Gästkrönika: "Inspirerar till schyssta kompisar"

18 december 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Björklövens VD Anders Blomberg om projektet "Gröngul Kompis", om att sprida budskapet att vara schyssta kompisar, om att motverka utanförskap och en klubbs möjlighet att göra skillnad.


I augusti i år fick jag förmånen att ta över som klubbchef och vd i Björklöven, den klubb som min hockeykarriär började i för 35 år sedan som sjuåring på stapplande skridskor på en oändligt stor rink och med ett stort leende i ansiktet.

Jag spelade totalt tolv säsonger i Björklöven, hela min ungdoms- och juniortid. Hade fantastiskt bra år med ishockeyn och det gav mig många vänner, bra utbildning och andra goda förmågor som jag har haft nytta av senare i livet. För min del tog hockeykarriären slut som 19-åring och jag valde att satsa på utbildning och en civil bana om man tillåts använda det uttrycket.

Att 23 år senare, efter att tagit turer ut i Sverige och världen med rad olika uppdrag, få återvända till Umeå och jobba med Björklöven kändes verkligen som en inspirerande utmaning.

För många utomstående kan en hockeyklubb emellanåt ge sken av att enbart handla om de i runda tal 25 spelare som utgör klubbens representationslag och som spelar inför välfyllda läktare, punktbevakas av journalister och ständigt följs av hängivna fans och supportar. Det är ju oftast detta lag som hamnar i spotlight.

När jag kom åter till Björklöven i min nya roll blev jag fäst vid framförallt ett projekt klubben hade inlett en tid innan jag började och som handlar om att genom den plattform klubben har och de förebilder många av klubbens profiler är, kunna sprida ett budskap till andra i samhället om hur vi ska bete oss för att vara schyssta kompisar mot varandra.

Jag drog, så fort jag hörde om projektet, paralleller till min egen tid som ungdomsspelare i klubben och mindes hur mycket jag tog till mig från hockeyn som på den tiden betydde lika mycket som den gör idag.

I Björklöven har vi, förutom våra representationslag på dam- och herrsidan, över 500 ungdoms- och juniorspelare. Dessa har vi ett stort ansvar för, dels för att utbilda dem på ett hockeymässigt bra sätt men även för att göra dem till bra medmänniskor. Med det sistnämnda i åtanke kan vi verkligen göra skillnad.

Vi har över 500 aktiva hockeyspelare, fler än 100 ledare, mer än 1000 föräldrar, närmare 4000 åskådare varje match, tiotusentals följare på våra sociala kanaler och en massa supporters och anhängare som på annat sätt engagerar sig i det vi gör, med detta har vi en utmärkt möjlighet att nå ut i samhället verkligen göra skillnad.

Vår klubb engagerar och betyder mycket för väldigt många, framförallt unga, och det ville det här projektet ta till vara på och göra någonting bra av. Jag tycker iden är ett lysande exempel på hur vi kan använda vår plattform för att sprida ett budskap som kan leda till att vi blir bättre kompisar och uppträder bättre mot varandra, både inom ishockeyn men även utanför.

Projektet, som är döpt till Gröngul kompis, är en utbildningsstund – en inspirationsföreläsning – där Björklövens egna spelare i representationslagen, från både damernas och herrarnas lag, peppar barn och ungdomar i Umeåregionen till att vara bra kompisar. Vi vet att våra spelare är förebilder och vi har sett att det betyder mycket för barn och ungdomar att få höra om kompisskap och samspel från personer de ser upp till. I utbildningen trycker vi på att tänka på allt ifrån kroppsspråk till uppförande och ordval och om att uppskatta olikheter istället för att slå ner på dem.

Undersökningar har visat att allt fler barn och unga mår dåligt och upplever ett utanförskap. Genom en Gröngul kompis vill vi göra det vi kan för att motverka detta och inspirera till ett bra bemötande, där alla är välkomna och behandlas lika. På skolan, på fritiden och på digitala mötesplatser. Det ligger i linje med föreningens värdegrund, där vi slagit fast att Björklöven ska utveckla skickliga hockeyspelare men också goda medmänniskor.

Jag blev själv aldrig yrkesverksam som hockeyspelare men jag är stolt över att nu ha fått förtroendet att leda en hockeyklubb som idag inte bara vill fostra bra hockeyspelare utan även jobbar med projekt som Gröngul kompis för att fostra bra medmänniskor, såväl inom- som utanför klubbens väggar.

Läs gärna mer här – och se den förklarande filmen: Gröngul Kompis

Anders Blomberg
Vd & Klubbchef i Björklöven