Sveningsson: "Jag behövde en nystart"

13 augusti 2020 11:30

Filip Sveningsson gör en omstart i MODO och nu berättar talangen om succégenombrottet i Oskarshamn, tunga fjolåret, humöret, målskyttet, klubbvalet och jakten på "samma känsla".


Filip Sveningssons debuthöst i HockeyAllsvenskan var strålande.

Den insatsen ledde fram till en JVM-biljett.

Därefter har det varit något tyngre - efter JVM gick luften ur något och samma flyt infann sig inte även om det blev SHL-avancemang med Oskarshamn, och fjolåret var motigt med skadeproblematik och skral istid i SHL.

Nu gör talangen en omstart i MODO.

– Jag kände att jag behövde en nystart, säger Filip Sveningsson.

– Förra säsongen var tuff. Jag hade två större skador som störde rytmen, och när jag väl kom tillbaka så hade laget i Oskarshamn satt sig och det var svårt att ta sig in. Jag tycker det gick helt okej när jag väl fick chansen, men det blev aldrig något riktigt flyt.

I mitten av februari lånades han ut till Tingsryd och avslutade säsongen i HockeyAllsvenskan. Han blev målskytt redan i Taif-debuten, och stannade på fyra poäng på åtta matcher.

– Tiden i Tingsryd var den roligaste ifjol. Jag fick spela väldigt mycket. Det tar jag med mig till säsongen som kommer nu.

Vi backar tillbaka bandet till hösten 2018. Filip Sveningsson hade under våren skjutit hem JSM-guldet till HV71 och skrivit på ett allsvenskt avtal med Oskarshamn, men ingen visste riktigt hur bra forwarden var.

Han visade klass omgående.

Sveningsson gjorde mål i allsvenska debuten och pangade in sju mål, inklusive ett hattrick, på de nio första matcherna.

Hösten var stark, det var något tyngre efter nyår.

– Det var en kul start. Jag hade JVM i sikte och varenda match innan uttagningen av truppen ville jag ut och spela min bästa match i livet. Jag vet inte om det är så för alla, men att komma med till JVM innebär att man spelat väldigt bra under hösten och då är det lätt att luften går ur när man kommer hem igen. Så blev det för mig. Det var kul att komma tillbaka till Oskarshamn igen, men det hade varit så mycket fokus mot JVM att luften nog omedvetet gick ur lite. Så kändes det i alla fall. Jag spelade inte dåligt efter att kommit hem, men jag var inte lika effektiv och det var inte samma flyt som under hösten.

Du, Alex Hutchings och Arsi Piispanen bildade en ruggigt bra kedja under hösten, men ni återförenades inte efter JVM?
– Vi hade väldigt bra stäm innan JVM, men när jag var borta så hoppade någon annan in och gjorde det okej. Så är det.

Poängskörden stannade på 27 poäng på 43 matcher och det blev ett SHL-avancemang med Oskarshamn vilket får stämplas som en minst sagt häftig debutsäsong i HockeyAllsvenskan.

Men förra säsongen, Oskarshamns debutvinter i SHL, hackades alltså sönder av skador.

– Det var trist, säger han.

Extra tungt när du skulle få chansen på allvar i SHL?
– Jo, det är klart, men jag känner ändå inte att SHL-tåget gått för min del. Jag är ung och har inte bråttom. Som alla andra spelare vill jag uppnå saker så fort som möjligt, men ibland får man låta det ta lite tid. Jag behöver starta om lite. Jag tror att MODO blir en perfekt plats att göra det.

Filip Sveningsson är en skarp målskytt, men också en fysisk gnuggare med stundtals hett humör.

– Jodå, humöret svänger lite, men jag skulle framförallt kalla mig en offensivt skicklig spelare som kan smälla på i närkamperna, säger han.

– Jag är en jäkla tävlingsmänniska. När jag var yngre rann det över ganska ofta, men jag har lärt mig att hålla mig lugnare nu. Jag kan spela tufft, ibland på gränsen, men jag håller inte på att slåss med klubbor eller så.

Är du en sådan spelare som blir bättre av att vara lite småförbannad?
– Ja, jag är nog en av dem, haha.

Du har ett skarpt skott, det såg vi under det allsvenska året i Oskarshamn?
– Jag har egentligen alltid varit dålig på att nyttja mitt skott, men då blev jag mer eller mindre beordrad att skjuta och smällde in några fina skott. Det är klart jag ska försöka nyttja det så mycket jag kan. Jag gillar att spela fram också, det är minst lika kul att notera en assist, det viktigaste är att pucken går in.

Hur många mål vill du göra i MODO?
– Jag tänker inte i siffror, gjorde jag det skulle det nog låsa sig. Jag är som bäst när jag inte tänker för mycket. Jag ska bara ut och spela och ha kul, då brukar det bli bra. Poäng är sådant som kommer av bra spel.

MODO har som ambition att ta sig tillbaka till SHL.

Den resan vill Filip Sveningsson gärna bidra till.

– MODO är ett lag som ska vara i SHL. Allt i klubben är väldigt proffsigt, säger han.

Vad lockade dig?
– Jag vet att de vill satsa på unga spelare, och det passar mig. Det tillsammans med de fina fasciliteterna och klubbens satsning uppåt. Jag har höga förväntningar på både laget och mig själv, jag vill vara med och bidra. Jag vet vad jag kan och vad jag ska göra, nu gäller det bara att leverera också.

Du har gått upp i SHL med Oskarshamn, vad är nyckeln för att lyckas?
– Jag vet inte om det finns någon. Styrkan i Oskarshamn var att vi fick till ett spelsystem som fungerade bättre än alla trodde, vi hade ett tajt lag och vi visste att även om vi låg under med två eller tre mål så skulle vi vända och vinna. Vi hade en fantastisk känsla i gruppen. Jag hoppas att vi kan hitta samma känsla i MODO.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!