Panelen: "Inte som jag förväntat mig..."

5 juni 2021 10:45

Tre experter ger sin syn på AIK:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Marie Hallman, hockeyskribent för bland andra TT och egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Andreas Hanson, kommentator Sportsground och C More
Fredrik Klang, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Marie Hallman: Trevande är ett ord som dyker upp i skallen. Att Claes Endre valde att gå till Löven känns ju inget vidare för AIK-fansen heller. Amerikanerna Steven Johnson och Max Gerlach har båda mest spelat i AHL eller lägre, samt kommer från HC Innsbruck. Känns lite 50/50 över båda. Flipp eller flopp visar sig framöver. Lucas Carlsson är en sympatisk spelare som jobbar hårt, en slitvarg som även skramlar ihop ok med assist men där skulle man ju vilja se att han överraskar alla och kliver fram som målgörare i stället. Sedan är de spelarna som AIK har kvar från förra säsongen en bra grund men det är väldigt få namn på rostern just nu (2 juni). Känns väl som dags att presentera lite fler!

Andreas Hanson: Den största förändringen har skett utanför isen. Det är ett nytt kapitel som skrivs i AIK genom att Anders Gozzi inte längre är sportchef efter många år på posten. Christoffer Malm är välrenommerad efter sina år i Rögle och många AIK:are hoppas förstås att hans intåg i klubben ska vara början på något stort efter två svaga säsonger. Lagbygget i sig är väl halvfärdigt officiellt sett, men visst finns här bra spelare och de flesta av lagets poängbästa spelare från förra säsongen är kvar. Men man ska komma ihåg att AIK slutade nia förra säsongen, och truppen behöver förstärkas om man ska bli ett topplag igen. Tappet av målvakten Claes Endre och centern Johan Johnsson är förstås tungt, och just centersidan behöver en uppgradering. Det gäller även backsidan som just nu är ganska tunn. Men det går en del spännande rykten om vilka spelare som är på väg in till båda de här lagdelarna. De sista värvningarna som återstår blir avgörande för om AIK kommer kunna utmana om en topp 4-placering eller inte den kommande säsongen.

Fredrik Klang: Den började bra. Först kom Axel Wemmenborn och Lucas Carlsson som nyförvärv. Efter det fick vi förlängningar på Max Lindholm och Fredric Weigel. Efter det däremot tycker jag att det varit väldigt tyst. Därefter har sportchef Malm inte levererat som jag hade förväntat mig. Vi har fått in två transatlanter som kan bli både succé och flopp, samt en rysk målvakt från ryska andraligan. Alla de tre spelarna känns i mina ögon tveksamma. Jag är för transatlanter, men hade nog väntat mig namn vi känner igen i så fall. Ryska spelare är inte vanligt i svenska lag, och kan bli vad som helst . Men jag utgår dock från att dessa tre värvningar är noggrannt scoutade så att man vet vad man får. Jag är ganska besviken på vad som kommit in hittills och vad som ryktas in. Jag trodde att Christoffer Malm skulle styra upp detta på ett bra sätt, och hade väntat mig andra spelartyper. AIK ligger långt efter tex Västerås i form av kvalité på spelarna som finns i truppen just nu.

Vad är styrkan i lagbygget?

Marie Hallman: Max Lindholm, Anton Holm, Fredric Weigel och Niclas Heinerö är kvar (än så länge i alla fall). Bra det då AIK behöver ha dem som en solid forwardsgrund att bygga på och sedan spetsa ytterligare för att kunna utmana HV71 och Björklöven. Frågan är om det finns pengar till just den ytterligare spetsen.

Andreas Hanson: Att flera av de bästa offensiva spelarna från ifjol är kvar. Fredric Weigel, Anton Holm, Max Lindholm med från start, och Nicklas Heinerö är spelare att bygga kring.

Fredrik Klang: Styrkan som truppen ser ut just nu ligger i att AIK har kvar/fått behålla de spelare som ska utgöra de två toppkedjorna. Jag tänker på Niclas Heinerö, Max Lindholm, Anton Holm och Fredric Weigel. Om man tänker att nye Max Gerlach kommer gå in med Holm och Weigel, så har AIK två bra toppkedjor på pappret.

Vad är svagheten i lagbygget?

Marie Hallman: Lite för glest lag just nu för en vettig analys. Det behövs fyllas på överallt skulle jag vilja påstå.

Andreas Hanson: Just nu saknas det ju centrar och flera backar, så det är svårt att peka på något annat. Det är ju helt enkelt inte färdigt. Det handlar alltså om de viktigaste positionerna för lagets spel som ska fyllas. De värvningar som kommit in är också för mig spelare som är svårbedömda i vad de kommer betyda för AIK. Stämmer uppgifterna om att Alexander Sahlin är klar för att fylla den andra målvaktsluckan bredvid Pavel Komchenko så är det också ett målvaktspar som är svårbedömt på förhand.

Fredrik Klang: Just nu egentligen allt eftersom det är halva truppen kvar att besätta. Men konkret så är det backsidan. AIK saknar både fysik och defensiv skicklighet baserat på de fyra backar som är officiellt klara, och det som ryktas in. Målvaktssidan känns om ett frågetecken just för att man inte vet något om Pavel Khomchenko.

Vad mer måste in?

Marie Hallman: Se svaret ovan. Sedan får vi se vem som blir målvakt nummer två. Det ryktas om Alexander Sahlin och det känns ju som en habil backup. Men i skrivande stund står endast nye ryssen Pavel Khomchenko på kontrakt. Jag har noll koll på hur Khomchenko spelar eller är som lagkamrat men jag såg en kommentar från målvaktsgurun Stefan Persson att det är en bra målvakt så jag hoppas det går att lita på det utlåtandet då Persson brukar ha koll.

Andreas Hanson: En målvakt, två centrar och åtminstone fyra backar. Det spekuleras i att Christian Sandberg och Alexander Deilert är på väg tillbaka, vilket vore enorma förstärkningar. Jag har även uppgifter om att AIK väldigt gärna vill ta in Jakob Forsbacka Karlsson, vilket också vore en väldigt spännande värvning.

Fredrik Klang: AIK ska i stort sett ta in en halv trupp. Men mer konkret en målvakt, minst fyra backar och fyra forwards till. Rykten säger att en del namn är klara, men nu utgår jag från den officiella truppen. Det som behövs är två fysiska, lite större backar med styrkan i det defensiva spelet. Sen behöver man nog hitta en center till Heinerö och Lindholm.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Marie Hallman: Det finns ju en och annan NHL-spelare som är AIK:are i grunden, William Karlsson till exempel om man talar om DRÖM-värvning. Nu är ju Wille endast en dröm för AIK så om man ser lite mer realistiskt på det så varför inte Christian Sandberg? Jag vet inte hur tilltufsad han är efter degraderingen med HV71 eller hur sugen han är på HA men ett större AIK-hjärta går inte att hitta. ”Sampa” har även den där tjuriga pådrivarmentaliteten som AIK verkligen behöver och fansen hade älskat att se honom i AIK-tröjan.

Andreas Hanson: Jag skulle säga att får man hem Christian Sandberg så är drömvärvningen klar. "Sampas" återkomst skulle ge AIK en härförare, en pådrivare och en lagkapten som bara på egen hand skulle bidra till att AIK kan lyfta flera placeringar jämfört med ifjol.

Fredrik Klang: I nuläget heter den värvningen Christian Sandberg.

» Transfercentralen 2021