Listan: "Hetast i säsongsinledningen"

11 oktober 2021 15:00

HockeyAllsvenskan har hunnit spela fem omgångar. Nu listar vi tio heta grejer från inledningen!


1 PUBLIKEN

Så klart. Arenorna har öppnats upp igen och det har varit fantastiskt att se inramningen under matcherna där läktarna färgats i klubbfärger. Det är tydligt vilken betydelse supportarna och publiken har för HockeyAllsvenskan och alla klubbar. Fantastiskt!

2 MÅLSNITTET

Vilket målkalas det varit i inledningen av HockeyAllsvenskan! Under fem omgångar har det dunkats in hela 228 mål vilket innebär ett målsnitt på 6,5 mål per match. De tio senaste åren har målsnittet varit mellan 5,20 och 5,89 mål per match i ligan, men i årets start har det alltså skyfflats in ännu mer puckar. Får vi se målsnittet hålla i sig säsongen ut...?

3 HV71

Det är svårt att blunda för HV71:s framfart så här långt. Smålänningarna är enda lag med full pott efter fem omgångar, har målskillnaden +15 och vann seriefinalen mot Karlskoga med hela 7-2. Laget har bara släppt in sju mål på fem matcher, och är alltjämt perfekta i boxplay (100 %). Innan säsongen var de flesta överens om att HV71 är laget att slå i år, och inledningen har stärkt det påståendet.

4 ALEXANDER WIKLUND

Hetaste spelaren i säsongsstarten? Ja, det måste vara Alexander Wiklund som varit het som en spis både spel- och poängmässigt. Björklöven-forwardens karriär i HockeyAllsvenskan är närmast nog unik, där han gått från brunkare till offensiv spetsspelare. Wiklund har bjudit på sitt sedvanliga slit och hårda spel och sedan kryddat med vackra mål och andra delikatesser. Han toppar dessutom poängligan.

5 HENRIK BJÖRKLUND

Bensintanken verkar oändlig hos Henrik Björklund. 31-åringen är tidernas bästa poäng- och målmakare i HockeyAllsvenskan, har tre raka år med 20 eller fler mål bakom sig och vann skytteligan med sina 26 baljor i fjol. I år har Karlskoga-skarpskytten inlett med sex mål på fem matcher, bäst i ligan, och rusar alltså mot sin fjärde (!) raka säsong med 20 mål eller fler.

6 PAVEL KHOMCHENKO

Fågel eller fisk? Det var en fråga som surrade kring AIK-värvningen Pavel Khomchenko inför säsongen eftersom ingen hade någon aning om hur bra den ryske målvakten är. Starten har varit magnifik. Khomchenko har startat samtliga AIK-matcher och varit bra rakt igenom. 26-åringen har släppt in 1,63 mål per match samt noterat en räddningsprocent på 94,1 % och är ligabäst i båda statistikkategorierna.

7 BJÖRKLÖVENS MÅLSKYTTE

Björklöven har dunkat in 27 mål hittills vilket är mest i hela ligan (och det trots att Umeå-laget blev mållöst i en match...). Framförallt har man varit effektiva och dunkat in hela 18,6 % av skotten på mål i nätmaskorna, den klart bästa effektiviteten i ligan så här långt. Löven har också haft tretton olika målskyttar så här långt (mest i ligan) och har såldes bra spridning i produktionen.

8 ALMTUNAS POWERPLAY

Almtuna hade ett riktigt vasst powerplay i fjol (26,5 % var tredje bäst i ligan) och har börjat lika skarpt i höst. Laget har matat in sex powerplay-mål hittills och 37,5 % i effektivitet i bäst i ligan. Inte minst Johan Eriksson, Hampus Harlestam och Jesper Norbäck har varit riktigt skarpa i spelformen som är en nyckel i Uppsala-lagets offensiv.

9 MARCUS ERIKSSON

Det går att lyfta fram många heta spelare i säsongsinledningen, men det är svårt att inte imponeras av Marcus Eriksson. Vita Hästen-legendaren som försvann förra sommaren, lirade i division två, kom tillbaka under vintern och som i år ser bättre ut än någonsin. 36-åringen har redan dunkat in sju poäng och blir snart den tredje spelaren någonsin att nå 200 assist i HockeyAllsvenskan (står på 195).

10 TOMMI HUHTALAS DEBUT

Succédebuter i HockeyAllsvenskan är inte ovanliga, det händer titt som tätt, och i fredags var det dags igen. Nyvärvade Tommi Huhtala gjorde debut för HV71 och sköt två mål redan i den första perioden, och det 2-0-övertaget förvaltade smålänningarna till en 7-2-seger mot Karlskoga. Snacka om att leverera direkt, alltså. 33-åringen, som bland annat har ett finskt VM-silver på sitt cv, har satt ribban inför fortsättningen...