Panelen: "Nyckeln ligger i bredden"

13 september 2021 14:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Troja - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Robert Corell, journalist Smålänningen
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se
Elias Ekstrand, frilansjournalist

Vad säger ni om lagbygget?

Robert Corell: Som väntat har en stor del av fjolårets trupp fått följa med och jag tror att Troja har fått behålla alla spelare de ville behålla. Självklart finns det både för- och nackdelar med att plocka med så många spelare från ettan. Det är lite oprövat på sina håll, men vägs upp av kontinuitet. Joakim Hillding är en viktig och helt risklös värvning, han kommer bli oerhört viktig med sin rutin och skicklighet. Daniel Håkansson spelar ett högre spel med Julius Vähätalo och Cameron Brown som aldrig spelat i Sverige tidigare. Duon är dessutom Håkanssons första värvningar från utlandet sen han klev in i rollen som sportchef 2018. Och visst bör det krävas ett vassare hockeyöga för att hitta guldkorn i andra länder. Båda är tänkta som spetsspelare och måste nog leva upp till förväntningarna om Troja ska hitta rätt i allsvenskan. Truppen är byggd inom klubbens ekonomiska ramar och jag tycker de har fått ihop ett lag som ska kunna tävla om att undvika de två bottenplaceringarna.

Alexander Jepsen: Stabilt….hoppas Troja. Svagt och lite trubbigt… tror jag.

Elias Ekstrand: Nu har försäsongen kickat igång och man har fått en bättre bild av spelarna, speciellt nyförvärven. För Trojas del har det varit en tuff inledning på säsongen, det har varit ostämt och ostrukturerat. Målvakt Linus Lundin har inte spelat match på över ett år och att hans ingripande hittils varit något darriga är kanske inte så konstigt. Samtidigt gav Anton Svensson ett mycket tryggt intryck senast mot Kristianstad. Men lagets offensiv är en större oro än målvaktssidan, man har inte mäktat med att göra över två mål i någon match trots att man haft ett dominant spelövertag i flera av matcherna. Till synes tycks det fortfarande saknas åtminstone en forward för topp två-kedjor, framförallt då det tyvärr finns en eller två från fjolårets trupp som inte tycks vara redo för spel en nivå upp. Samtidigt har spetsförvärven Brown och Vähätalo inte gjort så stort avtryck som man hoppats. Brown är snabb och påminner på många sätt om Alexander "Flash" Lindqvist-Hansen, skillnaden är bara att den förstnämnda förväntas leda lagets offensiv medan den sistnämnda ansågs som en BP-specialist. Brown behöver plocka fram sitt passningsspel oftare än han gjort och inte bara sin fart. Angående Vähätalo så syns det att han varit en ren och skär rollspelare hemma i Finland i många år, men han har en fin åkning och är väldigt bra på att utnyttja sin storlek. Trojas botten två-kedjor och spelarna som först och främst huserar där oroar inte, det är toppkedjorna som är lite för tunna. På backsidan har Fröland varit exakt den offensiva injektion man hoppats på. August Nilsson har varit imponerande stabil. Han ser ut att bli lagets tryggaste "stay-home"-back och kan säkerligen vara aktuell för toppklubbar eller SHL inom en ganska snar framtid. Samtidigt har Kevin Karlsson fortsättat ta vid där han avslutade i våras. Ja, backsidan ser stabil ut. Helt klart byggets starkaste lagdel.

Vem blir poängkung?

Robert Corell: Oerhört svårtippat. Just nu ser jag ingen som kommer rusa iväg och bli lagets givne poängkung utan jag tror den interna poängtoppen kommer bli ganska jämn på fem-sex spelare. Men med speltiden och förtroendet han kommer få i både fem mot fem och powerplay så kommer Joakim Hillding samla på sig både mål och assists. Så vi kör på veteranen.

Alexander Jepsen: Joakim Hillding.

