Norbäck: "Bättre än jag förväntat mig"

15 oktober 2020 14:30

Jesper Norbäck har gjort succé i Almtuna under ligastarten och nu berättar forwarden om inledningen, poängen, kedjekamraterna, förväntningarna och fortsättningen för laget.


Jeper Norbäck har varit en riktig fyndvärvning för Almtuna.

I alla fall sett till säsongsinledningen.

Forwarden har gjort poäng i fem av sex matcher hittills.

– Starten har varit bättre än jag förväntat mig. Det är bara positivt, säger Jesper Norbäck.

Anledningarna till den starka starten är två: förtroendet och omgivningen.

Nye tränaren Robert Kimby valde från första början att sätta ihop Jesper Norbäck med Hampus Harlestam och Martin Mellberg. Trion hittade kemi omgående, vräkte in mål och poäng under försäsongen och framgången har fortsatt i HockeyAllsvenskan.

Kedjan har stor del i Almtunas framgångar så här långt.

– Vi fick spela ihop från första träningen och sedan har vi fått hålla ihop. Det känns som vi blir bättre och bättre tillsammans, säger Norbäck.

– Jag har nog aldrig varit med om att jag en kedja satts ihop så tidigt och fått fortsätta tillsammans. Det har funkat så bra att det inte funnits någon anledning att sära på oss.

Det sägs att ni till och med hamnade i samma triatlon-lag när Almtuna hade barmarksträning...?
– Ja, haha, så var det faktiskt. Jag vet inte om det var meningen eller om det var en slump, men så var det.

Varför funkar ni tre så bra tillsammans tror du?
– Det är klyschor, men vi är tre skickliga spelare som alla jobbar hårt. Sedan snackar vi mycket om hur vi ska lösa olika situationer, så vi har en bra kommunikation. Just snacket är väldigt bra oss emellan.

Vad säger du om Hampus Harlstam?
– En bra center som är vass i både offensiv och defensiv zon. Han är bra på att starta anfallen och fördela puckar till mig och Mellberg. Han är smart i spelet.

Vad säger du om Martin Mellberg?
– Han är stark med pucken, skicklig i det konstruktiva spelet och den av oss tre som är bäst i spelet framför mål. Han är duktig på att hitta de heta lägena. Han är också en riktigt bra passningsspelare.

Jesper Norbäck gör sin debutsäsong i HockeyAllsvenskan. 22-åringen är juniorskolad i Färjestad och har sedan gjort två år i HockeyEttan med Grums, där han levererat starka offensiva siffror. Första året blev det 38 poäng på 35 matcher, och det toppade han med 44 poäng på 37 matcher ifjol (där han avslutade säsongen i Vimmerby).

Poängsprutandet öppnade dörren till HockeyAllsvenskan.

Redan ifjol fick Norbäck visa upp sig i två allsvenska matcher med Karlskrona.

– KHK hade lite skador och jag och Pelle Hedlund fick chansen där, men det var ingen lyckad sejour för mig. Det var svårt att komma in i ett lag som hade sina kedjor, och jag fick inte chansen i någon offensiv roll. Det var nyttigt att känna på den allsvenska atomosfären och få möta allsvenska spelare, det har jag nog haft nytta av till i år, men annars var jag inte alls nöjd med tiden där, säger han.

Hur blev det Almtuna till i år?
– De var på mig tidigt när säsongen tog slut och jag hade bra snack med både tränaren Robert Kimby och sportchefen Björn Danielsson om hur de såg på mig som spelare, och efter det var det inte så mycket tvekan från min sida.

Hittills har klubbvalet alltså slagit väldigt väl ut.

– Almtuna har en tydlig spelidé som passar mig väldigt bra. Jag vet precis vad jag ska göra, har hittat rätt i min kedja och får spela i powerplay. Då blir det poäng också, säger Norbäck.

Offensiven är din styrka?
– Jo, det skulle jag säga. Att ha pucken på bladet och vara i anfallszon är det roligaste.

Någon liknade dig vid en trollkarl på isen...
– Jaså? Det skulle jag kanske inte beskriva mig själv som, men det är kul om någon tycker det.

Jesper Norbäck har levererat tre mål och sex poäng på sex matcher i inledningen.

– Det är bra. Jag har inte satt några förväntningar alls på mig själv inför den här säsongen. Jag ville bara ta ett steg upp, komma hit och göra mitt bästa och ta en plats.

Höjer du förväntningarna med tanke på starten?
– Det är klart att jag kanske vill skruva upp förväntningarna lite när jag känner att jag kan leverera i den här ligan, och jag vill så klart bidra ännu mer, men det gäller att vara ödmjuk och jobba hårt varje dag. Jag skulle nog säga att mina förväntinngar fortfarande är som innan, jag är här för att göra mitt bästa varje dag, sedan får vi se vad det leder till.

Du har fin kontinuitet också, inte poängklumpar utan du levererar i varje match?
– Det är kul att vara med och bidra i alla matcher. Sedan är några poäng enklare poäng än andra, men visst är det bra.

Almtuna har startat säsongen vasst.

– Vi har sagt att vi ska vara bättre än ifjol, sedan kanske det kommer mer specifika mål under resans gång. Vi tar en dag och en match i taget. Vi tänker bara på att vara så bra som möjligt i nästa match, säger Norbäck.

– Det är mycket som är nytt för oss. Ny tränare, ny spelidé och många nya spelare, men vi har kört in oss under försäsongen och det känns som vi har fixat till ett bra spel tidigt. Nu gäller det att jobba hårt för att hålla i det här.