Hillding: "Klubben hör hemma här"

13 augusti 2021 09:00

Spetsvärvningen Joakim Hillding berättar om valet av Troja, tuffa tiden i Västerås, covid 19-smällen, pressen, förväntningarna och rutinen.


Joakim Hillding är skåningen som håller på att bli en smålänning.

Eller hur ska vi tolka att centern hunnit spela för Tingsryd, Växjö, Oskarshamn och nu är klar för spel i Troja-Ljungby...?

– Ja, haha, det kanske man kan tro. Vet inte riktigt varför det blivit så. Just till i år passade Troja väldigt bra för mig, säger Joakim Hillding.

– Dels är det en rolig sportslig utmaning, dels så har jag hus och familj nere i Ängelholm och får nära hem till dem.

33-åringen är en av Trojas stora profilvärvningar.

Joakim Hillding har hunnit med 299 SHL-matcher och 134 allsvenska matcher genom åren. Han varit med och spelat upp både Växjö och Oskarshamn i SHL, vunnit SM-silver med Färjestad och spelat utomlands i Norge, Finland och Österrike.

Den gångna vintern höll han till i Västerås.

Den säsongen blev dock inte alls som tänkt. Joakim Hillding drabbades av corona och missade en stor del av vintern. Han kämpade sig tillbaka till slutspurten men kunde inte göra sig själv rättvisa.

– Det var en turbulent säsong. Jag var aldrig 100 % rent fysiskt på grund av coronan. Jag tycker att jag gjorde helt okej ifrån mig med tanke på förutsättningarna, men det var en tuff säsong, säger han.

Du drabbades hårt av covid-19, hur var det för dig?
– Det var hemskt. Jag blev sjuk och var förkyld i ett par veckor. När jag sedan skulle börja träna igen var det som om all energi bara försvunnit ur kroppen. Det fanns inget att hämta. Det var inget annat val än att ta en paus. Tanken var att vila en månad men det hände inget så jag fick vila ännu längre. Jag kom tillbaka till slut och fick kriga mig igenom slutspurten och slutspelet, men det var inte enkelt.

Du var helt tom?
– Ja, noll energi, noll återhämtning och ständig huvudvärk.

Det låter läskigt?
– Det var det. Covid-19 var nytt för alla också så alla läkare jag pratat med visste inte riktigt vad som hände. Det fanns inget att göra för att bli bättre förutom att vila.

Hur mår du nu?
– Idag känner jag mig bra. Jag tog en extra lång paus efter säsongen för att verkligen vila ut kroppen och hjärnan. Jag tror det var ett smart val, för sedan har jag ändå kunnat köra på med försäsongsträningen. Jag skulle säga att jag är 100 % idag.

En frisk Joakim Hillding kliver in som nyckelspelare i nykomlingen Troja-Ljungby. Med sin historik, sina meriter och sitt väldokumenterade poängsinne är det ingen vågad gissning att han är tänkt som spelmotor i en förstakedja.

– Om jag känner press? Det gör jag alltid men den största pressen sätter jag på mig själv. Jag är den första att inte vara nöjd om det inte går bra, säger han.

Hillding skickade in 19 poäng på 33 matcher under den speciella fjolårssäsongen. För tre år sedan, i Oskarshamn, blev det 29 poäng på 49 matcher.

– Jag sätter inga poängmål. Jag har vuxit ifrån det. Så fort man börjar tänka på poäng så funkar det inte. Jag ger allt för laget och så länge laget går bra är jag nöjd. Om jag gör några poäng är mindre viktigt. Segrar är det som betyder något i slutändan, säger han.

– Mitt uppdrag är att hjälpa Troja att etablera sig i HockeyAllsvenskan. Klubben hör inte hemma i HockeyEttan, det är här uppe man ska vara.

Vad ska vi ha för förväntningar på Troja?
– Vi får se. Vi är nykomling och får se till att överraska. Vi kommer ha mycket energi och vilja väldigt mycket. Ska försöka anamma underdog-känslan lite och ge allt i varje läge. Alla kan slå alla i den här ligan, så vi ser med tillförsikt fram emot säsongen.

Du kan bidra med lite rutin?
– Det hoppas jag, men samtidigt så har vi ett bra lag med många spelare som varit med om mycket. Jag ska göra så gott jag kan, allt som kan hjälpa oss är bra saker.

Fast något är nytt för dig... att spela i en allsvensk nykomling!
– Haha, det har du rätt i. Jag lär mig också saker fortfarande.