Listan: "Lyckades på mirakulöst sätt..."
Publicerad: 2020-12-03
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Filip Gustavssons monsterräddning

Den räddning som Filip Gustavsson svarade för mot AIK förra fredagen var otroligt svettig. Fredric Weigel serverades öppet mål och sköt snabbt, men Södertälje-keepern hann på något mirakulöst sätt med i förflyttningen och kunde nypa trissan med plocken. Räddningen hyllades av många, inte minst C More-duon Stefan Klemetz och Tobias Forsberg som kommenterade matchen.

2 Alla lag tillbaka i spel

Efter några veckor där flera klubbar tvingats ta en paus på grund av covid-19-problematik så är alla lag äntligen tillbaka i spel igen. AIK, Mora och Kristianstad har matchat igång igen, och under torsdagskvällen så blir det även återstart för Västervik. Därmed är alla lag tillbaka i spel igen - och serien kan rulla på.

3 MODO

MODO har haft en svajig säsong hittills men har lyft sedan Pär Styf tog över huvudansvaret i båset efter Ville Nieminen. Ångermanlänningarna har vunnit sex av åtta matcher under det nya styret och har tre raka segrar: 7-2 mot Väsby, 4-1 mot Västerås och 3-2 efter straffar mot Södertälje. Inte minst den senaste vinsten mot formstarka SSK (hade sex raka trepoängare i bagaget inför matchen) visar att MODO är på rätt väg.

4 Karlskogas vändning mot Almtuna

3-0 är det svåraste att leda med i hockey var det någon som en gång sa, och sedan dess har det blivit en sliten klyscha. Almtuna kan dock skriva under på den efter matchen i söndags, där man ledde med just 3-0 men tappade till en 3-4-förlust efter straffar mot Karlskoga. Extra salt i såren var att Oscar Pentler, som Almtuna dagen innan lånat ut till just Karlskoga, sköt ett av målen och således hade del i den magnifika vändningen.

5 Timrå

Timrå har matchat sparsamt den senaste tiden på grund av uppskjutna matcher, men en match blev det i veckan och då slog segermaskinen till med en ny vinst. Väsby besegrades med 5-3 - och det var Timrås elfte (!) raka seger. Därmed börjar Fredrik Anderssons manskap närma sig det allsvenska rekordet på fjorton raka vinster (inklusive övertid). Under torsdagskvällen ställs laget mot Väsby (för tredje matchen i rad…) och har således chansen att knipa tolfte raka vinsten.

6 Anthony Peters

Det är många målvakter som är heta i ligan, men en av de hetaste är absolut Anthony Peters som just nu är den där muren som MODO så väl behöver. Arbetet framför honom har blivit bättre, MODO har fått in struktur i defensiven, och det har givetvis underlättat för Peters som varit bra innan också - men som nu får en helt annan hjälp.

7 Södertäljes poängsvit

Efter sex raka trepoängare så tog formstarka Södertäljes segersvit slut mot MODO där ångermanlänningarna vände 0-2 till 3-2 efter straffar. En pinne till SSK dock, som har poäng i nio (!) raka matcher. En imponerande poängsvit givetvis, och laget har också gjort en stark höst. Har nu tappat Lukas Vejdemo som ska förbereda sig inför säsongen med Montreal Canadiens, vad kommer hans försvinnande att innebära…?

8 Raphaël Lavoie

Raphaël Lavoie blev inte kvar i Rögle efter försäsongen men har blivit en jackpott i Väsby. Kanadensaren, inlånad från Edmonton Oilers, sitter på ett av ligans bästa skott - och han har en tendens att alltid hitta målmaskorna. Gjort tio mål på tjugo matcher i höst och varit het senaste tiden - och har just nu en målsvit som är uppe i tre raka matcher!

9 Väsbys powerplay

Väsbys offensiv hackade mycket under hösten och powerplay kom inte alls igång. Nu har laget börjat lyfta, vinna fler matcher och powerplay-spelet har börjat lossna. Efter att ha gjort sju PP-mål på 18 matcher, en effektivitet på 11,9 %, så var spelformen helt plötsligt glödhet i veckan. Väsby spelade två matcher, hade sex powerplay-lägen - och gjorde tre mål. Det skruvade också upp totala PP-statistiken till 14,0 %.

10 William Strömgrens debutmål

HockeyAllsvenskan är talangernas liga - och det har vimlat av unga stjärnskott som slagit igenom de senaste åren. Nu ska vi inte sätta enorm press på William Strömgren, 17-åringen som spås vara ett potentiellt val för förstarundan i NHL-draften nästa år, men visst visar forwarden framfötterna. Han satte sitt första allsvenska mål mot Västerås (och i matchen efter mot Södertälje så fick han chansen att slå en straff under avgörandet).

Jonas Gustavsson