HockeyAllsvenskan år för år: 2005/06

23 maj 2020 16:00

2005 så slogs Allsvenskan Norra och Allsvenskan Södra samman och blev HockeyAllsvenskan - en rikstäckande liga. Därmed blev också 2005/06 den första säsongen i HockeyAllsvenskan.


SÅ SPELADES LIGAN

– 16 lag och 45 omgångar (men eftersom Halmstad gick i konkurs under säsongen så slutfördes ligan med 15 lag vilket gav 42 omgångar).

– Lag 1-4 till Kvalserien till Elitserien. Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 14-16 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan (vilket denna säsong blev lag 14-15 eftersom Halmstad gick i konkurs). Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med fem lag och i åtta omgångar (istället för med sex lag och i tio omgångar), där lag ett till tre kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan (en extra plats på grund av Halmstads konkurs).

NOTERAT

– Malmö vann serien efter att ha spelat in 104 poäng på 42 matcher. Poängsnittet, 2,48 poäng per match, är alltjämt det högsta snittet någonsin i ligan (uppdaterat 2020-04-28).

– Malmö, Skellefteå, Bofors och Rögle placerade sig som etta, tvåa, trea och fyra och fick spela i Kvalserien där Leksand och Södertälje adderades från Elitserien (nuvarande SHL). Malmö och Skellefteå tog klivet upp i Elitserien, Leksand och Södertälje åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Säsongen inleddes med 16 lag, men Halmstad gick i konkurs under säsongen och samtliga resultat där laget varit inblandat ströks. Serien avslutades med 15 lag, och det spelades 42 omgångar (istället för tilltänkta 45).

– Hammarby och Arboga fick spela negativt kval för att hålla sig kvar, och lyckades med det. Dessutom gick Huddinge upp, och ersatte därmed kursade Halmstad.

– Johan Åkerman, Skellefteå, vann poängligan, och han är alltjämt den ende backen som lyckats med den bedriften i ligan (uppdaterat 2020-04-28). Skellefteå-spelare placerade sig för övrigt som etta, tvåa, trea och fyra i poängligan.

– Magnus Wernblom, Skellefteå, sköt 37 mål, och det är alltjämt målrekord i HockeyAllsvenskan (uppdaterat 2020-04-28).

– Jens Olsson, Malmö, gjorde det första historiska målet i HockeyAllsvenskan.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Kenny Jönsson, Rögle. Storstjärnan som dominerade isen, och som trots spel i HockeyAllsvenskan fick chansen att spela OS. Vann OS-guld, utsågs till OS bästa back, vann VM-guld och fick Guldpucken.

– Magnus Wernblom, Skellefteå. Forwardstanken med det heta humöret, de sköna citaten och den oömma spelstilen. Pangade in 37 mål.

– Johan Åkerman, Skellefteå. Backeleganten som inte var snabbast på isen, men kylig som få och en kreatör i det offensiva spelet. Vann poängligan.

– Stefan Gråhns, AIK. 22 mål, 46 poäng och 169 utvisningsminuter. Det säger det mesta om den hete centerns vinter.

– Marcus Ragnarsson, Almtuna. NHL-veteranen som kom hem till Sverige igen, och valde spel hemma i Almtuna istället för SHL, och som var über-solid för Uppsala-gänget.

– Carl Söderberg, Malmö. Stortalangens seniorgenombrott både spel- och poängmässigt, efter att året innan dess haft en begränsad roll i Elitserien.

– Juha Riihijärvi, Malmö. Veteranen som kom tillbaka till Malmö efter ett år i Schweiz för att spela upp klubben i Elitserien (nuvarande SHL) igen. Ett uppdrag som lyckades.

– Corey Hirsch, Malmö. Mest känd som kanadensiske målvakten på Peter Forsberg-frimärket från 1994. Stjärnvärvning som var lysande, ledde Malmö upp i SHL - och sedan lade av.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2005/06

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan 2006

Statistik: Kval till Elitserien 2006

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020