Panelen: "Positivt inställd till bygget"

10 augusti 2020 14:00

Tre experter ger sin syn på Södertälje - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Andreas Hanson, reporter Länstidningen
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
John Wikberg, bloggare DragSkott

Vad säger ni om lagbygget?

Andreas Hanson: Jag är positivt inställd, det är ett lag byggt på kontinuitet där tränarna och ledningen hoppas spinna vidare på förra säsongens lyckade förändringar. Hittills är det endast åtta nya spelare, det är inte ofta som så få spelare behöver bytas ut. Det är positivt i SSK:s fall tror jag. Ett tungt tapp är dock Christopher Liljewall, och även om han fått en bra ersättare i Matt Bailey så kan "Stoffes" ledaregenskaper komma att saknas. SSK hoppas också att få ut mer av spelare som Christopher Bengtsson och Lucas Carlsson, som båda spelade med skador förra säsongen.

Marie Hallman: Lagbygget är väl nästan färdigt och ser i skrivande stund intressant ut. Sportchefen Mikael Samuelsson började bygga om i laget redan förra säsongen, nu kommer hans prägel bli än mer tydlig men bygget kommer också kunna sättas mer under lupp när det inte längre går att ”skylla” på andras värvningar. Bland nyförvärven finns både yngre ambitiösa namn som Emil Alba, Rasmus Kahilainen och Henrik Malmström kombinerat med äldre mer rutinerade spelare som Jacob Dahlström och Oscar von Sivers (tidigare Eklund). Det ska bli intressant att se om ”Sammes” väg är den rätta vägen.

John Wikberg: Södertäljes lagbygge är intressant. Adam Wilsby är förvisso ett tungt tapp. Den offensiva luckan på backsidan har inte SSK fyllt ännu, men ingen förlust i övrigt svider på allvar och det har värvats bra. SSK har en väldigt stark forwardsbesättning, där mixen är eminent, och alla lagdelar håller - i sämsta fall - god allsvensk klass.

Vem blir poängkung?

Andreas Hanson: Nick Olesen är ju kvar, och det är han som får gälla som favorit. Men även Ludwig Blomstrand är ju kvar, och han var ju bara en poäng bakom. Kan den duon stå för 100 poäng tillsammans även den här säsongen? Kanske vill Christopher Bengtsson vara med och utmana också.

Marie Hallman: Förra säsongens succéduo, Nick Olesen och Ludwig Blomstrand har förhoppningsvis kvar självförtroendet man jobbade sig till förra vintern. Just Blomstrand har i många år varit på gång framåt men utan att lyckas hålla uppe poängproduktionen en hel säsong. I vintras fick han äntligen ut allt det som man har anat finns i honom tidigare. Det kommer förhoppningsvis mera från duon nu.

John Wikberg: Det står mellan Nick Olesen, Matt Bailey, Ludwig Blomstrand och Hugo Gustafsson, som jag tror tar ytterligare ett steg framåt den kommande säsongen. Hugget som stucket på förhand, men jag väljer Olesen i det här sammanhanget.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Andreas Hanson: Har Hugo Gustafsson redan fått sitt genombrott? Kanske, men jag tror att vi kommer få se honom dominera ännu mer den här säsongen. Sen finns ju Anton Heikkinen som visserligen gjorde 15 mål i fjol i Kristianstad, men var också lite ojämn. Kan han gå upp till 25 mål?

Marie Hallman: Störst vet jag inte men det ska bli spännande att se vad bland andra 22-årige Emil Alba, son till legendaren Mats Alba, och 20-årige Hugo Gustafsson kan göra i vinter. Båda spelar med hög energi, alltid sevärda men nu börjar det också bli dags att ta klivet som mer bärande spelare. Funkar det?

John Wikberg: Sebastian Walfridsson var helt okej i HockeyAllsvenskan i fjol. Det är upplagt för att han kommer utvecklas till en toppback framöver. Han är ett "råämne" och har verktygen för det.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Andreas Hanson: Först och främst att SSK får en säsong där utvecklingen går åt rätt håll – utan att behöva sätta en ny kurs med sparkade tränare och spelare som ska bytas ut. SSK behöver etablera sig som ett stabilt topplag i HockeyAllsvenskan och det här är säsongen då det ska ske. Tar laget en topp 6-placering och går förbi åtminstone en runda i slutspelet så vore det en stor framgång för klubbens nya ledning.

Marie Hallman: Slutspel, absolut. Men det känns lite stökig på alla fronter i år med Corona, sen säsongsstart, nytt spelupplägg och hur reagerar ett lag som SSK på att spela (eventuellt) utan publik? Ser man bara till laget på pappret så måste minst slutspel vara ett givet första mål dock.

John Wikberg: Rätt så höga. Visst, konkurrensen är tämligen hård och det finns ännu bättre lag än SSK (exempelvis Björklöven och Timrå) - men allt som är sämre än en kvartsfinalplats vore ett misslyckande med det här spelarmaterialet. Väl i kvartsfinal kan allt hända.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Andreas Hanson: Att tränarduon Nichlas Falk och Dennis Bozic verkligen har ett ledarskap som fungerar och att klubbens utstakade riktning visar sig vara rätt. Sett till lagdelar så väljer jag målvaktssidan, där Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik behöver visa att de verkligen hör till toppen av serien.

Marie Hallman: Som alltid – målvaktsspelet och om man lyckas bygga ett LAG av nyförvärv och befintliga spelare. Alexander Sahlin och Fredrik Bergvik är två bra målvakter – men har haft svängiga säsonger. Nu krävs stabilitet. Och Nichlas Falk är huvudtränare för första gången i SSK, nu är det lite upp till bevis, om han kan leda laget som och dit han vill.

John Wikberg: Målvaktsspelet måste upp något snäpp. Alexander Sahlin har bevisat att han håller god allsvensk klass en längre tid och Fredrik Bergviks säsongsavslutning lovar mycket gott, men minst en målvakt i den här duon måste få ytterligare en dimension i sitt spel för att Södertälje ska kunna utmana om en SHL-plats på allvar.

» Transfercentralen - full koll på silly season!