Fredagsmenyn: "Nollor, revanschläge och toppmatch"

18 november 2022 11:45

Vad är en fredag utan en riktigt fyllig fredagsmeny? HockeyAllsvenskan bjuder alltid på underhållning på just fredagar!


Fredagsmenyn 18 november:

KAN HÅLLA TREDJE RAKA NOLLAN

Mora har chansen att hålla nollan för tredje matchen i rad i kvällens hemmakamp mot Kristianstad. Dalalaget kommer från två raka nollor mot Tingsryd där man vann med 5-0 respektive 4-0. Kari Piiroinen vaktade buren i första matchen medan Andreas Ljunggren motade samtliga puckar i den andra bataljen. Faktum är att Mora är det lag som släpper in minst mål i ligan så här långt med totalt 29 insläppta mål (1,81 mål per match). Formen är också bra hos Johan Hedbergs manskap då man har fyra raka segrar i ryggen.

FÅR VÄSTERÅS REVANSCH?

I kväll ställs Västerås mot MoDo i ABB Arena. I förra mötet mellan lagen, en batalj som också spelades i ABB Arena, så vann MoDo med hela 7-1, en match och ett resultat som blev en stor snackis. Frågan är då om Västerås kan få revansch för den förlusten i kväll? Västmanlänningarna har två raka segrar i ryggen, men MoDos form är än vassare. Serieettan har vunnit de fem senaste matcherna.

VILKA SKAPAR FÖRDEL I TOPPEN?

Kvällens heta toppmatch hittas i Scaniarinken där fyran Södertälje tar emot trean Björklöven. Lagen har 33 respektive 30 poäng (SSK har en match mindre spelad) och det är så klart en viktig kamp i positioneringen inför slutspelet. Dels att haka på MoDo och Djurgården i toppen, dels att säkra hemmaplansfördel inför slutspelet. Båda lagen har visat fin form på slutet, Södertälje har vunnit sju av de nio senaste matcherna och Björklöven har vunnit fem av de sju senaste kamperna, men båda kommer närmast från tunga hemmaförluster och lär vara rejält revanschsugna.

VIKTIG INGENMANSLAND-MATCH

I kväll ställs Vita Hästen mot Västervik. Lagen ligger i ingenmansland i tabellen, det vill säga elva och tolva i sammandraget, och har 18 respektive 17 poäng. Kristianstad har den sista slutspelsplatsen med 19 inspelade poäng, samtidigt som Almtuna ligger närmast under negativa kvalstrecket med 16 poäng. Det är oerhört tajt i botten alltså, och därmed är det viktiga poäng på spel mellan just Vita Hästen och Västervik. Laget som vinner skapar lite andrum mot nedre strecket och skjuter samtidigt in kraft i slutspelskampen.

KAN TINGSRYD BRYTA TRENDEN?

Tingsryd har förlorat fyra raka matcher, just nu längsta förlustsviten i ligan, och har inte gjort mål i de två senaste kamperna. Smålänningarna har gjort minst mål i ligan och släppt in flest (delat med två andra lag), vilket ger en mindre smickrande målskillnad på -26. Laget är dessutom sämst i powerplay och näst sämst i boxplay så här långt (och ser vi till siffrorna senaste fem matcherna så är de ännu sämre än totalen). Det finns således en hel del att jobba med. I kväll ställs Tingsryd mot Östersund i Dackehallen. Blir det trendbrott?

VILKA LAG BYGGER SVITER?

Det är väldigt få sviter i HockeyAllsvenskan just nu. MoDo har vunnit fem raka matcher och Mora har vunnit fyra raka matcher men inga andra lag har vunnit mer än två matcher i följd. Tingsryd har förlorat fyra raka matcher och Västervik har förlorat tre raka matcher, i övrigt har inget annat lag förlorat mer än två matcher i rad. Ett tecken på hur jämnt och ovisst det är i ligan. Vilka lag börjar bygga sviter i kväll?