Samuelsson: "Jag är hur motiverad som helst"

29 augusti 2021 18:00

#14lag14analyser: Tommy Samuelsson kliver in som ny tränare i HV71 och berättar om uppdraget, resan med Skellefteå, truppen, att fördela istiden, HV-hjärtat i truppen och målsättningen.


HV71 gör första säsongen i HockeyAllsvenskan och målsättningen är tydlig.

Klubben ska upp till SHL igen omgående.

Mannen som ska leda skutan dit är rutinerade Tommy Samuelsson. Han vet vad som krävs. Han var tränare i Skellefteå under första säsongen i HockeyAllsvenskan 2005/06 och lyckades då leda laget hela vägen upp.

– Det där är så längesedan att jag nästan glömt bort det, men det var en häftig resa som jag blir påmind om ibland. Att vara del av en sådan resa och framgång är minst lika stort som att vinna ett SM-guld, säger Tommy Samuelsson.

Nu ska han alltså försöka göra samma resa i Jönköping.

– Jag tycker alltid man ska stäva efter att vinna, säger han.

Tommy Samuelsson kommer närmast från en säsong som assisterande tränare i schweiziska ZSC Lions. Innan dess har han bland annat varit huvudtränare i Färjestad och Skellefteå i SHL, Vienna Capitals i Österrike Ingolstadt i Tyskland.

Rutin finns det gott om.

När frågan från HV71 kom om tränarjobb inför den här säsongen var det ännu inte klar i vilken serie som klubben skulle spela i. Att det till slut blev HockeyAllsvenskan menar Samuelsson är än mer stimulerande och utmanande.

– Jag hade egentligen det ganska bra i Schweiz men kände i och med pandemin och allt att det kanske var läge att röra sig hemåt. Jag sa upp mitt avtal redan i januari utan att ha något nytt klart, så jag tog en liten risk. Jag hade en dialog med Johan Hult (sportchef, HV71) innan man visste vilket ben föreningen skulle stå på, men för mig blev uppdraget ännu mer intressant när det blev en degradering. Jag är hur motiverad som helst för det här. Jag ska uppleva nya människor, nya platser, nya lag och nya arenor, det ser jag verkligen fram emot, säger han.

– HV71 agerade snabbt efter den där svarta söndagen när man åkte ur, och att det gick snabbt var viktigt för mig. Att vi skulle ha rejält med tid att bygga något nytt.

Spelartruppen som HV71 skrapat ihop imponerar. Rutinerade spelare som Jonas Gunnarsson, Daniel Bertov, Christoffer Törngren och Simon Önerud är kvar, HV-profiler som Nichlas Torp och David Ullström har vänt hem igen, och allsvenska toppspelare som Daniel Norbe, Måns Lindbäck och Tyler Vesel samt etablerade SHL-spelare som Chad Billins och Taylor Matson har värvats in.

En del kallar laget ett "dream team" i HockeyAllsvenskan.

– Det ser intressant ut. Vi startade med helt blanka papper i maj utan en enda spelare klar och jag får ge beröm till Johan Hult som lugnt och sansat, men ändå snabbt, fått ihop den här truppen. Alla utom Chad Billins och Tyler Vesel har dessutom varit på plats sedan i våras, vilket också varit viktigt för oss. Sedan får jag erkänna att innan årets försäsong så var det många spelare som jag aldrig sett live, så jag har haft en stor nyfikenhet, säger Samuelsson.

– Jag har fått gå in med stora öron och stora ögon, men det har varit väldigt kul.

Finns det tillräckligt med istid till alla?
– Rent krasst så spelar det ingen roll hur mycket skills du har i ett lag för får du inte ihop roller och enheter så vinner du ingenting. I alla framgångsrika lag så förstår och accepterar spelarna sina roller. Alla kan inte spela sjutton minuter, en del får bara spela sex minuter, men det gäller att förstå att oavsett så spelar man en viktig roll. Det är viktigt att vi är tydliga med vilken roll varje spelare har och sedan gäller det för spelaren att acceptera den rollen. Alla kan aldrig vara helt nöjda, men det gäller att acceptera sin roll.

Det finns många spelare med HV-hjärta eller med HV som moderklubb i truppen, vad betyder det?
– Organisationen pekade ut en riktning direkt och då hoppade också spelarna på tåget snabbt. Killar som Nichlas Torp och Alexander Ytterell bröt sina avtal med andra klubbar för att komma hit. Jonas Gunnarsson och Simon Önerud valde att stanna. Sådana där saker sänder signaler. Det är viktiga budskap. Vi har individer som ser det här som något större än sig själva. Det kommer blåsa kring klubben på den här nivån också, och då måste det finnas killar som brinner för det här, som ser till att vi håller ihop. Det känns som att vi har sådana spelare.

Allt annat än att HV71 återvänder till SHL kommer ses som ett misslyckande.

– Jag ser detta som en riktigt häftig utmaning, inget annat, säger Tommy Samuelsson.