Gästkrönika: "Vi hade ishockeyn tillsammans"

1 januari 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Oskarshamns Karl Johansson om "säsongens viktigaste match", kampen mot cancern, förlusten av sin pappa och att varje krona är betydelsefull.


Det är dags för säsongens viktigaste match.

Som ishockeyspelare känns nästa match som den viktigaste matchen just där och då, men det här är verkligen säsongens viktigaste match.

IK Oskarshamn gör en kraftsamling till förmån för Barncancerfonden i samband med hemmamatchen mot Modo 6 januari.

Jag älskar det här initiativet av klubben. Cancer är en hemsk sjukdom och vi ska göra allt vi kan göra för att utrota den.

Nästan alla jag pratat med har någon relation till sjukdomen. Någon har en anhörig som drabbats, någon har en kompis som blivit sjuk, alla vet någon som fått det där beskedet som ingen vill ha.

Jag förlorade min pappa i cancer när jag var 16 år.

Tiden går väldigt fort, det var nio år sedan han gick bort, men jag tänker på honom varje dag.

Jag minns fortfarande när han berättade att han fått sjukdomen. Jag blev ledsen. Funderade mycket. Samtidigt ville pappa avdramatisera allt. Han ville inte att det skulle påverka mig och familjen. Han var hela tiden vid gott mod och såg hela tiden till att familjen mådde bra. Han var stark.

Vi hade ishockeyn tillsammans.

Han var vaktmästare i ishallen i Brunflo och vi var där många sena kvällar och åkte skridskor. Han tränade mycket med mig när jag var liten. Han var sedan lagledare i både Brunflo och Östersund när jag spelade. Han var med på hockeyskolan, han var med på alla cuper på somrarna och han reste med till USA och Kanada på sommarläger. Han var där under hela min uppväxt och hela min tid som ung hockeyspelare.

Det är jobbigt att inte ha honom här nu, att inte kunna snacka ishockey och det dagliga livet med honom. Jag hade velat träffa honom nu när jag själv är vuxen och göra alla de där sakerna som man gör med sin pappa.

Det finns så mycket jag vill göra men som jag inte kan göra.

Cancer är en fruktansvärd sjukdom.

Det är så många som drabbas.

Vi måste hitta ett botemedel. Alla initiativ till att hjälpa till för att nå det målet är bra initiativ. Nu hoppas jag att Oskarshamn ställer upp.

IK Oskarshamn har satt som mål att samla in 100 000 kronor. Jag tycker själv inte att det behövs något mål och att varje krona är betydelsefull i kampen mot cancern.

Jag kan inte få tillbaka min pappa, men han gav mig ishockeyn och nu kan jag genom ishockeyn ge något tillbaka i kampen mot sjukdomen som tog honom från mig.

Karl Johansson
Spelare IK Oskarshamn