Wiklund: "Det är inte bara döröta..."

12 oktober 2021 12:30

Poängkungen och Björklöven-forwarden Alexander Wiklund berättar om att toppa poängligan, resan i HockeyAllsvenskan, parhästen Fredric Andersson, målfabrikationen och stavningen.


Då: brunkare i fjärdekedjan.

Nu: poängkung.

Alexander Wiklund har gjort en häftig resa i HockeyAllsvenskan och i skrivande stund toppar Björklöven-forwarden hela HockeyAllsvenskans poängliga med sina tio poäng på fem matcher.

– Ovant, säger Alexander Wiklund om att leda poängligan.

Vad säger du om poängsuccén?
– Det har inte gått så långt av serien så vi ska inte dra för stora växlar, men jag har fått bra utdelning så här i början och det är så klart kul att få betalt för sitt spel. Jag tycker att jag presterat bra och kommit till många lägen.

Det är inga dussinpinnar heller, flera snygga mål och passningar?
– Jo, det är inte bara döröta att jag gjort de här poängen, de har faktiskt kommit från bra prestationer. Det kanske är något i överkant med just tio poäng, men de flesta är välförtjänta.

30-åringen är inne på sin tionde säsong i HockeyAllsvenskan. Fram till 2017, då han kom till Västervik efter dubbla SHL-år i Karlskrona, hade han mer eller mindre varit en grovjobbare i fjärdekedjan i sina klubbar, och var mest känd för sitt stenhårda jobb och sitt tuffa spel.

Vändningen kom i Västervik där offensiven började blomma ut.

Det har han tagit med sig till Björklöven där han efter ett något trögt debutår haft två kanonsäsonger som genererat 20 respektive 21 mål.

– Jag gjorde mycket poäng som junior, men fick en annan roll och mindre speltid i både Karlskoga och Karlskrona. Jag släppte aldrig tron på att jag skulle kunna göra poäng, men det var tufft. När jag inte fick vara kvar i Karlskrona så stod jag inför ett vägskäl. Skulle jag vara kvar i Sveirge så ville jag någonstans där jag skulle få spela mycket. Den chansen fick jag i Västervik. De trodde stenhårt på mig och att gå dit visade sig vara ett väldigt bra beslut.

Sedan kom du till Löven och det började hacka poängmässigt igen, började du tvivla?
– Nja, tvivla vet jag inte... eller kanske lite grand. Jag blev ganska less. Laget gick inte bra och det var en missräkning för mig själv. Jag bet i och andra året lossnade det både för mig och laget. Jag känner själv att jag växlat upp senaste åren. Jag har vuxit som spelare, har jobbat mig in i en större roll och är delaktig i alla spelformer. Jag har jobbat hårt för det här under en lång tid, och nu ger det äntligen betalt.

Wiklund har också en trygghet i rutinerade ryggradscentern Fredric Andersson. De har varit en duo länge nu.

– Vi går in på tredje året där vi mer eller mindre spelat tillsammans hela tiden. Jag är glad att han hittat tillbaka till sig själv i år, han har sett väldigt bra ut. Så bra som vi var för två år sedan var vi inte i fjol, varken jag eller han, men ser vi till inledningen i år så känns det mycket bättre.

Det är inte bara Wiklunds målskytte som sticker ut i Björklöven.

Hela Löven har öst in mål. 27 puckar i nät är bäst i serien och med en effektivitet på 18,6 % är Umeå-laget överlägsna i statistiken.

– Tio mål i premiären drar upp snittet lite, men vi har ett skickligt och spetsigt lag så det är inte konstigt att det blir en hel del mål. Vi har inte briljerat spelmässigt ännu, vi har en hel del att jobba på, men att ändå lyckas vinna matcher är ett bra kvitto. Det ger en tro kring det vi håller på med. Det blir nog svårt att hålla uppe vår procent i avsluten, men jag tror och hoppas att vi kan hålla i att vara effektiva när lägena dyker upp.

Till sist...

På en hel del ställen har Wiklund sitt namn stavat som Viklund.

– Jag har ingen aning om var det kommer ifrån. I papper, pass och annat så står det W, och det ska vara W. Det har väl smugit in ett fel någonstans någon gång, och sedan har det blivit en sanning i vissa sammanhang, säger Wiklund.