Tuurala: "Ska skapa nya framgångar"

25 september 2020 14:30

#14lag14analyser: Väsby är nykomlingar i HockeyAllsvenskan i år. Nu berättar tränaren Viktor Tuurala om resan till ligan, förväntningarna, truppen, allsvenska rutinen som tillkommit och begreppet "Vilda Väsby".


Väsby fick vänta länge på beskedet, men under sensommaren blev det klart att klubben ersätter Karlskrona, som degraderades på grund av sin ekonomi, i HockeyAllsvenskan.

Det efter en succéssäsong i HockeyEttan ifjol, där man man till slut vann HockeyEttan-finalen och kvalificerade sig för Kvalserien som aldrig spelades på grund av den avbrutna säsongen.

Nykomlingen har varit på näst högsta nivå i svensk hockey tidigare - även i högsta serien en säsong - men aldrig tidigare spelat i HockeyAllsvenskan som drog igång 2005.

– Det här är något som vi jobbat för i flera år. Vi startade det här projektet för fyra, fem år sedan, där vi skulle etablera Väsby som topplag i ettan och därifrån utamana om en plats i HockeyAllsvenskan. Det är otroligt kul att vi lyckats ta de här stegen och att vi har jobbat oss uppåt, säger tränaren Viktor Tuurala.

Vad ska vi förvänta oss av er i år?
– Vi går inte runt och klappar oss själva på axeln och är nöjda med det här, utan nu gäller det att fortsätta jobba med vår process som lag. Vi ska göra det som krävs för att fortsätta framåt. Vi är inte glada över att bara vara här eller åka buss till Fjällräven Center, utan nu ska vi skapa nya framgångar.

När beskedet om avancemang kom så hade Väsby redan spikat en trupp för spel i HockeyEttan.

Efter beskedet har klubben med sportchefen Tom Tärnström i spetsen kryddat truppen med nio nya spelare, där Raphaël Lavoie och Ricard Blidstrand blev klara häromdagen. Av de där nio spelarna så spelade sex stycken i HockeyAllsvenskan så sent som ifjol, och ytterligare två har allsvensk erfarenhet sedan tidigare.

Strategin är tydlig: Väsby har adderat allsvensk rutin.

– Vi ville absolut få in rutin från den här nivån, men vi bygger vidare på den grund och stomme som vi hade ifjol, säger Tuurala.

– Vi har haft en tydlig målbild kring vilka spelartyper vi vill ha in. Vilka profiler vi behövde och vad de individerna kan bidra med. Vi har en stark stomme som vi har stor tilltro till, men sedan har vi kryddat med lite spelare som gör att vi blir ännu bättre.

Vad kännetecknar er stomme?
– Det finns en positiv atmosfär och alla jobbar med en gemensam kultur. Alla känner ett ägarskap. Det är det vi håller på med, att få alla att vara delaktiga. Alla måste få säga sitt.

Vad säger du om laget i stort?
– Det ser bra ut. På målvaktssidan har vi tagit in Henrik Lundberg som varit i ligan många år och som är van vid att axla ett stort ansvar, och vi vet att Linus Ryttar har en extremt hög högstanivå. På backsidan har vi en bra blandning av offensiva och defensiva backar, och många är kvar sedan ifjol och kan vårt system. På forwardssidan har vi ett extremt djup, och en bra blandning av olika spelartyper.

Nykomlingar brukar av tradition vara framgångsrika i HockeyAllsvenkan.

De två senaste åren så har dock både Troja och Kristianstad hamnat under negativa kvalstrecket...

– Vi har noterat att nykomlingar gjort bra ifrån sig tidigare, men grejen är att vi kliver upp en nivå, inte sju nivåer. Det vimlar av spelare i den här ligan som vi mött tidigare, vi vet att vi kan spela mot dem. Det är inte omöjligt att spela i den här ligan. Vi lägger fokus på oss själva och vår grej, om vi gör det så kommer vi ha framgång, säger Tuurala.

Vad får vi se för Väsby i år?
– Ni kommer få se ett lag som bygger vidare på det som var framgångsrikt i ettan. Ett hårt arbetande lag som blandar in kreativitet och ett aktivt anfallsspel.

För den stora publiken är Väsby förknippade med den osannolika och galna resan till dåvarande Elitserien 1987 då klubben blev "Vilda Väsby" med hela hockey-Sverige.

Benämningen "Vilda Väsby" hörs fortfarande.

– Det är en del av vår historik, kultur och identitet. En del av verksamheten som vi är stolta över. Från dag ett när vi drog igång vårt nya projekt för några år sedan så sa vi att vi skulle ge liv till uttrycket igen, säger Tuurala.

Det känns som ni gjort det...?
– Det är dina ord, inte mina, men om någon säger det så tar jag det som något positivt.

» #14lag14analayser