Bogren: "Har satsat på mer rutin"

10 september 2021 14:00

#14lag14analyser: Magnus Bogren går in på tredje året som tränare i Tingsryd och berättar om positiva trenden, SHL-exporterna, rutin, återvändarna, transatlanterna och målsättningen.


När Magnus Bogren tog över som sportchef och tränare i Tingsryd för två år sedan så befann sig smålänningarna i en nedåtgående trend.

Taif gjorde dundersuccé som nykomlingar 2015/16 där man blev tvåa i tabellen, men därefter blev laget sjua, elva och tolva. Poängskörden gick från 101 poäng till 82 poäng till 71 poäng till 61 poäng.

Bogrens uppdrag?

Att vända på skutan.

Det har han gjort. De två senaste åren har laget tagit 62 respektive 76 poäng och blivit tia och åtta i tabellen.

Blir det ett nytt kliv i rätt riktning i år?

– Jag känner att föreningen tar kliv framåt hela tiden, både sportsligt och organisatoriskt, säger Magnus Bogren.

– Tittar vi på det sportsliga så märker jag det absolut i min roll som sportchef. Vi kan locka helt andra spelare till klubben nu än när jag kom hit, mer etablerade spelare. Det är ett tecken på att vi gör något bra och att vi har bra utveckling på spelare här. Det är viktigt att ha den verksamheten.

Ni har slussat fyra spelare till SHL i vår och sommar, det är ett kvitto om något?
– Absolut. Vi vet var vi är någonstans i hierarkin och lämnar spelare oss för en högre division så är vi bara glada, det visar bara att vi gör något bra. Det är värre att tappa spelare till seriekollegor, men så är det ibland. Vi plockar också spelare från andra lag i ligan.

För att ta nästa kliv så satsar Taif mer på spelarbudgeten till i år.

– Ja, den är lite justerad uppåt, men där ser vi inte bara att det handlar om att betala större löner. Det handlar också om att ge laget och gruppen de bästa förutsättningarna runtomkring med allt vad det innebär. Det är otroligt viktigt. Vi måste få ihop helheten.

Ser vi på truppen så känns den mer gedigen och erfaren än tidigare år. De två första säsongerna har Bogren fyndat - med framgång - många spelare från HockeyEttan, men nu har det plockats in mer etablerat manskap, som till exempel etablerade allsvenska spelare som Alexander Lindelöf, Simon Åkerström, Kim Tallberg och Daniel Öhrn.

– Jag kan vara helt ärlig med att vi satsat på att få in lite mer rutin. Spelare som vet vad det här handlar om. Där tycker jag vi lyckats bra. Vi har inte fått in allt vi ville, men en hel del. Vi har många spelare som inte fått ut sin fulla potential på andra håll, men den hoppas vi locka fram här.

Tallberg och Öhrn kommer tillbaka igen?
– De ville till oss båda två och vi ville ha hit dem. De ser att det händer bra saker i den här klubben och att vi är mer etablerade än när de var här senast. Vi vet vad vi får av dem och vilken potential de besitter, det är bra karaktärer på alla sätt och vis.

Tingsryd brukar av tradition satsa på transatlanter men det har varit noll under din tid i klubben, nu plockar ni in Liam Finlay och Allan McShane?
– Det har inte varit någon strategi från min sida att inte ta in nordamerikaner. Det har inte varit något bra läge tidigare. Nu fanns de två killar som vi ville ha. Två spännande spelare med europeisk erfarenhet som vet hur det är att spela på stor rink. Det finns mycket hockey i dem, men sedan ska vi ha tålamod också. De måste få anpassa sig till livet och hockeyn här.

Genrellt ser mixen spännande ut. Tingsryd sitter på på både rutin och ungdomlig entusisam, både grovjobb och finess.

– Så är det, framförallt så har vi ett gäng bra karaktärer. Jag ser vilket driv det är på träningarna. Vi har tuff konkurrens. Vi har inte så bred trupp numerärt, men vi har bredd i laget med många spelare som kan spela högt upp i hierarkin om det behövs.

På tal om konkurrens. Tingsryd har satsat på två målvakter från HockeyEttan i år i form av Tomas Rydén och Carl Hjälm. I veckan så kom dock beskedet att Rydén är skadad och måste opereras. Tidsplanen på hans comeback är oklar. Klubben har meddelat att en ny målvakt måste in.

– Vi får se vad som händer, säger Bogren.

Målsättningen då?

– Det har vi inte satt ännu, säger Bogren.

Men slutspel...?
– Det är inget att sticka under stol med, alla vill väl till slutspel?

Du låter taggad?
– Jag tycker verkligen att vi fått ihop en spännande grupp. Lite fler spelare med lite mer erfarenhet. Jag tror det blir väldigt bra.