Panelen: "Blir bättre än förra året"

24 augusti 2021 14:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på AIK - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Andreas Hanson, kommentator C More/Sportsground
Fredrik Klang, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Marie Hallman: De spelarna man har i dag känns som en intressant grupp och är till stora delar lik den som var så framgångsrik under grundserien säsongen 2018-2019. Men numerären är lite tunn och är det något man vet så är det att skador kommer. AIK har en ansträngd ekonomi men det vore ju trist om man skulle falla på att man nästan, men bara nästan, fick ihop ett gäng som räcker säsongen ut. Sedan hänger en liten fråga i luften och det är ju om de som var med just 18-19 och kollapsade mot först Oskarshamn och sedan Leksand och därmed sumpade AIK:s bästa chans på evigheter till avancemang lärde sig något som gör skillnaden nu? Svaret på den frågan är i högsta grad avgörande.

Andreas Hanson: Det är ju ett rejält omtag som AIK gör, både i lagbygget och i organisationen. Det borde finnas bra förutsättningar för en säsong där det inte är lika turbulent i båset och inte lika spretigt på isen. Christoffer Malm som sportchef innebär en ny era för klubben, och Anton Blomqvist är nu huvudtränare från start. Laget vann ju över 60 procent av matcherna efter att han tog över i januari – en mycket stark siffra, om än bara för 26 matcher. Kan han leda laget till samma siffra över 52 omgångar så kan AIK nosa upp mot 100 poäng. De spelare som kommer in är till stor del etablerade spelare där man borde kunna vara ganska säkra på vad man får. Powerplay var inte särskilt bra ifjol, och där tror jag på ett lyft främst tack vare att Alexander Deilert återvänder, men också att Max Lindholm är med från start, att Anton Holm förhoppningsvis är skadefri och att Christian Sandberg är tillbaka – han kommer driva på det här laget dag ut och dag in och se till att nivån höjs på allt jämfört med förra säsongen.

Fredrik Klang: Sportchef Christoffer Malms mål har varit att få in spelare med karaktär och som vill tävla och bli bättre varje dag. Det ser intressant ut. De senaste två säsongerna har AIK haft problem med bredden, det vill säga tredje och fjärde forwardsformationerna. Nu har man lagt mer vikt på att lösa detta. Sedan tidigare så kunde AIK kunde få ihop två toppkedjor som producerade poäng, men nu har man även fått in spelare för tredje- och fjärdekedjan som ska kunna producera. Forwardssidan ser väldigt intressant med spännande nyförvärv som Max Gerlach, Lucas Carlsson och Axel Wemmenborn, återvändare som Christian Sandberg och Sam Marklund samt ungdomlig entusiasm i Sebastian Falk och nye Oskar Magnusson. Backsidan har kvalite så till vida att det är spelskicklighet, men jag saknar (med risk för att bli tjatig) två stycken backar som ska kunna hålla rent och stoppa motståndarna framför egna målet. Alltså mer utpräglade defensiva backar. Alexander Deilert och Eric Norin kommer att producera sina poäng. Filip Windlert, Victor Aronsson och Filip Bratt och Malte Setkov är alla tvåvägsbackar och spelar inte heller särskilt fysiskt. Så jag saknar den typen av back. Men en back till ska ju in, så jag hoppas på att det blir en sådan back. Man får inte glömma fysiken. Målvaktssidan känns spännande. Alexander Sahlin vet vi vad vi får av. Han kan bli en stabil backup till Pavel Khomchenko. Men jag har svårt att se Sahlin som något annat än så. Hans lägstanivå är för låg och nivån pendlar mycket fram och tillbaks. Pavel Khomchenko väntas bli förstemålvakt. Jag kan i ärlighetens namn inte något om honom, men han har fått goda vitsord från AIK:s förre målvaktstränare Stefan Persson. AIK väntar sig säkert mycket från Pavel, och det gör ju vi fans också. Däremot är det svårt i dagsläget att sia något om hur det kommer att bli. Men Khomchenko har erfarenhet av flera års spel från ryska andraligan och har även provat på spel i KHL, så det är en helt ok meritlista för den här nivån. Sammantaget så finns det en del likheter med truppen som AIK hade 2018/2019 när det satsades hårt på att nå SHL. Det är flertalet spelare som kommit tillbaks till laget sedan den säsongen.

Vem blir poängkung?

Marie Hallman: Nye amerikanen/kanadensaren Max Gerlach visade i första träningsmatchen att han är sugen på att ta titeln. Om det sedan håller eller om han är en ”bäst-på-försäsongen”-spelare återstår att se. Rutinerade backen Alexander Deilert blev förra säsongen den poängbästa backen genom tiderna i HockeyAllsvenskan. Han brukar vara poängglad, gjorde 30 poäng förra vintern och kommer med all säkerhet att få spela pp och vara med högt upp i poängligan även nu. Men. Ska AIK utmana på riktigt krävs att forwards får fart på målgörandet. Förra säsongen var Fredric Weigel med sina 42 poäng ende AIK:are på topp 25. Max Lindholm, Nicklas Heinerö, Anton Holm och Malte Setkov har alla potentialen att bli poängkung om de fixar att lägga in en växel till.

