Johansson:" Behövde en ny utmaning"

29 juli 2020 09:00

Robin Johansson är tillbaka i Mora igen och berättar om återkomsten, jakten på en utmaning, ambitionen att göra MIK till ett topplag och förväntningarna på sig själv.


Ett år iväg från Dalarna fick räcka.

Nu är trotjänaren och kuggen Robin Johansson tillbaka i Mora igen och är beredd att lägga ner det arbete som krävs för att återigen göra MIK till ett topplag.

– Det var ett enkelt beslut. Jag kände att jag behövde en ny utmaning och det kändes bara helt rätt att komma tillbaka till Mora, säger Robin Johansson.

30-åringen hade gjort sex raka säsonger i MIK när han förra våren valde att lämna klubben efter att det blivit respass från SHL ner i HockeyAllsvenskan. Den gångna vintern har han spelat SHL-hockey med Linköping.

– Det var ett bra och lärorikt år för mig. Jag behövde nog komma iväg från Mora efter sex år i klubben och testa något nytt. Jag behövde lite nya inblickar och nya erfarenheter. Det blev ett bra år i LHC. Vi fick en tuff start, men vi höll fast vid vår idé och till slut föll det på plats. Efter jul visade laget att vi kan vinna matcher, säger han.

– För mig personligen som ishockeyspelare var väl förra säsongen lite både och. Jag hade höga förväntningar på mig själv, och jag tycker ändå att jag kommit ut från säsongen som en bättre spelare. Jag har tränat hårdare än någonsin förut, och har blivit mer allround i spelet i både offensiven och defensiven.

Är det en ny Robin Johansson som kommer till Mora?
– Nej, jag kommer tillbaka som samma spelare, men jag kanske är lite bättre på allt.

Robin Johansson var en av stomspelarna när Mora byggde det lag som sedermera tog klivet upp i SHL 2017.

Efter två år i högsta serien så trillade Mora alltså ur, och comebacken i HockeyAllsvenskan ifjol var tuff. En tung start på hösten med en bottenplacering i tabellen tvingade fram ändringar i både ledarstaben och spelartruppen. Det gav ett lyft, och en slutlig niondeplats i tabellen.

Totalt sett en besvikelse, men det nya kontraktet var ändå en lättnad eftersom det ett tag såg ut som att MIK skulle fastna i bottenträsket.

Nu gör Mora en nysatsning och ambitionen är att återigen bygga ett lag som på sikt ska utmana om en SHL-plats.

– Jag ser den här nya satsningen som inspirerande och motiverande. Det är den där utmaningen som jag letat efter. Det var också däför jag skrev på ett treårskontrakt. Målet under de här tre åren är att Mora ska bli ett topplag i HockeyAllsvenskan och att vi ska vara med och spela om en plats i SHL, säger Johansson.

Du har varit med och gjort den här resan med Mora tidigare, vad säger du om förra resan som slutade med SHL-avancemang?
– Det var en häftig resa som är svår att sätta ord på. Det var ett lagbygge som varade över flera år och där vi fick behålla en stomme som vi kunde krydda allt eftersom. Till slut var vi redo och fick ihop det på alla punkter. Det var helt grymt. Det var flera säsongers arbete som låg bakom avancemanget, vilket är viktigt att minnas. Jag vet vilket jobb som lades ner och vad som krävdes då. Det måste vi ha med oss nu, vi måste ha tålamod.

Vad är viktigst?
– Det gäller att vi får alla att inse vad som gäller, att vi har ett tydligt och gemensamt mål. Vi måste ha en tydlig idé och jobba efter den varje dag. Om det sedan tar ett, två eller tre år att komma dit vi vill får vi se, men vi måste arbeta konsekvent och efter en gemensam linje.

Vad blir din roll i det här?
– Jag ska försöka vara den ledare som jag alltid har varit. Vara professionell och redo varje dag, både på och utanför isen. Jag vill hjälpa unga spelare att ta kliv och etablera sig på den här nivån. Det kanske blir ett långt jobb, men förhoppningsvis mynnar det ut i något bra.

Robin Johansson hymlar inte om att han vill ta en nyckelroll i laget.

– Jag vill och ska vara en ledande spelare. Jag ska ta ansvar och driva på laget, och bidra både offensivt och defensivt. Jag vill vara en spelare som tränarna kan luta sig mot, som de vet alltid bidrar med det han ska.

Saknade du den ledande rollen i LHC ifjol?
– Nja, det vet jag inte, det var upp till mig själv att ta den och det kom mer och mer under säsongen. Det är lite speciellt när man är ny i en klubb där det finns starka ledare som varit med länge. Det var utvecklande att vara i LHC, men nu ser jag fram emot att komma tillbaka till Mora igen.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!