Panelen: "Tryggheten kan bli mycket värd"

26 maj 2019 13:30

Tre experter ger sin syn på MODO:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Jon Häggqvist, journalist Allehanda och hockeypuls.se
Peter Kempe, MODO-skribent SvenskaFans.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jon Häggqvist: Mer än godkänt, trots att det egentligen inte hänt så mycket. Modo hade en grund att stå på i form av ett antal kontrakt med viktiga spelare från fjolårstruppen, har förlängt med de spelare de ville förlänga med och har kryddat med intressanta namn utöver det. Anton Öhman har visat tidigare att han är en offensiv toppback i HockeyAllsvenskan, Björn Hellkvist känner arbetsmyran Kim Rosdahl väl och i Fredrik Olofsson har Modo ett väldigt spännande nyförvärv.

Peter Kempe: Utöver att det fattas en sportchef så tycker jag det ser väldigt bra ut, man har fått behålla alla spelare man ville ha, man har fått in scoutade nyförvärv. Dessutom är dom yngre spelare ett år seniorhockey äldre och kommer fortsätta utvecklas, samtidigt som laget har hunnit spela in sig i spelsystemet och man vet vad dom lite äldre spelarna kan sedan tidigare. Man vill ju att laget ska se bättre ut än ifjol, och det tycker jag att det gör!

John Wikberg: Det ser lovande ut för Modos del. Nyförvärv i stil med exempelvis Anton Öhman och Kim Rosdahl håller hög allsvensk klass. Öviksgänget har dessutom fått behålla många viktiga spelare. Lägg därtill att lagbygget alltjämt inte är klart och Modo lär få en bättre trupp än den gångna säsongen.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jon Häggqvist: Just att det finns en stomme som nu har gjort en säsong tillsammans och en säsong under Björn Hellkvist, med hans spelsystem och träningsfilosofi. För en majoritet av spelarna är det liksom inga tvivel om vad som gäller när pucken släpps i september – likväl som Hellkvist vet vad han får i de allra flesta fall och vilka knappar han kan trycka på. Det finns en trygghet i det som kan bli mycket värd.

Peter Kempe: Sett till helheten tycker jag att det är kontinuiteten, ska man säga en enskild lagdel säger jag backsidan. Den ser väldigt spännande ut även utan Toby Enström, man skriver även han på kan det vara seriens bästa.

John Wikberg: Backsidan håller väldigt bra klass. Det finns en bra mix av olika spelartyper och blandning mellan rutinerade pjäser, kryddat med ungtuppar som är på väg uppåt. En som Mattias Norlinder kommer bli grymt intressant att följa. Det är med allra största sannolikhet en back som kommer bli etablerad på en högre nivå på sikt. Om Tobias Enström bestämmer sig för att fortsätta ser det fantastiskt bra ut på backfronten.

Vad är svagheten i lagbygget?

Jon Häggqvist: På papperet finns det inga stora frågetecken i mina ögon. Målvaktssidan borde hålla och backsidan känns väldigt stark, även utan en påskrift från Tobias Enström. Framåt finns allt från tyngd (Sylwander, Häggström, Rosdahl) till finsnideri (Patrik Karlkvist, Jonathan Johnson) och unga coming men (Linus Pettersson, Lukas Wernblom). Allt som allt ett starkt allsvenskt lagbygge.

Peter Kempe: Den där eviga följetången med centersidan, man fortsätter med att låta inte helt inskolade spelare centra dom lägre kedjorna, dom är kapabla som centrar men det blir ändå inte en helt naturlig position.

John Wikberg: Lagbygget behöver ännu mer spets för att kunna utmana om en SHL-plats på allvar.

Vad mer måste in?

Jon Häggqvist: Om man ska peka på någon form av lucka så finns den på centersidan. Centerfrågan har varit på tapeten i Ö-vik sedan Hedenhös, typ, och är väl generellt påtaglig i många klubbar på olika nivåer. Modo skulle må bra av att få in en riktig toppcenter, en härförare i båda riktningar. Fredrik Olofsson skulle kunna vara den spelaren, men han är helt oprövad på allsvensk nivå och oavsett om han blir en flipp eller ej känns det som att Modo skulle behöva få in en centerkugge.

Peter Kempe: En förstacenter, det är i och för sig lätt att säga när det finns drygt 19 andra lag i bara dom översta två svenska serierna som gör detsamma! Det letas åtminstone efter minst en spelare till för förstakedjan.

John Wikberg: Truppen måste i första hand spetsas på forwardssidan. Det handlar om en pjäs med kapacitet för att tillhöra förstakedjan och göra rejält med poäng.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jon Häggqvist: Drömvärvningen är egentligen en kontraktsförlängning. I skrivande stund har Tobias Enström inte lämnat något besked om sin framtid men signalerna i kulisserna pekar mot att han fortsätter. Om så blir fallet får Modo än en gång dra nytta av en av ligans bästa spelare, som är väldigt bra på isen men kanske är ännu viktigare med sina ledaregenskaper i omklädningsrummet.

Peter Kempe: Jag skulle väldigt gärna få in en center med potential men som även har testat på HockeyAllsvenskan, Lukas Haudum eller Axel Ottosson (jag vet att han är under kontrakt i SHL) skulle vara drömnamn.

John Wikberg: Drömvärvning är väl att ta i, men Lukas Haudum besitter potentialen för att fylla den där sista forwardsluckan på ett bra sätt. En spelare med ett brett offensivt register som är inkörd i HockeyAllsvenskan sedan tidigare. Haudum kan mycket väl ta nästa steg den kommande säsongen och utvecklas till en toppspelare på allsvensk nivå.

» Transfercentralen - full koll på silly season!