Andreas Hanson: Det finns flera potentiella poängkungar i laget, men jag säger Max Lindholm. Han är för mig en kandidat till att vinna HockeyAllsvenskans skytteliga och poängliga. Fortsätter han utvecklas, han är ju bara 24, så kan han komma att vara helt ostoppbar den här säsongen.

Fredrik Klang: Det ligger närmast till hands att svara Fredric Weigel. Han tyckte själv att han hade en dålig säsong förra säsongen. Men han gjorde ändå karriärens bästa säsong i HockeyAllsvenskan poängmässigt med 42 poäng. En utmanare kan vara Max Lindholm.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Marie Hallman: Målvakten Pavel Khomchenko. Den ryske målvakten är en doldis på svensk is än så länge och kommer såklart ha en nyckelroll i SHL-jakten. Det är make or break, inte bara för egen del utan som viktig kugge i laget. Sedan har ju Oscar Nord tagit steg för steg framåt de senaste åren. 24-åringen började göra sig ett namn förra säsongen, fortsätter han i samma stil kan det här bli året när han blir en faktor att räkna med alla dagar i veckan.

Andreas Hanson: Malte Setkov gjorde visserligen 18 poäng på de 37 matcher han spelade för AIK på lån ifjol, men den här säsongen är han med laget från start och jag förväntar mig att han ska ta för sig ännu mer. Då är även han en spelare som kan lyfta AIK:s powerplay. Jag är också spänd på att se vad Oscar Magnusson, född 2002 och som lovordats mycket i Malmö, kan göra. Sen får man inte glömma Filip Bratt, som är en mycket spännande, högerfattad back.

Fredrik Klang: Genombrottspotential för mig betyder i första hand en ung spelare. Ska man ta en ung spelare så ligger Oskar Magnusson bra till. Han kommer från Malmö där han fått prova på SHL-spel. Magnusson förväntas vara med och slåss om en JVM-plats i vinter, och kan han göra en bra säsong så har han alla chanser. Ska man ta en av de mer "etablerade spelarna" så blir det Lucas Carlsson. Han har alltid gjort bra med poäng i SSK. Men jag säger att han i rätt omgivning kan ta sig upp på 30 poäng eller mer denna säsong. Produktionen är en sak, men jag tror att Lucas även har mer att visa i hur mycket han syns på isen i spelet.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Marie Hallman: AIK har plockat in rutinerade spelare samtidigt som större delen av truppen är i ”rätt” ålder, det vill säga i spannet 24-35, och har som lag en genomsnittsålder på 26,5 år. Här finns hunger och utvecklingspotential samtidigt som Christian Sandberg och de lite äldre i laget har cynismen som krävs för AIK att hålla säsongen ut. Om AIK kan fälla HV71 är ju frågan, där har det ju laddats på rejält och det verkar tas allmänt förgivet att SHL-platsen är vikt för Jönköpingslaget men sådana förväntningarna har fällt storfavoriter förr och sviktar HV71 bör AIK tillsammans med Björklöven stå främst i gänget som lurar i vassen.

Andreas Hanson: Jag tycker att det finns mycket som talar för att AIK ska komma högre än förra säsongens niondeplats. Offensiven borde bli betydligt bättre och försvarsspelet mindre spretigt än det var ifjol, med backar som kom och gick. Topp sex känns realistiskt.

Fredrik Klang: Man får inte glömma bort att AIK kom på nionde plats förra säsongen efter att haft det tufft under större delen faktiskt. Det tog lång tid för spelarna att lära sig spelsystemet. Nu är spelsystemet mer satt. Den trupp AIK kommer till spel med denna säsong ska klara en topp sex-plats. Mer än så kan man inte hoppas på tycker jag. Det gäller att ta små steg i taget. Väl i slutspel kan allt hända, det såg vi förra säsongen. Framförallt väntar jag mig att laget visar mer hjärta nu, vilket jag också tror kommer hända. I alla fall kommer AIK att vara bättre än förra säsongens niondeplats.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Marie Hallman: Att målvakten Pavel Khomchenko är så bra som AIK hoppas. Alexander Sahlin är en kanonbackup, rutinerad, laglojal som få, en stark ersättare vid behov och en riktig glädjespridare men ryssen måste vara rysligt bra för att få in den här stabila känslan i laget som krävs för att vara en stark utmanare om SHL-platsen. Sedan tycker jag att AIK var för ojämna och emellanåt saknade en genuin energi förra säsongen men där kan och bör Christian Sandbergs återkomst vara en lösning på energiproblemet åtminstone.

Andreas Hanson: Målvakterna, som är det stora frågetecknet i AIK. Claes Endre var bra, och är en tung förlust då han sannolikt kan utvecklas ännu mer men nu kommer göra det i Björklöven. Så har AIK lyckats fylla den här positionen? Alexander Sahlin har hög kapacitet, men kan han få ut den över längre tid? Pavel Khomchenko sägs ha stor potential och lovordas men är ju svårbedömd för den som inte sett ryska andraligan kontinuerligt. Vem blir förstavalet?

Fredrik Klang: Det är att tränar och ledarteamet får ihop gruppen. Det kan låta som en klyscha, men är det är slutspel så gäller det att laget lyckas framförallt. Man måste spela för varandra. Det finns goda förutsättningar för bra gruppdynamik. Flera spelare med ledaregenskaper har kommit som nya eller kommit tillbaks. Bara att Christian Sandberg är tillbaks kommer att höja AIK:s lagmoral betydligt.