Gästkrönika: "Alla kan inte spela det spelet"

5 maj 2019 09:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver frilansjournalisten Hampus Duvefelt om Philip Broberg, talangens fantastiska säsong, guldet i U18-VM, den dumma frågan, NHL-draften och attributen som kan ta 17-åringen långt.


Ögonen blixtrar till för en sekund och blir nästan lite mörka.

Ansiktsuttrycket talar med all önskvärd tydlighet om det som undertecknad förstått i samma ögonblick som orden slank ur munnen: det där var en dum fråga.

– Ärligt talat kunde jag inte bry mig mindre, säger Philip Broberg med eftertryck.

Brobergs bemötande är dock inte otrevligt, inte alls.

Sakta men säkert har han arbetat sig igenom den temporärt uppbyggda mixade zonen i Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Sverige har precis besegrat Lettland med 5-2 i gruppspelsfasen av U18-VM och journalist efter journalist vill veta precis hur det kändes. Plikttroget har Broberg svarat på frågorna, på svenska såväl som på engelska.

Och så får han frågan huruvida hans poängproduktion – eller snarare, bristen på densamma – haft en inverkan på hans spel.

Nåväl.

– Vinner vi matcherna och jag gör noll poäng är jag nöjd. Det enda jag bryr mig om är att vi ska vinna guld.

För den som såg Philip Broberg spela under U18-VM stod det tidigt klart att denna vinnarskalles poängtorka inte skulle vara någon längre stund. Ett huvud längre och två axlar bredare än de flesta andra på isen visade Broberg gång på gång upp en makalös förmåga att transportera pucken upp genom mittzon och in i anfallszon.

”Påminner om en Victor Hedman med bättre fart på rören”, som någon uttryckte det vid kaffeautomaterna.

Mycket riktigt – i turneringens tredje match, mot Slovakien, plockade Broberg upp sina första tre assist på vägen mot vad som skulle bli sex poäng (två mål, fyra assist) på sju matcher, en utnämning som turneringens bästa back och... just det, ett VM-guld – Sveriges första genom tiderna i U18-sammanhang.

2018-19 blev en minst sagt minnesvärd säsong för 17-åringen från Örebro.

Eller ja, ”blir” kanske är en mer korrekt beskrivning. Säsongens sista händelse – NHL-draften 2019 – väntar ju nämligen fortfarande där vid horisonten. En enig scoutkår ser Broberg som ett val för förstarundan och en back att bygga framtiden kring för den NHL-organisation som väljer honom.

Ett tungt ansvar att axla för någon som ännu inte får beställa in öl till maten eller rösta i riksdagsvalet. Men om det är något Broberg visat under hans debutsäsong på seniornivå är det att han inte har något emot att axla ansvar. Han växer snarare med uppgiften.

Större delen av den gångna säsongen spenderade U-18-junioren nämligen med AIK:s A-lag i HockeyAllsvenskan – något han hanterade med bravur. 41 matcher i grundserien och tre matcher i SHL-kvalet blev det, med nio poäng (två mål, sju assist) som resultat. Som grädde på moset blev han nominerad som AIK:s representant till Guldgallret; priset som delas ut till ligans bästa junior.

Broberg hann dessutom med att representera AIK:s lag i både J18 och J20. För att inte nämna dubbla juniorvärldsmästerskap för Sverige – JVM 2019 i Kanada där Juniorkronorna åkte ut i kvartsfinalen, samt nu U18-VM där Småkronorna blev historiska mästare.

– Man märker absolut skillnad från nivå till nivå, säger Broberg. Det är mer strukturerat i hockeyallsvenskan, medan J18 och J20 är rätt lika. Men det handlar om att bara gå ut och köra. Spela hockey och ha kul.

Den bekymmerslösa attityden återspeglas ofta i Brobergs spel. Han tar risker med pucken, letar hellre frilägespassning än att chippa sarg ut och trivs som bäst med pucken på bladet.

– Du måste spela ditt spel, helt enkelt.

Onekligen.

Men alla kan heller inte spela det spel Broberg gör. Det är av precis den anledningen han är en av de högst ansedda backarna i sin åldersgrupp. Det är också av den anledningen han tog en ordinarie plats i ett av HockeyAllsvenskans absoluta topplag och behöll den platsen säsongen igenom. Och även om AIK:s äventyr fick avbrytas i förtid den här gången, har klubben alla förutsättningar att bjuda på en uppföljare värdig originalet nästa säsong. Då kanske även med lyckligare slut.

För Brobergs del återstår det att se vad som väntar nästkommande säsong. Klubbarna i National Hockey League har ju, som bekant, ofta specifika åsikter gällande var ”deras” talanger utvecklas bäst.

Men som HockeyAllsvenskan visade i draften 2018 där hela åtta spelare draftades direkt från spel i ligan, är den en utmärkt plantskola och utvecklingsmiljö för unga hockeytalanger. Möjligheten finns att den klubb som draftar Broberg ser det som gynnsamt att han fortsätter utvecklas i den miljön – något AIK gissningsvis inte skulle ha något emot.

En sak är klar; oavsett var Philip Broberg spelar nästa säsong bär han med sig sin orubbliga vinnarskalle och sitt närmast unika sätt att spela ishockey. Den kombinationen har alla förutsättningar att ta honom riktigt långt.

Men nåde nästa hockeyskribent som frågar honom om bristfällig poängproduktion...

Hampus Duvefelt
Frilansskribent, NHL.com/sv och EPRinkside.com