Panelen: "Kommer ta ligan med storm"

29 augusti 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Kristianstads lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Marcus Nilsson, journalist Kristianstadsbladet
Mikael Mjörnberg, HockeyEttan-bloggare på hockeysverige.se
Thomas Melin, bloggare Melin-Hockey

Vad säger ni om Kristianstads silly season?

Marcus Nilsson: Inledningen på silly-season fick knappast någon KIK-supporter att hoppa högt ur soffan, men med tiden har det tagit sig. De tog Kalle Miketinac från Karlskrona, plockade hem Dennis Svensson från Djurgården och till sist valde Thom Flodqvist, som gjort 96 poäng på sina två tidigare säsonger i KIK-tröjan, att ansluta som en sista pusselbit i truppbygget. Ett annat spännande nyförvärv är 19-årige Anton Heikkinen som gjorde sju SHL-matcher med HV71 förra säsongen. Om man ser till vilken plånbok de hade att handla för så får de vara nöjda med sin silly season.

Mikael Mjörnberg: De har gjort en bra silly season skulle jag vilja påstå. Att de plockat in spelare som Thom Flodqvist, Daniel Andersson, Amil Krupic och inte minst spetsförvärvet Dennis Svensson som redan känner klubben borde göra att de får lite lättare att få ihop laget. Spelare som Kalle Miketinac och kraftfulle backen Albin Hernod känns spännande trots begränsad erfarenhet av nivån. Kristianstad är nykomling och kan inte förväntas göra de mest stjärnstarka värvningarna, utifrån de förutsättningarna har de gjort det riktigt bra.

Thomas Melin: Överlag en bra silly season för Kristianstads IKs del. Inte minst med tanke på den ekonomiska turbulensen under fjolårssäsongen. Det kunde blivit konkurs nu blev det istället avancemang i seriesystemet. Viktigaste pusselbiten är enligt mig att Mikael Gath höll sitt ord där han hade lovat att stanna kvar om det blev hockeyallsvenskt spel för KIK. Med små medel, jämförelsevis mycket små medel, har sportchef Gath gett headcoach Gath ett på papperet spännande lag. Och i och med att sportchef och headcoach är en och samma person så är spelarmaterialet anpassat efter spelsystemet. Och det är en stark ungdomlig och lovande prägel på nyförvärven med Kalle Miketinac i spetsen. Stommen/nyckelspelarna bakom HA-avancemanget är till stor del kvar med två undantag. Robin Sterner och - och det är ett STORT undantag - Victor Löfstedt, som på 342 allsvenska matcher har snittat exakt en halv poäng per match, har lämnat KIK. Sterner tycker jag är ersatt - men inte Löfstedt. Och det bästa till sist sett till både på och utanför isen; Dennis Svenssons återkomst till moderklubben.

Vad är Kristianstads styrka?

Marcus Nilsson: Tråkigt svar, men med tanke på att man på pappret saknar de riktiga stjärnlirarna så utgår jag från att det kommer att vara ett starkt kollektiv och ett homogent lagbygge med spelare som underkastar sig l-a-g-e-t som kommer att rädda kvar Kristianstads IK i HockeyAllsvenskan. Med tanke på att man aldrig spelat på den här nivån och är ett okänt kort för de andra lagen, så kan man nog leva lite på ”nykomlingsiver” och motståndarnas underskattning under inledningen av säsongen.

Mikael Mjörnberg: Laget har en kärna av spelare som varit med länge och som höll allsvensk klass redan när de låg i Hockeyettan. Då tänker jag på spelare som Joel Gistedt, Fredrik Lindblom, Fredrik Hansson och Malte Sjögren till exempel. De är få nykomlingar förunnat att kunna bygga kring en så pass stark och vass kärna. Det gör det lättare för den sportsliga ledningen att bygga laget omkring dem när värvningar ska hämtas in utifrån.

Thomas Melin: Styrkan finns främst i båset i form av Mikael Gath och Andreas Lilja. Inte lätt för en nykomling att locka till sig spelare. Men Gathlilja förde upp KIK - och båda är kvar. Två spännande och hungriga ledare på väg uppåt precis som många av spelarna de lyckats behålla/rekrytera. Duon, som själva har spelat hockey på hög/högsta nivå, är omvittnat bra på att utveckla spelare. Nu har KIKs tränarduo unga löften med Kalle Miketinac och Anton Heikkinen i spetsen att leda och förädla. En styrka är också Amil Krupics återkomst och hans återförening med Viktor Wahldén - ett backpar som kompletterar varandra bra över hela isen och kommer att få mycket istid och förtroende. Att trygge och stabile backen Fredrik Lindblom är kvar ännu en säsong är också en styrka. Och lagkaptenen Fredrik Hansson, som nu är inne på sin nionde raka KIK-säsong!, kommer betyda mycket. Joel Gistedt känns också bra att ha med upp och nu utmanas han för första gången i KIK rejält om förstaspaden - av Robin Wallin. Målkungen från ifjol Johan Lundgren (merparten av målen på pass från Löfstedt - och Löfstedt-Lundgren hade allra bäst kemi i förstakedjan) är kvar och så återkommer då Dennis Svensson.

