Stridsberg: "Nöjd med hockey och utbildning"

7 augusti 2019 11:00

Efter fem år i Nordamerika så är Jakob Stridsberg redo för seniordebut i Sverige. 24-åringen har kritat på för Vita Hästen till kommande säsong.


Jakob Stridsberg.

Vem är det?

Vita Hästens backförvärv är en dolids för många, och det är inte konstigt. Backen spelade juniorhockey i HV71 innan han 2013 valde att åka till Nordamerika.

Där blev han kvar i fem år.

Nu är 24-åringen tillbaka i Sverige igen och ska försöka ta HockeyAllsvenskan med storm.

– Jag flyttade tidigt så jag förstår att det inte är så många som har koll på mig, säger Jakob Stridsberg.

Anledningen till att det blev Nordamerika för fem år sedan var att Jakob ville kombinera studier med hockey och den bästa möjligheten att göra det fanns i USA.

– Idag är det svårt att kombinera studier och idrottande i Sverige. Jag kände att jag ville testa något nytt, visste några som gått på college i USA innan och kände att det var något för mig.

För att komma in på college var han dock tvungen att spela till sig ett stipendium. Det gjorde han via två år i juniorligan NAHL där han representerade Fairbanks Ice Dogs som har sin hemvist i Alaska.

– Många behöver visa upp sig i juniorhockeyn först för att få ett stipendium. Under andra året där blev jag kontaktad och fick ett stipendium vid Arizona State University, säger han.

– Det inte alla som lyckas med sin plan, men jag gjorde det och det är jag både glad och stolt över.

Jakob spelade tre år vid college och fick en utbildning inom "business sustainability", det vill säga med inriktning mot företag och hållbarhet.

– Jag är nöjd med både hockeyn och utbildningen, säger han.

Ishockeymässigt blev det också en speciell resa. Hemma i HV71 hade han haft en defensiv roll sista J20-åren, men i den amerikanska juniorhockeyn blev rollen mer offensiv. Andra säsongen svarade han för tolv mål och 45 poäng på 57 matcher från sin backplats.

– Jag fick direkt chansen i powerplay och fick en mer offensiv roll. Det var helt klart annorlunda men väldigt roligt. Jag har verkligen fått utveckla min offensiv, säger han.

– På college gick det väldigt bra första två åren, men sämre senaste året. Jag fick en annorlunda roll, hade lite småskavanker och problem med en axel. Laget gick bra, men det gick tyngre personligen.

Var det aktuellt att stanna i Nordamerika efter college?
– Nej, egentligen inte. Jag kände att jag ville komma hem igen.

Varför blir det Vita Hästen?
– Jag snackade med både min agent och Tony Zabel (tränare Vita Hästen) och det kändes lockande direkt. Det gick lite tyngre för laget ifjol men det har ändrats en hel del och det känns som en kul utmaning att komma dit.

I höst blir det därmed seniordebut i Sverige - som 24-åring.

– Ja, det är ganska sent, skrattar Jakob.

– Jag har inte rutin från svensk hockey, men jag har annan rutin. Jag har spelat en annan typ av ishockey och ska försöka bidra med saker från det. Samtidigt ska jag erkänna att det är lite nervöst.

Hur blir det att spela på stor rink igen?
– Jag har spelat en del på stor rink i USA, vissa colleglag spelar på stor is, men visst, jag har spelat mycket på liten rink senaste åren så det kommer nog krävas lite anpassning.

Under sommaren har Jakob Stridsberg tränat med kompisen och förre allsvenska spelaren Axel Eidstedt hemma i Jönköping.

– Han har spelat i HockeyAllsvenskan innan och har berättat en del och gett mig några tips.

Dessutom har han bra stöd av sin pappa Peter Stridsberg som har gedigen tränarerfarenhet.

– Han tränade mig tills jag var femton år, han har tränat lag i 35 år eller något och har hjälpt mig mycket genom åren. Han såg varje match jag spelade i USA trots att det var mitt i natten för honom. Jag har fått nyttiga tips av honom i sommar också.

Vad har du för förväntningar på säsongen som kommer?
– Jag ska bara försöka bidra med det som jag är bra på. Jag ska försöka visa en offensiv sida, bland annat.

Hur skulle du beskriva dig som back idag?
– Jag skulle säga att jag är en tvåvägsback med en lite större offensiv sida. Jag är bra på skridskorna och har ett bra skott. Jag behöver jobba lite mer på defensiven, men det kommer att komma.

» Transfercentralen - full koll på silly season