Karlsson: "Det blir som ett nytt liv"

22 juni 2022 11:30

Kevin Karlsson berättar om valet av Djurgården, genombrottet i Troja, att bli hockeyproffs, poängmakandet, förväntningarna och utmaningarna kring ett avancemang.


Gångna säsongen: spelare i Troja och arbetade drygt halvtid på ett lager.

Kommande säsong: hockeyspelare på heltid i Djurgården.

Det blir skilda världar för genombrottsbacken Kevin Karlsson som dels alltså får syssla med hockey på heltid, dels hamnar i en klubb med tydliga SHL-ambitioner istället för målet att hålla sig kvar.

– Djurgården hörde av sig och visade intresse, det var svårt att säga nej så klart. Djurgården är en klubb i den riktning jag som spelare vill ta, de vill upp i SHL, så det var inga konstigheter för min del, säger Kevin Karlsson.

Du går från lagerarbetare till hockeyproffs?
– Haha, jag har inte tänkt på det, men lite så är det ju. I alla fall från deltidsarbetare i industrin till att bara spela hockey. Kommande säsong blir första gången jag lever fullt ut på hockeyn. Det blir som ett nytt liv och det är något man kämpat för under lång tid. Jag ska ta vara på tiden och även minnas hur jag haft det.

Hur mycket jobbade du i fjol?
– Jag jobbade mellan fyra och fem timmar varje dag. Under kvalet var det så mycket matcher så då blev det mindre. Jag var på ett industrilager och jobbade med att pressa plast till detaljer. Där har jag varit de tre senaste åren.

STOR ÖVERRASKNING

Kevin Karlsson var en av HockeyAllsvenskans stora överraskningar den gångna säsongen.

25-åringen är juniorfostrad i Linköping och hade gjort fem år i HockeyEttan när han förra våren var med och gick upp i HockeyAllsvenskan med Troja.

Karlsson fick stort fortroende i vintras och spelade 21:40 minuter per match vilket var mest i Troja och sjuttonde mest i hela ligan. Han dunkade in 28 poäng på 48 matcher och kom tia i backarnas totala poängliga.

28 pinnar var säsongsbästa trots att han spelade på den högsta nivån i karriären.

– Mitt spel har klickat mer och mer genom åren och med förtroende och självförtroende så lossnar det. I år slog det väl ut, säger han.

– Jag är nöjd med första året i HockeyAllsvenskan. Jag fick mycket förtroende och fick spela det spel jag vill spela. Jag växte in i det mer och mer.

Du kändes som en fjärde forward på isen ibland...
– Haha, ja, jag försöker hänga med i anfallen och skapa lägen i offensiven. Ibland kanske jag ser ut mer som en forward. Jag var ju forward som ung men skolades om i tolvårsåldern, men det har väl hängt med. Jag har alltid haft en offensiv tanke i spelet.

Du är bra på rören, har det alltid varit så?
– Jag har nog alltid haft tekniken, men sedan har jag byggt styrka och snabbhet för varje säsong. Med pucken så tycker jag att jag är skicklig och har viss fördel av min åkning. Jag gillar att transportera upp pucken.

Efter fem år i HockeyEttan så blev det alltså genombrott i HockeyAllsvenkan som 25-åring. Det är lätt att stämpla Kevin Karlsson som en "late bloomer".

– Jag vet inte, jag kanske behöver göra en bra säsong till på den här nivån för att känna mig etablerad, säger han.

– Jag har hela tiden velat komma uppåt, men jag har tagit det i min egen takt. Många byter lag med förhoppningen om ny roll och så, men jag har försökt växa in i min roll. De två senaste åren har utvecklingen skjutit fart lite mer.

Vad har du för förväntningar på dig själv i Djurgården?
– Jag hoppas som alla andra att utvecklas och bli bättre. Det vill man alltid. Jag kommer till ett bra lag och ser otroliga utvecklingsmöjligheter. Jag vill leverera mitt spel och ta mitt spel till nya nivåer.

Konkurrensen lär bli tuff i truppen?
– Det är jag förberedd på, allt annat vore konstigt i en klubb som Djurgården. Jag ser bara fördelar med det. Gäller att alltid göra sitt bästa för att få spela, det är utvecklande.

HOPPAS PÅ AVANCEMANG

Kevin Karlsson var med och gick upp i HockeyAllsvenskan med Troja för ett drygt år sedan.

Nu hoppas han på ett nytt avancemang med Djurgården.

– Vi är överens om att vi ska tillbaka till SHL. Det är en lång väg dit men vi ska göra allt för att lyckas med den resan, säger han.

– Jag vet från tiden i Troja hur svårt det är att ta sig uppåt, att det är mycket som måste klicka på vägen, att prestationen för hela laget måste vara på topp. Det gäller att aldrig ge upp. När vi gick upp med Troja så hade vi en knackig tid mitt under säsongen, vi var nästan nere i botten, men sedan lyckades vi vända på skutan och nå hela vägen. Det gäller att hitta vägar att vinna matcher, det är allt det handlar om.

Känslan är att kommande säsong blir ett riktigt getingbo med många lag som siktar uppåt?
– Ja, det vimlar av bra lag i ligan, men så ska det vara. Vi har en bra trupp och vårt mål är att ta steget upp, men vi vet att det blir en tuff resa.

» Transfercentralen 2022