Truppen: "Bygger vidare från ifjol"

15 september 2020 09:00

14lag14analyser: Mora hade en strulig säsong ifjol och gör en nystart den här vintern. Här är en titt på Moras trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Moras trupp:

– Mora har byggt vidare på laget ifjol. Fjorton spelare är kvar och fyra juniorer har plockats upp från juniorlaget. Åtta nyförvärv, plus comebackande Alexander Hilmerson, har kommit in, men då har två av de åtta nya spelat i klubben innan, nämligen Matteus Ward som var inlånad ifjol och trotjänaren Robin Johansson som är tillbaka efter en sejour i Linköping. Det är således tämligen få helt nya ansikten.

– Mora gjorde om mycket i laget under säsongen ifjol. Bland annat så värvades Kalle Valtola, Isak Pantzare, Brendan Ranford, Brant Harris, Dustin Gazley, Niklas Fogström och Mikko Laine in under säsongens gång. I det gänget är "bara" Valtola och Pantzare kvar till i år.

– Kontinuitet i truppen alltså, men Mora byter ändå lagkapten. Adam Masuhr tappar sitt C på bröstet till Mattias Nörstebö.

– Det är dock nytt på tränarsidan där Johan Hedberg kommer in som ny huvudtränare. Den gamle stormålvakten har varit målvaktstränare och assisterande tränare borta i Nordamerika, men har aldrig haft huvudansvaret. Det blir således något nytt för honom i år.

– Alexander Hilmerson är tillbaka igen. Veteranen missade hela förra säsongen på grund av ryggproblem och en efterföljande operation som krävde lång rehab. 29-åringen har inte spelat i någon annan klubb än Mora i karriären, och kommer således in med både rutin och klubbhjärta.

– Även Robin Johansson kommer in med rutin och klubbhjärta. Centern hade sex raka år i Mora innan han ifjol valde att testa lyckan i Linköping, men sejouren i Östergötland blev bara ettårig och nu är 30-åringen tillbaka i Dalarna igen. Johansson väntas ta en central roll både på och utanför isen.

– Daniel Ljunggren och Johan Persson var ett av HockeyAllsvenskans vassaste radarpar ifjol, och båda har valt att förlänga med klubben. Duon, som kombinerade in 82 poäng ifjol, ser ut att få Måns Carlsson som tredjelänk i toppkedjan i år. Han har i alla fall spelat där hittills under försäsongen.

– Lukas Wernblom har värvats in från MODO. Det känns som talangen varit med i evigheter, men han gör faktiskt sitt första seniorår den här säsongen. Då har han redan 141 allsvenska matcher på sitt cv... Kuriosa: Wernblom var den förste spelaren född på 2000-talet att både spela och göra mål i någon av de två högstaligorna i Sverige.

– Enligt eliteprospects.com så har Mora den yngsta truppen i hela HockeyAllsvenskan med en snittålder på 23,04 år.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Matteus Ward - NY från Linköping
Olof Lindbom - Nytt kontrakt

BACKAR
Viktor Amnér
Kristoffer Gunnarsson
Adam Masuhr
Mattias Nörstebö
Isak Pantzare
Kalle Valtola
Isac Heens - NY från AIK
Jonathan Granström - Nytt kontrakt
Viktor Larsson - NY från Mora J20

FORWARDS
Wilson Johansson
Oskar Stål Lyrenäs - NY från Tingsryd
Lukas Wernblom - NY från MODO
Johan Persson - Nytt kontrakt
Isac Andersson - NY från Frölunda
Nils Thomasson - NY från Växjö J20
Robin Johansson - NY från Linköping
Isak Garfvé - NY från Mora J20
Adam Helldén - NY från Mora J20
Charles Eklund - NY från Mora J20
Ludvig Larsson - NY från Binghampton
Daniel Ljunggren - Nytt kontrakt
Filip Lennström - Nytt kontrakt
Måns Carlsson - Nytt kontrakt
Oscar Eklind - Nytt kontrakt
Alexander Hilmerson - Nytt kontrakt

TRÄNARE
Johan Hedberg - NY från San Jose Sharks
Örjan Lindmark

FÖRLUSTER
Isak Wallin, mv, oklart
Anton Schagerberg, b, Nybro
Tomas Skogs, b, oklart
Emil Bejmo, f, Lustenau
Brendan Ranford, f, Slovan Bratislava
Brant Harris, f, Slovan Bratislava
Dustin Gazley, f, Bolzano
Niklas Fogström, f, oklart
Mikko Laine, f, oklart
Niki Petti, f, oklart
Oskar Svanlund, f, oklart

» #14lag14analayser