3 nycklar: "Få ut max av stjärnorna"

28 augusti 2021 09:15

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Björklöven i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


FÅ UT MAX AV ALLA SPELARE

Björklöven hade på pappret ett av de absolut bästa lagen i HockeyAllsvenskan förra säsongen.

Dock så fick man inte ut maxprestationen av flera spelare som sågs som bärande på förhand. Hajpade nyfövärven Daniel Norbe, Erik Ullman och Karl Johansson fick inte ut sitt bästa spel. Inte heller spelare som Olle Liss och lagkaptenen Fredric Andersson. För att nämna några.

Det kan bero på olika saker. Förtroende, självförtroende, spelsystem, form, otur... men helt klart är att om ett lag ska gå hela vägen så gäller det att få ut maxprestation av många spelare, och allra främst spetsspelarna.

En stor nyckel för Björklöven är att de bästa spelarna är den bästa versionen av sig själva den här säsongen, vilket inte var fallet ifjol. Lyckas Björklöven med det kan man nå riktigt långt.

JÄMNHETEN

Björklöven startade förra säsongen med tio raka vinster och det spåddes att laget skulle leka hem HockeyAllsvenskan. Så blev det som bekant inte. Löven blandade och gav efter superstarten och lyckades inte vinna tre matcher i rad förrän i februari. Laget tog sig till final i slutspelet, men känslan under slutspelsresan var att prestationerna pendlade rejält.

Att hitta en större jämnhet i prestationerna känns som en nyckel i år.

Löven under Hans Wallsons och Per Kenttäs ledning har mejslat fram en tydlig och klar spelidé. Ifjol satt den aldrig till 100 % och många spelare fick inte ut max av sitt kunnande. Att systemet efterföljs och att spelarna når sina max är viktiga bitar i år, för då kommer jämnheten också att infinna sig.

LOTSA FRAM EN MÅLVAKTSETTA

Björklöven kör en ny strategi på målvaktspositionen den här säsongen. De två senaste åren har klubben haft en uttalad etta från start i form av Joe Cannata och Kevin Poulin. Den gångna säsongen visade det sig dock bräckligt då Poulin var borta under ett par perioder och arbetsbördan på realtivt oprövade Isak Mantler blev betydligt högre än tänkt.

Nu går Löven in med två på förhand mer jämnbördiga målvakter i AIK-succén Claes Endre och Liiga-meriterade Joona Voutilinanen. Den som är hetast för dagen ska stå, enligt Hans Wallson.

Att ha två beprövade målvakter är givetvis en styrka, men lagen som går längst under en säsong har mer eller mindre alltid en riktig toppmålvakt. Se på semifinallagen i våras där Jacob Johansson, Daniel Marmenlind, Tim Juel (missade dock matcher på grund av skada) och Kevin Poulin var respektive lags puckmotare, fyra av ligans bästa målvakter. I slutet av säsongen brukar det vara viktigt att ha en uttald etta, och en nyckel för Löven blir att lotsa fram en tydlig etta tills dess.