Panelen: "En bättre balans än förra året"
Publicerad: 2020-05-05
Tre experter ger sin syn på Karlskogas silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Tomas Nilsson, Karlskoga Tidning
Bengt Olsson, supporter och bloggare
Oliver Wåhlén, BIK-skribent SvenskaFans

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Tomas Nilsson: På många sätt påminner den om tidigare säsongers. De flesta av de bästa spelarna lämnar och ersätts spelare med spelare från lägre nivå. Nu finns det ett, tydligt, undantag. HockeyAllsvenskans bäste målskytt genom alla tider, Henrik Björklund, vänder hem.

{!A}

Bengt Olsson: Helt OK efter nuvarande förutsättningar, känns som ett stabilt lagbygge. Viktigt att få behålla pjäser som Gustaf Thorell och Wilhelm Westlund. Att Henrik Björklund återvänder känns också som en viktig pusselbit både på och vid sidan av isen. Spännande också att vi lyckades behålla Åke Stakkestad efter poängsuccén i J18 förra året trots locktoner från många håll. Kan bli ett stort utropstecken kommande säsong med sin målnäsa och sitt sätt att tänka hockey.

Oliver Wåhlén: Det är såklart alltid tungt när man tappar såpass många av de bärande spelarna till SHL. Dock är det ingenting nytt utan det är sådant man får räkna med som supporter till ett allsvenskt lag. Ersättarna till de flyktande spelarna känns jäkligt spännande. Dessutom är kontraktsförlängningarna med Linus Karlsson och Wilhelm Westlund otroligt starka. Hittills är BIK Karlskogas silly season bättre än vad jag hade vågat hoppats på och man kan nog som supporter hoppas på en kul säsong härnäst också.

Vad är styrkan i lagbygget?

Tomas Nilsson: Jämfört med förra säsongen ser jag bättre defensiva kvaliteter hos några av backarna. Som det var senaste spelåret uppfattade jag backbesättningen överlag som konstruktiv men den där eller de där riktiga hårdingarna framför eget mål kunde jag inte upptäcka.

Bengt Olsson: Mix av rutin och ungdom och en defensivt bättre balanserad trupp än senaste säsongen. Många spännande spelare som förhoppningsvis kan ta ett rejält steg både karriär- och utvecklingsmässigt i en större roll hos BIK.

Oliver Wåhlén: Återigen tycker jag att det känns som att bredden på forwardsidan är den största styrkan i laget. Det känns som att BIK kommer kunna redan nu få ihop tre kedjor som kan producera poäng plus en "checking line". Eklind, Lindquist, Fakt, Thorell, Carlsson, Karlsson, Gunnarsson och Björklund har alla bevisat att de kan producera framåt på hockeyallsvensk nivå. Att ha så många spelare med offensiv spets leder också till att man klarar sig bättre under en lång säsong då formsvackor och skador på enskilda spelare inte påverkar laget i samma utsträckning.

Vad är svagheten i lagbygget?

Tomas Nilsson: Att så många producerande spelare lämnat. Så som det alltid är när det gäller BIK. Men sån är ju den ekonomiska verkligheten. Och all heder till BIK som inte satsar på ”trötta” föredettingar.

Bengt Olsson: Jag kan just nu inte se någon riktig svaghet på papperet. Truppen känns välbalanserad så här långt.

{!B}

Oliver Wåhlén: Just nu skulle jag säga att det är målvaktspositionen som är BIK Karlskogas svagaste. I skrivande stund har BIK Tim Juel klar till nästa säsong endast vilket då innebär att en målvaktsplats fortfarande är öppen. Även om Juel gjorde en bra debutssäsong i HockeyAllsvenskan tror jag att han behöver ha en bra målvakt intill sig nästa säsong också. Juel har ju faktiskt inte bevisat att han kan spela 40 matcher per säsong ännu. Förra året delade ju han och Henrik Lundberg typ lika på matcherna och jag tror att det behöver komma in en ersättare i samma klass som Lundberg för att BIK ska kunna utmana de rikaste klubbarna om topplaceringarna i serien nästa säsong.

Vad mer måste in?

Tomas Nilsson: Ytterligare en bra målvakt. Tim Juel var sensationellt stark förra säsongen, hans första i allsvenskan, men jag tror att BIK skulle gynnas av riktigt vass konkurrens på den positionen.

Bengt Olsson: Vi behöver få in en eller två forwards. Gärna någon lite allround som kan användas i flera spelformer. Kanske någon spelare som kan luckra upp ett försvar med smarta passningar och förmåga att hålla i pucken lite extra skulle behövas, men jag har inte full koll på alla nyförvärv. Vi kanske redan har den spelaren? Sedan behöver vi ju en målvakt till.

Oliver Wåhlén: Sportchef Yngveson menar att truppen i princip är spikad och att det bara är en målvaktsplats samt en forwardsplats kvar. Min förhoppning är som sagt att det kommer en duktig målvakt som kan dela matcherna med Juel. På forwarspositionen hoppas jag att det kommer en riktig poängkung som kan styra i PP. Det mest troliga är väl dock att det kommer en breddforward för tredje- eller fjärdekedjan. Vilket inte heller är fy skam med tanke på att forwardssidan redan är stark offensivt.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Tomas Nilsson: Stefan Stéen. Just en målvakt. Om det är riktigt realistiskt är jag inte säker på. Det finns ju bara en målvakts- och en forwardsplats kvar. Och då skulle jag satsa på att lägga en liten extra slant på målvaktssidan.

Bengt Olsson: Drömmen… ja, Marcus Nilsson… Men på ett realistiskt plan kanske någon annan före detta BIK:are som Linus Persson, Thomas Valkvae-Olsen eller Alex Lavoie? Eller en riktigt högklassig målvakt, men där har jag dålig koll så vill inte nämna några namn.

{!C}

Oliver Wåhlén: Jag hade inte sagt nej till om BIK lyckades att förlänga kontraktet med Tor Immo även om det inte verkar troligt. Förutom honom hade det varit kul om klubben kunde värva tillbaka antingen Alex Lavoie som gjort det bra i Norge eller Linus Persson som hade kunnat bidra med sin rutin från många säsonger i SHL till en annars ganska ung och spännande spelartrupp i Karlskoga.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson