Gath: "Vill bli vassare med pucken"
Publicerad: 2020-09-11
14lag14analyser: Kristianstad har överlevt debutsäsongen i HockeyAllsvenskan. Nu väntar det tuffa andraåret. Tränaren Mikael Gath berättar om fjolåret, ändringarna på backsidan, satsningen på unga spelare och målsättningen.

Nykomlingar brukar av tradition gå bra i HockeyAllsvenskan och överraskande få gånger sedan 2005 så har en nykomling åkt ur ligan.

Kristianstad stärkte upp den där statistiken ifjol, även om man klarade sig kvar på ett speciellt sätt i och med att covid 19-pandemin satte stopp för det negativa kvalspel som skåningarna skulle spela.

Nu väntar andraåret i HockeyAllsvenskan.

Då är tanken att KIK ska ta nästa steg.

– Jag gillar verkligen det nya upplägget med slutspel och för oss finns inget annat än att vara bland de tio bästa lagen i tabellen. Det kommer bli tufft för oss, det är många lag som spänner bågen i år, men visst vill vi dit, säger tränaren Mikael Gath.

– Det gäller att sikta en bit upp, sedan ska man också vara realist och spelar Kristianstad i HockeyAllsvenskan även säsongen efter så har vi gjort det bra. Det är ju där vi är ekonomiskt, kan man säga.

I någon intervju ifjol nämnde du att målet var SHL…?
– Vårt första mål är att vara bland de tio första, väl där är målsättningen att nå SHL. Det tror jag stenhårt på. Jag kan inte ställa upp i något om jag inte tror att jag kan vinna.

Kristianstad startade förra säsongen väldigt bra, men hamnade sedan i en djup svacka som man egentligen aldrig tog sig ur.

– Förra året var ömsom vin, ömsom vatten. Vi startade bra och försökte hålla i vårt spel, men det räckte inte för att vinna matcher. Vi förlorade många täta drabbningar. Jag är mest nöjd med att vi fortsatte spela vår hockey hela året. Vi ställde inte bara upp och blev destruktiva, utan vi var ett konstruktivt lag hela vägen. Hade vi haft fem, tio poäng mer hade jag varit riktigt nöjd. Spelmässigt var det helt okej, poängmässigt hade vi velat ha lite mer.

Ni vågade spela ert spel hela säsongen men ni förlorade också många viktiga matcher mot bottenkonkurrenter, var ni för naiva i de matcherna?
– Kanske var det så, men jag förlorar hellre med flaggan i topp än gör något destruktivt, även om det gäller att hålla en balans i det hela också för det handlar i slutändan om att vinna matcher. Jag tror det också handlade om frustration, att vi inte fick utdelning på vårt spel, och att vi saknade rutin som många av de andra lagen hade.

Kommer ni driva ert eget spel i år också?
– Det är tanken. Sedan ska vi försöka bli ännu kvickare och vassare i vårt spel med pucken. Vi ska försöka vara så konstruktiva vi kan, utan att vara dumdristiga. Vår ambition är att ha pucken mer än motståndarna, det tror jag är mycket mer utvecklande för oss än att vänta på misstag.

{!A}

Mikael Gath pekar på försvarsspelet som en av de stora bristerna ifjol. Det speglas också i årets lagbygge där nästan hela backbesättningen är utbytt.

– Vi var svaga i egen zon ifjol, vi hade inte riktigt bra tryck på backsidan och fick inte ut puckarna tillräckligt snabbt. Där korrigerar vi både i vårt sätt att spela och i vilka spelare vi har. Det är ingen slump att vi bara har två backar kvar och har plockat in sex nya namn. Känslan är att vi har uppgraderat backsidan, både spelmässigt och erfarenhetsmässigt.

Noterbart är annars att Kristianstad satsar ungt i år. Flera av nyförvärven är juniorer eller förstaårsseniorer, som Calle Clang, Lucas Edmonds, Adam Falk, Joel Wahlgren och Max Wahlgren.

Att de blommar ut är en nyckel.

– Vi har velat få in spelsinne och teknik i truppen, och ska vi få in de kvaliteterna så måste vi satsa på unga spelare för vi har inte möjlighet att hugga på dem som har det och är 26 till 30 år. Sedan tycker vi det är kul att jobba med unga spelare också. Vi tar dock inte bara hit spelare för att de är unga, utan det är för att vi tror på dem. Vi tror att de kan få en utväxling här. Vi kommer säkerligen bomma på en eller två, men samtidigt kan vi få fullträffar på några av dem.

Kristianstad har skaffat rutin från ett år i HockeyAllsvenskan, har byggt om backsidan och plockat in ett gäng unga spelare med genombrotsspotential.

Det är svårt att inte stämpla skåningarna som ett av ligans mest spännande lag.

– Vi tycker också det ser spännande ut, jag är supernöjd med spelarna vi tagit in och det de presterat så här långt. Vi kommer nog vara svårbedömda för många, säger Gath.

» #14lag14analayser

Jonas Gustavsson