Panelen: "Det ser lovande ut"

27 juni 2021 09:15

Tre experter ger sin syn på Västerviks silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jonathan Åhman, journalist Västerviks-Tidningen
Joakim Englund, bloggare hockeysverige.se
Andreas Hanson, kommentator C More och Sportsground

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jonathan Åhman: Tittar man på den officiella rostern är den tunn, även om det trillat på en del namn de senaste dagarna. I verkligheten är det faktiskt ganska få platser att fylla. Det man kan se är att man lyckats knyta till sig fler etablerade svenska spelare än tidigare, förmodligen för att man vill veta vad man får i större utsträckning än tidigare. Utöver dessa har man, sin vana trogen, plockat in några nordamerikaner som är tänkta att leda respektive lagdel offensivt. Det ser lovande ut.

Joakim Englund: Som vanligt med Västervik är det enormt svårt att sia om slagstyrkan på laget bara genom att kolla namnen på rostern som räknas till nio spelare och en tränare. Dels har man ett gäng förlängningar och nyförvärv som inte är offentliga än, dels värvar man ofta spelare från andra ligor och länder. Detta sammantaget gör laget svårläst såhär i sommartider. Men för att komma med ett svar så ser det ut ungefär som brukligt under sommaren för Västerviks del.

Andreas Hanson: Den största förändringen har skett på tränarsidan i och med att Mattias Karlin nu lämnat Västervik efter flera fina år. Hur kommer Västervik klara sig utan honom? Vi vet ju att den enda säsong Västervik spelat i HockeyAllsvenskan utan Karlin så åkte laget nästan ur serien, tills han återvände och räddade laget i kvalserien. Känn ingen press, Martin Gudmundsson! Men, lika värt att notera är att den där gången, 2017/18, var heller inte Emil Georgsson sportchef, och att han är kvar innebär att man kan fortsätta jobba på samma välbeprövade, framgångsrika sätt som tidigare. I övrigt har man som vanligt tappat några av sina bästa spelare, som Michael Kapla, Viktor Liljegren och Gerry Fitzgerald (som dock bara var med första halvan av säsongen) och större delen av backsidan – så Georgsson har fått jobba hårt som vanligt. Men det är också flera som ser ut att stanna och jag tycker att lagbygget ser intressant ut även den här gången, med en blandning av rutin, utvecklingsbart och talangfullt. Jag ser ingen anledning att tvivla på ligans mest underskattade sportchef.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jonathan Åhman: Styrkan i lagbygget som jag ser det är dels målvaktssidan med Adam Åhman och Edvin Olofsson sen är det mittskiktet, främst bland forwards, som är gediget. Där finns spelare som Joakim Hagelin, Alexander Hilmerson och Jens Holmström. Spelare som gör jobbet varje kväll. Det är det som i slutändan ger slutspelsplatser.

Joakim Englund: Med endast nio spelare som är offentligt klara skulle jag säga att styrkan ligger i vinnarkulturen man byggt upp under ganska många år nu. Även om man förlorar matcher är det ytterst sällan man ser att Västervik tappar fotfästet och förlorar stort. Man är nästan alltid målmässigt med i matchen när den ska avgöras sista tio minuterna. Sedan sitter det även en viss styrka i Plivit Arenas väggar också. Jag skulle gissa på att spelarna i ligan rankar bortamatcher i Västervik ganska långt ner på listan. Redan där kan matcherna ibland vara vunna.

Andreas Hanson: Att Västervik har sin tydliga strategi som gör att man kan jobba långsiktigt och smart hela tiden. Det finns inga som helst frågetecken över vilka spelartyper och personligheter man söker, och alla i branschen vet vad man får när man kommer dit. Den här säsongen ser Västervik också ut att kunna ställa upp med ett ganska rutinerat lag, framförallt på forwardssidan.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jonathan Åhman: Svagheten finns i osäkerheten på backsidan. De fem som är presenterade är nyförvärv och det ser ut att bli en helt ny backbesättning, bortsett från två spelare. Det gäller att utlandsförvärven Brodzinski, Johannesen och Krogdahl gör det som förväntas av dem.

Joakim Englund: Bortsett från att lagbygget inte ens är halvfärdigt, på papperet, kommer den största utmaningen vara att få spelartruppen att fungera tillsammans med nye tränaren Martin Gudmundsson. Många av spelarna som inte offentliggjorts än har haft förre tränaren Mattias Karlin i många år. I brist på spelarmaterial som nått offentlighetens ljus vill jag i dagsläget säga att det alltid finns en risk att den nye tränarens idéer, ledarskap, hockeyfilosofi, sättet att bedriva träning på etc inte synkar med spelartruppens. Det blir den största utmaningen skulle jag hävda. En annan svaghet skulle kunna vara den förlorade fjärdekedjan som presterade fantastisk fin hockey andra halvan av förra säsongen. Att hitta utländsk spets för toppformationerna kommer man även kunna göra framledes. Men att ersätta fjolårets fjärdekedja hävdar jag redan nu att där kommer man inte lyckas. Svaghet eller inte men faktum är att det inte går att få ut mer hockey per krona än vad man fick ut från fjolårets fjärdekedja.

Andreas Hanson: Backsidan kommer innehålla många nya namn och blir i princip helt ny. Där börjar man nästan om på noll, så där finns det jobb att göra för att sätta spelet. Men det är intressanta spelare som kommit in där.

Vad mer måste in?

Jonathan Åhman: Man behöver definitivt få in en offensiv spets, helst två. Som sagt, forwards 4-8 nånting är genomstabilt men det ska ju göras kassar framåt också. Ryan Gropp lämnade i dagarna och det gör behöver av spets än större. Förhoppningsvis för Västerviks del kan spelare som William Wiå (inte presenterad) kliva fram och fylla det hålet till viss del.

Joakim Englund: Man måste givetvis ersätta de flyktade spetsspelarna vilket inte blir det lättaste. Utöver det behöver man en assisterande tränare likväl som spelare längre ner i hierarkin som håller samma höga arbetsmoral som tidigare säsonger. Löser man den ekvationen kan det bli bra, riktigt bra.

Andreas Hanson: Vad jag förstår när jag hör mig för så är det en back och två forwards till som ska in. Alla tre är sannolikt tänkta för stora roller.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jonathan Åhman: Tidigare säsonger har jag valt både Kellen och Connor Jones som lagets drömvärvningar och med tanke på deras insatser i slutspelet i våras finns ingen anledning att ändra på det. I bröderna Jones skulle VIK få både säkra kort och offensiv spets.

Joakim Englund: vårt att nämna någon ledig drömvärvning som är realistisk. Däremot tycker jag grythundarna, bröderna Jones, skulle vara fina förlängningar till nästa säsong. En annan drömvärvning skulle kunna vara att någon, för allmänheten, okänd nordamerikan kommer in och får publiken att gapa av ett resolut spel, fräcka dragningar kombinerat med djärva flippmackor. Det har man lyckats med förr så varför inte igen.

Andreas Hanson: Av allt att döma så skulle några högerfattade ytterforwards vara det allra bästa, och givetvis då någon med ett riktigt bra skott. Kanske någon som varit i klubben tidigare? Olle Liss, såklart! Men om vi ska vara mer realistiska; är inte Villiam Haag väldigt Västervik-kompatibel? Högerfattad med stor potential, det finns ett genombrott att få ut där nånstans och sånt har ju en tendens att lossna i Tjusthallen.

» Transfercentralen 2021