Truppen: "En väldigt ung backbesättning"
Publicerad: 2018-09-05
#14lag14analyser: Pantern tappade många spelare under och efter säsongen ifjol och ställer ett betydligt mindre rutinerat lag på isen den här säsongen. Här är Panterns trupp!

Pantern har överraskat sedan man gick upp i HockeyAllsvenskan och fjolåret var inget undantag. Laget tog sig återigen till Slutspelsserien - men efter att ha tappat ett gäng spelare innan transferfönstret stängde så orkade man inte mobilisera om där och säsongen tog slut efter första kvalrundan.

Till i år blir det mycket nytt. Ny sportchef, ny tränare och många nya ansikten i laget.

Här är Panterns trupp:

MÅLVAKTER

31 Lars Volden - NY från Dukla Jihlava
37 Jonatan Bjurö
60 Tim Hulstrand - NY från Skövde

Lars Volden, 26, var strålande i Rögles kasse när laget gick upp i SHL 2015. Nu återvände den norske keepern till Sverige efter ett par år i Tjeckien, och är - baserat på senaste sejouren i Skåne - den förväntade förstemålvakten i Pantern.

Numera rutinerade Jonatan Bjurö, 27, är kvar sedan ifjol och klubben har också plockat in Tim Hultstrand, 20, som gjorde en fin säsong i HockeyEttan med Skövde förra vintern.

BACKAR

2 Valentin Pilet
3 William Pethrus
11 Niklas Pavel - NY från Björklöven
18 Matias Lassen - NY från Malmö
22 Ruben Rampazzo - NY från Visp
25 Oliver Larsen - NY från Leksand J20
39 Simon Ericsson - NY från Malmö J20
47 Valtteri Ilomäki

Stommen i fjolårets backbesättning är borta så det blir mer eller mindre en helt ny backbesättning i år. Ja, ingen back som startade säsongen med laget ifjol är kvar (Valentin Pilet, 21, och William Pethrus, 20, var utlånade då). Av åtta backar är två 25 år, resten 22 år eller yngre, så det är en ung och orutinerad backbesättning som Pantern förfogar över.

Förra säsongens sena förstärkning Valtteri Ilomäki, 21, kommer få dra ett stort lass tillsammans med nyvärvade Matias Lassen, 22, som spelade SHL-hockey ifjol.

{!A}

Niklas Pavel, 25, kom i slutet av augusti efter att ha lämnat Björklöven, och adderar välbehövlig rutin, precis som italienske landslagsbacken Ruben Rampazzo, 25. Två backar som har sina styrkor i egen zon.

Bakom den unga toppkvartetten är det ännu yngre:

Simon Ericsson, 20, och Oliver Larsen, 19, testade allsvenskt spel med Pantern respektive Leksand ifjol, men bara ett fåtal matcher. Precis som Pilet som spelade majoriteten av fjolåret hemma i Schweiz.

Pethrus har fler allsvenska matcher att falla tillbaka på från tiden i Mora, men var utlånad till Mariestad hela säsongen ifjol.

FORWARDS

8 Tony Pappila - NY från Kristianstad
12 Robin Dahse
13 Villiam Haag - NY från Vita Hästen
16 Nicklas Jadeland
20 Filip Lennström
21 Lukas Haudum - NY från Malmö
27 Alexander Pettersson - NY från Vita Hästen
34 Oscar Eklind
44 Erik Nyström - NY från AIK
48 Oliver Olsson - NY från Malmö J20
50 Axel Blomqvist - NY från Osby
58 Carl Åsell
76 Andreas Heier
92 Dennis Svensson
95 Nick Olesen - NY från Fredrikshavn

Det är ungt även på forwardssidan.

Nicklas Jadeland, 32, är den ende som har gedigen rutin att falla tillbaka.

Jadeland blir en nyckelkomponent i offensiven och ska bidra med poäng, precis som återvändande Erik Nyström, 24, som var riktigt bra under sin senaste sejour i klubben, och skridskoskicklige centern Dennis Svensson, 25, som är kvar sedan ifjol.

Klubben hoppas också få poäng från skicklige centern Lukas Haudum, 21, som stundtals spelade i klubben på lån från Malmö ifjol, nyvärvade Nick Olesen, 22, som vann danska skytteligan förra vintern, samt inplockade Vita Hästen-duon Villiam Haag, 24, och Alexander Pettersson, 24, som producerade en del i Norrköping.

Kanske kan också någon av de unga talangerna Oliver Olsson, 20, Filip Lennström, 20, och Oscar Eklind, vara redo att ta offensivt ansvar redan i år.

{!B}

Två jokrar finns i truppen: Tony Pappila, 21, har poängkunnande även om han hade det tungt och begränsat med speltid i Västervik ifjol, och Andreas Heier, 24, har sprutat in poäng hemma i Norge även om det inte lossnat i Sverige ännu - får de flyt och rätt roll så kan det lossna.

Robin Dahse, 26, är en av de stora kulturbärarna i truppen. En rivig forward som alltid gör jobbet.

I truppen finns också arbetsvillige Carl Åsell, 24, och powerforwarden Axel Blomqvist, 23.

TRÄNARE

Vikor Stråhle - NY från Malmö J20
Peter Johansson - NY från Rungsted

Viktor Stråhle, 28, anställdes som ny sportchef i våras, men efter att Joby Messier fått hoppa av jobbet som tränare av hälsoskäl i juli så fick han även ta rollen som huvudtränare. Ifjol coachade Stråhle i Malmös J20-lag.

Rutinerade Peter "Piva" Johansson, 52, är ny assisterande tränare och har varit i Danmark de tre senaste åren.

FÖRLUSTER

Joby Messier, tr
Robin Jensen, mv, Djurgården
Jesper Mångs, b, Almtuna
Andreas Söderberg, b, Timrå
Tobias Ekberg, b, Malmö
Anders Grönlund, b, Frölunda
Kevin Hecquefeuille, b, klubb ej klar
Sebastian Dyk, f, Södertälje
Oscar Nord, f, AIK
Sebastian Selin, f, Björklöven
Martin Janolhs, f, Malmö
Stefan Söder, f, KRIF
Kim Johansson, f, Hvidovre
Gustaf Berling, f, Troja
Christian Holmblad, f, Väsby
Robin Sterner, f, Grums

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson