Panelen: "Måste köpa spelmodellen"

28 augusti 2021 12:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Björklöven - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.se
Robin Lindgren, journalist Norran
Niklas Granberg, hockeyexpert Sveriges Radio P4 Västerbotten

Vad säger ni om lagbygget?

John Wikberg: Per Kenttä har fått ihop ett högintressant lagbygge med en suverän mix av olika spelartyper och blandning mellan rutinerade spelare, kryddat med en del duktiga lirare som är på väg uppåt i karriären. Målvaktsbesättningen och forwardssidan ser urstark ut. I synnerhet forwardsbesättningen. Det finns dessutom en hel del starka backnamn. Backsidan behöver dock förstärkas än mer för att hålla för det allsvenska toppskiktet och i det avseendet lär det lösa sig. Jag tror att Björklöven kommer få ihop ett minst lika bra lag som förra säsongen när det kommer till kritan.

Robin Lindgren: Vi börjar bakifrån och jobbar oss framåt. Målvaktssidan tycker jag känns stabilare än förra året, med Endre som är på väg uppåt i karriären och är hungrig vilket alltid är bra egenskaper samt Voutilainen som jag aldrig sett men som borde vara tvåan. Har väl inte strålande statistik de senaste säsongerna men Kenttä brukar ha koll på vad han plockar in. Backsidan tycker jag känns intressant även om jag räknar med att minst ytterligare en back med spetskvaliteter offensivt ska in. Nörstebö och Vainio är kloka värvningar där jag framför allt tror den sistnämnda kan bli riktigt bra. Mest kittlar det dock att se lånet från Luleå, Juusola, som kan vara en ett riktigt fynd. Offensivt tycker jag det känns som de senaste säsongerna, spetsigt men med många frågetecken. Den senaste säsongen blev det tydligt att Kenttä hade byggt ett lag utan någon tanke på hierarki och rollspelare. Alla förväntade sig mest istid och rollacceptansen var obefintlig vilket blev plågsamt tydligt när de mötte Karlskoga och Timrå i slutspelet – två lag med väldigt tydlig hierarki och spelare som underkastade sig sina roller. Känslan är att det ser likadant ut i år och hur motiverad blir egentligen en spelare som placeras i fjärdekedjan när den ser sig själv som en produktiv förstakedjespelare?

Niklas Granberg: Det ser spännande ut, laget är byggt med lite mer fart än ifjol och det kan man redan nu se i spelet. Tycker även att backsidan känns intressant med några spelare som kan blomma ut rejält i till exempel Vainio och Popovic. Laget har en så tydlig spelmodell numera att det blir nästan lättare att värva rätt spelare till rätt roll än som det var tidigare vissa säsonger då det sprangs i skogen utan karta och kompass så att säga.

Vem blir poängkung?

John Wikberg: En grymt svår fråga. Det kryllar av offensiv spetskompetens i Björklöven årgång 2021/2022. Alex Hutchings, Olle Liss, Gerry Fitzgerald, Axel Ottosson med flera. Känslan är att den förstnämnde drar det längsta strået. Hutchings är en tämligen pålitlig pjäs som alltid levererar på den här nivån.

Robin Lindgren: Jag tror väldigt mycket på Gerry Fitzgerald. Tycker han var magnifik i Västervik och nu, sorry Västervik, med skickligare omgivning i ett lag som vill mer framåt bör han kunna snitta minst 1,2 poäng per match.

Niklas Granberg: Det står nog mellan Hutchings och Fitzgerald tror jag. Mest mål gör Wiklund som på ålderns höst tagit en Magnus Wernblom-roll och öser in mål. Tror att Wiklund kan pressa upp sig på 30 mål rent utav. Hans klubba glöder.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

John Wikberg: Alexander Popovic får ses som en gedigen talang, som har kapacitet för att bli ordinarie i en ännu bättre serie än HockeyAllsvenskan på lång sikt om allt klaffar. En spelskicklig lirare med oerhört mycket hockey i sig. Björklöven lär dock förstärka backbesättningen och konkurrenssituationen kan bli väldigt hård i laget. Det återstår att se om Popovic blommar ut på allsvensk nivå redan den här säsongen eller om det dröjer längre tid än så.

Robin Lindgren: Den redan nämnda Viljami Juusola, lånet från Luleå, känns hyperintressant. Spelade U18-VM för Finland och gjorde det väldigt bra där. Det jag sett från honom hittills har varit väldigt bra därför tror jag verkligen på att han blir en flipp för Löven!

Niklas Granberg: Popovic kan bli hur bra som helst med förtroende. Det är en vacker spelartyp att kolla på. Han är så mjuk i rörelserna, nästan som en ballerina. Jag uppskattar den backtypen.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

John Wikberg: Konkurrensen i HockeyAllsvenskan är stenhård. Känslan är att serien kommer bli ännu bättre än i fjol. Lag som i första hand HV71 och Västerås är onekligen sylvassa. Björklöven ska dock återigen vara med och kriga där uppe i toppen och utmana om en SHL-plats även den här säsongen. Allt annat än en topp fyra-placering i grundserien och i sämsta fall ett semifinalavancemang vore ett stort misslyckande med tanke på västerbottningarnas grundförutsättningar i allmänhet.

Robin Lindgren: Tyvärr är ju känslan att HV71 rustat alldeles för bra. Det lagbygget ser snudd på perfekt ut vilket kommer göra det svårt för Björklöven att knipa den enda platsen som nu finns i hissen upp till SHL. Men kanske kan HV71:s inträde till ligan och det lagbygget de fått ihop bli en jackpot för Björklöven ändå. ”Varför” tänker ni nu, och det ska jag berätta; min känsla är att de senaste säsongerna har Björklöven varit laget alla velat slå i HockeyAllsvenskan – det lag alla motståndare vill göra sina bästa matcher mot. Nu blir HV71 det laget för motståndarna och Björklöven är inte längre lika ”viktiga” att slå vilket kan gynna dem enormt. Men för att svara på frågan; mina förväntningar är att laget ändå klara en topp-tre placering i grundserien och når minst semifinal i slutspelet.

Niklas Granberg: Som vanligt är förväntningarna höga i Umeå. HV71 har laddat på rejält och är största utmanaren i mina ögon. Men det vore dumt att sikta på något annat än avancemang till SHL med två raka finaler. Är man i final varje år så går man tillslut upp också.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

John Wikberg: Jag vill i första hand lyfta fram målvaktsspelet. Claes Endre och Joona Voutilainen är ett synnerligen kompetent målvaktspar. Minst någon av dessa kuggar måste kliva fram ordentligt och gå från att vara vassa till “tokbra” på den här nivån om Björklöven ska kunna gå hela vägen till SHL.

Robin Lindgren: Rollacceptans. Det funkar inte med ännu en säsong där ingen köper sin roll och alla vill ha samma istid, powerplay-tid eller alla offensiva zonstarter. Får Wallson in rollacceptans i truppen kan detta bli den slutgiltiga revanschen för våren 2020 men fortsätter det som tidigare så blir det pannkaka.

Niklas Granberg: Att laget köper spelmodellen som är så tydlig och tror på den fullt ut.