Elias Ekstrand: Lägst odds till poängkung bör Joakim Hillding ha. Även om han spelat lite på sparlåga under försäsongen så syns det redan att han är en kompetent hockeyspelare och hans position i toppkedjan samt PP är gjuten. Framförallt har han en förmåga att höja sina medspelare, en egenskap jag tror Jesper Emanuelsson kommer dra nytta av. Sen kommer Fröland skrivas upp för en hel del poäng från sin backposition, så jag ser honom som en bubblare till poängkung. Men jag landar i att Hillding noterar för flest poäng, kanske runt 30-35 pinnar, följd av Fröland och Emanuelsson på runt 25 poäng. Brown bör nog mäkta med åtminstone strax över 20.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Robert Corell: Jesper Emanuelsson. Vi i Ljungby har redan sett honom slå igenom i ettan och jag tror inte hans framfart stannar nu. Född 2000 och spelade division 2-hockey så sent som förra året. Växte från första träningspasset till säsongens sista slutsignal. Skicklig med puck, totalt orädd, lagom med temperament och har en förmåga att göra det oväntade. Skrev på ett tvåårskontrakt med klubben under slutspurten av förra säsongen. Kevin Karlsson får bli en stark bubblare.

Alexander Jepsen: Jesper Emanuelsson. Han är naturligtvis en genombrottsspelare brett för Hockeysverige även om vi som såg Troja i fjol vet vad han är kapabel till. Lyckas han fortsätta ta kliv även här?

Elias Ekstrand: Vi har redan nämnt den mest självklara; Jesper Emanuelsson. Han ber inte om ursäkt för sig, utmanar och har en härlig grit när han bär pucken mot mål. Bra skott och hyfsad teknik. Jag tror det landar på 20-25 poäng från hans klubba i år och att SHL-klubbarna visar intresse till våren. En annan genombrottsman tror jag blir Kevin Karlsson. Inget defensiv klippa, men otroligt skicklig och irrationell offensiv back. Lever på skridskoåkningen, farten och puckskicklighet men brister något i styrka och skott. Han är en sevärdhet som helt klart är mycket förtjänt av en möjlighet i HockeyAllsvenskan efter flera år i Ettan. Sen smyger Karl Olofsson lite under radan. Han har en väldigt hög spelförståelse och mycket bra i spelet utan puck. Har en förmåga att befinna sig i rätt position vid rätt tillfälle, vilket vi inte minst fick se under playoff och kvalserie i våras. Spelar väldigt rutinerat och kan vara den spelare som ger Trojas bredd stabilitet nog att hålla sig kvar i serien.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Robert Corell: Bottenstrid. Så ärliga är vi nog allihopa. Ingångsmålet är att hålla två lag bakom sig i tabellen. I slutändan handlar allt om att hänga kvar och egentligen spelar det mindre roll vilken väg de tar. De behöver fortsatt allsvenskt spel för att föreningen ska kunna bygga vidare och etablera sig i serien igen.

Alexander Jepsen: Att de hänger kvar. Det är det enda som denna säsongen handlar om för Troja.

Elias Ekstrand: Att Troja håller sig kvar i HockeyAllsvenskan, med eller utan kvalspel, är den enda rimliga förväntningen. Att undvika negativt kvalspel till våren vore en stor succé. Jag tror Troja är ett lag för botten fyra.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Robert Corell: Jag är ganska övertygad om att Roger Forsberg kommer få ordning på defensiven som skakat under försäsongen. Med en stark defensiv kommer även målvakterna prestera. Målskyttet är det stora frågetecknet just nu. Troja kan bli "Trubbiga Troja" i många matcher och bristen på allvensk spets kan bli plågsamt tydlig. I ettan har laget varit dominant och spelförande i stort sett alla matcher och det har sällan saknats målchanser. Den här säsongen behöver spelfilosofin förändras lite. Möjligheterna kommer bli färre och ännu större effektivitet kommer krävas. Där i ligger Trojas största nyckel.

Alexander Jepsen: Att de är stabila, som de har försökt att bygga för. Tycker det är tydligt vad Troja har prioriterat denna gång och att de har försökt att dra lärdom av förra gången som de var uppe på denna nivå.

Elias Ekstrand: Kollektivet och kontinuiteten. I våras avancerade inte Troja upp till HockeyAllsvenskan på grund av att man hade seriens flashigaste spelare utan för att man var seriens tryggaste lagbygge. Nyckeln till Trojas framgång ligger i bredden, i att fjärdekedjan är solid och gör sitt jobb kväll in och kväll ut. För Trojas del vore det förödande med många och stora förändringar. En trygg grund vinner fler matcher trots få mål framåt än ett offensivt lokomotiv med en instabil grund.