Vad är Kristianstads svaghet?

Marcus Nilsson: De har aldrig varit uppe på den här nivån tidigare, vare sig sportsligt eller organisatoriskt. Klubben vet inte riktigt var man står – varken på eller utanför den allsvenska isen. Om man sedan jämför med de andra lagens truppbyggen så hamnar knappast Kristianstad i toppskiktet och det kommer så klart att spegla sig i poängkolumnen.

Mikael Mjörnberg: Om det visar sig att stommen trots allt inte håller ligger mycket ansvar på unga spelare som hämtats in till kommande säsong. Nu tog man förvisso slutligen klivet till HockeyAllsvenskan säsongen som gick, men Kristianstad har de senaste åren inte direkt gjort det till en paradgren att prestera under press. Det kan bli vingligt om det börjar grina emot och blir måste-matcher.

Thomas Melin: Jag, en från KIK helt fristående fritidsbloggare om KIK, vill börja med en fråga; har jag överskattat KIKs styrkor på spelarsidan? Jag tycker och vill inte tro det. Men nu är det HockeyAllsvenskan och jag skräms lite - ja, rätt mycket - av hur starka alla KIKs konkurrenter tycks vara. Jag lyfter som en styrka Amil Krupic och Viktor Wahldén som backpar. Jag tror stenhårt på de två - framförallt tillsammans. Men fakta är också att Amil Krupic ifjol spelade i andra/tredje backpar i allsvenska bottengänget Vita Hästen. Det jag med säkerhet vet är att tappet av Victor Löfstedt är stort. Dels har han stor erfarenhet av hockeyallsvenskt spel och den rutinen hade varit oerhört värdefull i det jämfört med konkurrenterna HA-oerfarna KIK. Dels är Victor Löfstedt alltjämt en mycket bra hockeyspelare och pålitlig poängmakare. OCH, det i sammanhanget tyngsta negativa melinska konstaterandet; nu spricker kedjan Johan Lundgren-Fredrik Hansson-Victor Löfstedt som allra starkast - trion gjorde 37 poäng ihop på vårens tio allsvenska kvalseriematcher! - bidrog till KIKs avancemang. Nu finns en vakant plats högt upp i KIKs kedjehierarki. Vem tar den? Gath håller i skrivande stund på att försöka hitta de optimala KIK-kedjorna och där återstår mycket jobb. Lilja har kommit längre med backsidan. Men Robin Axbom, Mathias Röndbjerg och Albin Hernod måste visa att de, i sina tilltänkta roller, håller på allsvensk nivå. Morten Jensen har imponerat på mig hittills och Joel Werner har överraskat positivt men de två har, liksom hela laget, ännu inte ställts mot något allsvenskt toppmotstånd.

Vem blir årets poängkung i Kristianstad?

Marcus Nilsson: Fredrik ”Hasse” Hansson har varit en pålitlig poängmaskin de senaste säsongerna, men mitt val faller inte på ”Hasse” den här gången. Jag lägger min röst på Kalle Miketinac, som sett giftig ut under försäsongen och jag tror att han kommer att bli en ruskigt viktig spelare för KIK den här säsongen.

Mikael Mjörnberg: Fredrik Hansson ligger väl skapligt bra till för att nosa på den titeln precis som vanligt. Han tillhör ryggraden i laget, är en utpräglat duktig powerplay-spelare med riktigt bra skott och kommer så vitt inget märkligt händer få stort förtroende i den spelformen. Assisten kommer rassla in.

Thomas Melin: Det känns svårt att inte svara Kalle Miketinac. Han har imponerat hittills i KIK-dressen och nu hoppas han precis som alla KIK-anhängare att äntligen få en skadefri säsong. Det händer i princip alltid något kreativt/konstruktivt när Miketinac har pucken och han har visat att han håller SHL-klass. Apropå SHL-klass så har Anton Heikkinen spelat en försäsongsmatch med KIKs samarbetsklubb Rögle BK och gjorde mål redan i femte minuten. Heikkinen - som i HV71-dressen ifjol svarade för 44 poäng, varav 28 mål, på 42 J20 Superelit-matcher och ett mål på sju SHL-matcher - är en utmanare till Miketinac. Och sedan kan/får man aldrig räkna bort Fredrik Hansson. Han har nu gjort flest poäng genom tiderna i KIK och är absolut still going strong. I allsvenska kvalserien i våras svarade kapten "Hasse" för sex mål och sex assists på tio matcher.

