Salo: "Vi måste leva i verkligheten"

18 augusti 2019 14:00

#14lag14analyser: AIK gör en omstart den här säsongen. Stora delar av truppen är utbytt och i båset står nye och oprövade tränaren Jussi Salo.


AIK vann HockeyAllsvenskan ifjol, men misslyckades i kvalet. Först blev det förlust i HockeyAllsvenska Finalen mot Oskarshamn, och sedan orkade laget inte ladda om till PlayOff-mötet mot Leksand.

En svag ekonomi tvingar AIK att dra åt svångremmen till den här säsongen.

Spelarbudgeten är minskad och mer eller mindre hela laget är utbytt.

Mitt i allt står nye huvudtränaren Jussi Salo. Den 43-årige finländaren har en lång tränarkarriär bakom sig, men en bit ner i seriesystemet. Han kom till Sverige 2012 och har blivit kvar sedan dess. Han klev in i AIK:s J20-organisation ifjol, och nu får han alltså chansen på allsvensk nivå.

– Det är en jättehäftig chans för mig att komma in på proffsnivå i svensk hockey. Även om jag inte varit på den här nivån innan så har jag varit tränare under en lång tid och jag känner mig redo att axla den här rollen, säger Jussi Salo.

– Jag vet att det kommer bli mycket jobb och mycket resande, men jag är otroligt taggad inför det här. Jag ser verkligen fram emot utmaningen.

Förväntningarna är alltid höga i AIK, klubben hymlar inte med att man vill tillbaka till SHL, men laget lär, med tanke på omsättningen, slippa en favoritstämpel i år.

– Personligen gillar jag press och höga förväntningar. Det är kul. Det är då jag presterar som bäst. Sedan måste vi vara realistiska. Vi har inte många spelare kvar sedan ifjol och vi har mer eller mindre ett helt nytt lag. Det är ett yngre lag med flera killar som kommer från juniorhockey eller spel i ettan. Även om vi bygger upp förväntningar så måste vi leva i verkligheten, säger Salo.

– Det är kul och utmanande att vi har en hög kravbild på oss. Jag vill alltid vinna oavsett hur det ser ut. Den ambitionen måste man alltid ha.

Eftersom mycket skicklighet försvunnit från truppen så hintar Jussi Salo om att vi kommer få se ett lag som försöker hålla ihop lagdelarna mer än ifjol då det var mycket tuta och köra. Samtidigt menar han att AIK ska spela en tempofylld ishockey.

– Jag tycker ni ska ha förväntan att vi ska vara jättejobbiga att möta. Vi vill spela en aktiv hockey, åka mycket skridskor och kriga för varje centimeter på isen. Vi ska spela med hög fart, högt pucktempo och vara intensiva, men vi ska försöka hålla ihop laget lite mer än ifjol.

Ni har tappat de nio bästa poängplockarna från ifjol, finns det tillräcklig spets?
– Det är klart det finns spets. Vi har fått in bra karaktärer och bra spelare. Det är klart att det har försvunnit erfarenhet och poäng, men det finns nya killar som kan kliva fram.

Jodå, visst har AIK värvat in ny spets. Bland annat Johan Porsberger, Kim Tallberg och Henrik Rommel som alla är pålitliga poängspelare i HockeyAllsvenskan.

Samtidigt är det oundvikligt att inte tänka på alla som försvunnit.

Av alla spelartapp är det ett som sticker ut lite extra.

Trotjänaren Christian Sandberg har spelat i AIK hela karriären och varit lagkapten de fyra senaste åren, men har nu försvunnit till HV71.

– Det är klart att det är tråkigt att "Sampa" försvinner. Jag hade gärna haft honom kvar. Nu får vi hitta en ny kapten som kan leda det här gänget och vara ansiktet utåt. Vi har börjat prata om vem som kan axla rollen, men vi är inte där att vi kan besluta något än.

En stor snackis under våren och sommaren har varit AIK:s satsning på tryout-spelare. Hela nio spelare finns just nu på tryout fram till 31 augusti.

– De spelarna är en del av gruppen precis som alla andra. Alla har samma möjligheter och förutsättningar att lyckas. Nu när vi börjar spela matcher så ser vi vilka som håller eller inte, sedan får vi ta beslut om vilka som ska stanna.

Ett nytt lag, en ny kapten och en ny tränare.

Det blåser förändringens vindar i AIK.

– Det blir ett nytt avstamp för AIK. Vi ska göra något bra av det här, säger Jussi Salo.

» #14lag14analyser