3 nycklar: "Måste få ihop backspelet"

7 september 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Mora i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


BACKSPELET

Mora har två bra målvakter och en bred uppsättning med forwards där det går att snickra ihop fyra starka kedjor.

Däremot är backbesättningen tunnare. Lagkaptenen Adam Masuhr har slutar, Mattias Nörstebö försvunnit och för tillfället är rutinerade Viktor Amnér skadad. Hyfsat mycket rutin och kunnande som fallit ifrån där. Just nu sitter Mora med sex seniorbackar där fyra av dem är 21 år eller yngre. Isak Pantzare, 25, och Kristoffer Gunnarsson, 24, får stämplas som "åldermän" i sammanhanget.

Det finns mycket skills i den här backbesättningen, men bristen på en riktig toppback och gedigen erfarenhet är påtaglig. Att flera backar tar stora kliv i utvecklingen och växer med ansvaret är så klart en jättenyckel för Mora. Får Johan Hedberg ihop backbesättningen på ett bra sätt så blir dalalaget riktigt, riktigt bra.

ANDRAKEDJAN

Mora har kvar toppduon med Daniel Ljunggren och Johan Persson och kan därmed matcha en av ligans bästa offensiva kedjor.

I fjol hade Mora också en otroligt bra andrakedja, en av de bästa i ligan, där Ludvig Larsson agerade spelmotor mellan Oskar Stål Lyrenäs och Lukas Wernblom. De landade på plats nio, tretton och femton i poängligan (136 poäng tillsammans) och det är inte många lag som kan matcha den produktionen från en andrakedja. Nu har Larsson och Stål Lyrenäs försvunnit till SHL och Rögle, och Mora måste därmed bygga en ny andrakedja.

Just nu ser det ut som att Wernblom kommer att lira med nyförvärven Kalle Miketinac och Emil Oksanen. Även om det blir svårt att bygga en så bra andrakedja som förra säsongen så är det en nyckel för Mora att få till ny bra "secondary scoring" bakom Ljunggren-Persson-kedjan.

UTVECKLINGEN

Mora har HockeyAllsvenskans yngsta lag och det vimlar av unga spelare med spännande potential.

Under Johan Hedbergs ledning i fjol såg vi många spelare slå personbästa i sin karriär, och utvecklingen hos killar som Matteus Ward, Oskar Stål Lyrenäs, Lukas Wernblom och Oscar Eklind var fantastisk att se. Nu gäller det för Hedberg & Co att få till samma utveckling på spelare i år.

Det vimlar av unga spelare med hög potential som inte lyckats blomma ut, som Axel Bergkvist, Gustav Berglund och Kalle Miketinac för att nämna några, och det är så klart en nyckel för Mora att de tar kliv framåt under säsongen.