 22 år, men jag har fått med mig så mycket genom de här åren. Jag har lärt mig enormt mycket och har aldrig känt mig så mogen som nu att ta nästa kliv, säger han.

– Jag känner mig inte heller färdig på långa vägar, jag tar med mig nya erfarenheter hela tiden och vill sträva framåt.