Vem blir årets utropstecken i Kristianstad?

Marcus Nilsson: Jag har en känsla för att redan nämnde Anton Heikkinen kommer att slå igenom och göra hemmasupportrarna lyriska. Lille Heikkinen är minst av alla i KIK:s trupp (han och Malte Sjögren är båda 1.75) men jag inbillar mig att han kommer att uträtta storverk i KIK-tröjan.

Mikael Mjörnberg: Han var ett utropstecken redan säsongen som gick, men då var det Hockeyettan. Jag tror att Johan Lundgren kommer kunna fortsätta på inslagen bana och ta HockeyAllsvenskan med storm. Polletten har trillat ner för honom och han har verktygen för att vara en vass målskytt och ständigt hotande anfallare även i allsvenskan.

Thomas Melin: Kalle Miketinac och Anton Heikkinen känns på något sätt inte som spelare som passar in under epitetet utropstecken för jag hoppas, ja förväntar mig att de ska få sina genombrott på seniornivå om de får vara skadefria och friska. Så jag svarar Tony Pappila. Han har så mycket hockey i sig. Och han vill så mycket på isen. Kan Pappila få ut sina individuella kvaliteter och att dessa på ett lagmässigt bra sätt kan tillföras/kombineras i spelet med hans iskamrater så finns, vilket KIK-initierad intygar, goda möjligheter/förutsättningar att han kan explodera på allsvensk nivå - den här gången. En outsider är Malte Sjögren. Tänk om 61 Sjögren, som gör så mycket bra och KIK-nyttigt på isen och med sin skridskoåkning och ettrighet skapar så mycket målchanser, kunde bli bättre i själva avslutningsmomentet...

Hur går det för Kristianstad i år?

Marcus Nilsson: Där finns några potentiella räddningsplankor för Kristianstad, kanske främst i form av Almtuna och Vita Hästen, och jag tippar att KIK klarar nytt allsvenskt kontrakt utan spel i kvalserien. Om jag ska dra till med en tabellplacering så säger jag en elfteplats.

Mikael Mjörnberg: Man ska nog inte vänta sig någon väldigt framskjuten placering i tabellen, men likt många andra nykomlingar de senaste åren tror jag att laget kan bita ifrån ganska bra ändå. Det finns kvaliteter i truppen och utrymme för utveckling i alla lagdelar. Jag tror definitivt att Kristianstad klarar att etablera sig i HockeyAllsvenskan utan att behöva oroa sig för att kvala neråt.

Thomas Melin: Jag vill börja med att följa upp en fråga från här ovan; har jag överskattat KIK-spelarna och deras styrkor? Jag tycker och vill tro att jag inte har gjort det. Men genom åren många gånger bekräftad fakta är att det är ett stort kliv från ettan till allsvensk nivå. Kristianstads IK tippas av en i princip enig expertkår som bottenlag och av flera som tabelljumbo. Och visst, KIK är nykomling och jämförelsevis ett HA-oerfaret lag, konkurrenterna har rustat väl och ser starka ut och KIK har i två träningsmatcher förlorat (med 3-5 och 2-3) mot Tingsryds AIF som av en lika enig expertkår också tippas husera i botten av tabellen. MEN ändå; jag har en känsla, inte bara från hjärtat, att Gathlilja och deras manskap ser till att Kristianstads IKs historiska premiärsäsong i HockeyAllsvenskan får en fortsättning på samma nivå, utan negativt kvalspel, och tippar KIK som tolva. Jag stärks i den tron av KIK-initierad som anser att laget i sig kommer att nå en högre höjd än spelartruppen jämfört med konkurrentklubbarnas tyder på - detta grundat på spelidén och tron på den spelidé som Mikael Gath och Andreas Lilja har infört. Men jag hoppas, och det är givetvis av största vikt, att KIK får behålla alla sina spelare under säsongen - Miketinac och Heikkinen har kontrakt men SHL-lag lär följa duon noga... - och hoppas på förstärkningar från Rögle BKs SHL-trupp där Gath i Kristianstadsbladet sagt att han "räknar med att Rögle i alla fall placerar två spelare hos oss kontinuerligt". Avslutningsvis så är KIK beroende av en bra start och premiärmatchen hemma mot Tingsryd blir givetvis oerhört viktig.

» #14lag14analyser