Truppen: "Nytt, nytt och ännu mera nytt"
Publicerad: 2018-08-28
#14lag14analyser: Karlskrona åkte ur SHL i våras och har som alla andra klubbar som gått samma väg tvingats bygga om sitt lag helt och hållet. Här är en genomgång av Karlskronas trupp!

Efter tre år i SHL så trillade Karlskrona ur i våras efter att ha förlorat den sju matcher långa matchserien mot Timrå i Direktkvalet till SHL.

Som alla andra lag som trillar ur SHL så har Karlskrona tvingats bygga om hela sitt lag och endast två spelare från A-truppen ifjol finns med i höstens återstart i HockeyAllsvenskan. I övrigt är det nytt, nytt och ännu mera nytt.

Här är Karlskronas trupp:

MÅLVAKTER

32 Arvid Holm - NY från Karlskrona J20
37 Robin Johansson - NY från Troja-Ljungby

Robin Johansson, 23, får göra en ny säsong hos en allsvensk nykomling. Ifjol gjorde han sin allsvenska debutsäsong i Troja-Ljungby som sedermera åkte ur, och nu är han alltså klar för spel i Karlskrona.

Karlskrona har även plockat upp talangen Arvid Holm, 19, från juniorlaget. Holm har suttit på bänken några gånger i SHL-sammanhang men ännu inte spelat någon seniormatch.

BACKAR

3 Viktor Grahn - LÅN från Luleå
5 Mikael Kurki - NY från Kallinge/Ronneby
6 Drew Paris - NY från Cardiff
7 August Nilsson - NY från Växjö J20
11 Josef Ingman - NY från Kallinge/Ronneby
14 Joseph Berger - NY från Frölunda J20
23 Daniel Norbe - NY från Tingsryd
24 Nick Pageau - NY från Frisk Asker

Karlskrona har byggt en helt ny backbesättning - även om Mikael Kurki, 31, är ett välbekant namn. Den finske backen har tidigare gjort tre säsonger i klubben och är en publikfavorit som återvänder.

Backsidan är tydligt uppdelad i hälften rutin och hälften talang.

{!A}

Kurki tillhör det rutinerade gardet liksom Tingsryd-värvningen Daniel Norbe, 23, samt kanadensarna Nick Pageau, 30, och Drew Paris, 30. Paris har tidigare spelat allsvenskt med både Tingsryd och MODO, men kommer närmast från en sejour i England.

De mindre rutinerade: Joseph Berger, 18, och August Nilsson, 19, kliver upp från junior- till seniorhockey, Josef Ingman, 23, gör sin första allsvenska vinter och Viktor Grahn, 20, lånas in från Luleå.

FORWARDS

9 Axel Sundberg - NY från Växjö J20
10 Johan Schreiber - NY från Karlskrona J20
12 Viktor Liljegren - NY från RPI (tryout)
13 Kalle Miketinac - LÅN från Frölunda
16 Linus Karlsson - NY från Karlskrona J20
19 Kyle Osterberg - NY från Sparta
25 André Nordstrand - NY från Karlskrona J20
27 Matt Carey - NY från Leksand
28 Jörgen Karterud - NY från Västervik
29 Justin Crandall - NY från Esbjerg
31 Marcus Paulsson
39 Joseph Jonsson
49 Niklas Johansson - NY från Oskarshamn

Rutinerade forwarden Marcus Paulsson, 34, och lovande centern Joseph Jonsson, 20. Det är spelarna som är kvar sedan fjolåret i SHL - i övrigt är det nybyggt.

KHK har bland annat valt att ge flera juniorer chansen och lyfter upp Linus Karlsson, 18, André Nordstrand, 20, och Johan Schreiber, 20, från juniorlaget, plus att man också plockat in Axel Sundberg, 20, från Växjös J20-lag och Kalle Miketinac, 19, som hade en skadeförföljd säsong i Frölunda ifjol.

Det finns dock en del rutin också.

Niklas Johansson, 33, bröt sitt avtal med Oskarshamn av privata skäl och är tillbaka i klubben där han tidigare gjort några säsonger. Johansson bidar med både poäng och rutin.

{!B}

Allsvensk rutin finns det även hos kanadensaren Matt Carey, 26, och norrmannen Jörgen Karterud, 24, som spelade i Leksand respektive Västervik ifjol.

Amerikanerna Justin Crandall, 26, och Kyle Osterberg, 23, hade produktiva säsonger i Danmark respektive Norge ifjol, och är tilltänkta som offensiva spetsar i lagbygget.

I ett sent skede - till följd av en skada på tilltänkta nyförvärvet Landon Smith - så plockades också Viktor Liljegren, 24, in på en tryout. Forwaden har spelat i Nordamerika de fem senaste åren, och kommer närmast från collegespel.

TRÄNARE

Ove Molin
Arto Miettinen - NY från Karlskrona J20

Trots degraderingen för Karlskrona så stannar Ove Molin, 47, kvar som huvudtränare. Han tog över laget efter att Per Hånberg entledigats i februari 2016, och har lett laget sedan dess.

Arto Miettinen, 45, har basat över Karlskronas J20-lag de tre senaste åren men kliver nu upp i A-laget där han blir assisterande tränare.

FÖRLUSTER

Henrik Lundberg, mv, Karlskoga
Johannes Jönsson, mv, AIK
Johan Holmqvist, mv, klubb ej klar
Daniel Gunnarsson, b, Leksand
Mattias Karlsson, b, Leksand
Henrik Nilsson, b, Pelicans
Cory Murphy, b, slutar
Bobbo Peterson, b, Djurgården
David Printz, b, klubb ej klar
Joel Kellman, f, Brynäs
Mattias Guter, f, Timrå
Joacim Rohdin, f, Brynäs
Kristoffer Söder, f, Björklöven
Carl Persson, f, Nashville Predators
Konstantin Komarek, f, Malmö
Morten Madsen, f, Timrå
Filip Cruseman, f, Björklöven
Emil Larsson, f, klubb ej klar
Emil Lundberg, f, Björklöven
Austin Farley, f, Luleå

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson