Cheek: "Tyckte jag skulle ta chansen"

4 juni 2021 16:00

Trevor Cheek är värvad som spetsspelare till Kristianstad och nu berättar amerikanen om valet av Sverige, Jens Lööke, tiden i Danmark, vikten, matlagningen och förväntningarna.


Kristianstad satsar på nordamerikansk spets till kommande säsong.

Ett av nyförvärven: Trevor Cheek.

28-åringen har spenderat de två senaste säsongerna i Danmark och är nu klar för sin första sejour i Sverige.

– Jag har varit i Danmark ett par år nu och ville göra något nytt. Spela en annan typ av hockey. Jag frågade runt lite bland spelare som spelat på olika ställen och landade i Sverige. Jag tror det kommer att passa mig bra och jag har blivit bra kompis med många svenska spelare genom åren, säger Trevor Cheek.

– Jag fick en bra känsla av Kristianstad och de hade en bra öppning för mig. Jag ser fram emot tiden där.

En svensk spelare hade stor betydelse i beslutet: Jens Lööke.

Lööke spelade med Timrå den gångna säsongen och var med på resan upp till SHL. Under tiden i Tucson Roadrunners i AHL så spelade Lööke och Cheek tillsammans, stundtals även i samma kedja.

– Jag har snackat mycket med Jens i samband med att jag skulle ta beslut om framtiden. Vi pratade om Sverige och Kristianstad och han tyckte jag skulle ta chansen.

Men du får inte möta honom i höst?
– Nej, det var kul att han och Timrå gick upp, han är en riktigt bra spelare och jag hoppas att vi får chansen att träffas nästa vinter.

Trevor Cheek var framgångsrik som junior och fick också ett treårigt NHL-avtal med Colorado Avalanche när det var dags att spela seniorhockey. Något NHL-spel blev det emellertid inte. Efter totalt sex år med spel i AHL och ECHL så valde han Europa för två år sedan.

– Det är klart att det var stort att skriva NHL-kontrakt. En dröm som blev sann, säger han.

– Efter ett antal år i Nordamerika så kände jag för något nytt och blickade mot Europa. Jag fick chansen i Danmark och det har varit en kul tid.

Totalt har det blivit 67 poäng på 84 matcher med Esbjerg och Rödovre.

– Det var helt klart annorlunda jämfört med att spela i Nordamerika. AHL är den liga i världen där man kanske har minst tid med pucken och Danmark var mer eller mindre tvärtom. Det var stora ytor och mycket tid med pucken. Jag gillade det men det var kanske lite väl öppet stundtals. Därför känns Sverige bra. Det är lite mer uppstyrt. Någonstans mellan AHL och Danmark kan jag tänka mig.

De två säsongerna i Europa har fått Trevor Cheek att ändra om sin träning. Han har gått ner i vikt för att orka åka mer skridskor.

– I Europa gäller det att orka åka mycket skridskor. I AHL spelade jag i fjärdekedjan och där handlade det om att jobba stenhårt och tackla på allt som rörde sig under ett begränsat antal byten. I Danmark har jag spelat mer och det är större ytor, vilket ställer andra krav, och jag har gått ner ganska många kilon senaste åren för att kunna spela den typen av ishockey.

Intresset för matlagning har gjort arbetet med dieten tämligen enkelt. Trevor Cheek har till och med ett eget Instagram-konto (@thechefcheek) med fokus på mat.

– Det startade egentligen som ett skämt med några kompisar men sedan har det tagit lite fart och jag får fler och fler följare. Det är en kul hobby. Jag flyttade hemifrån tidigt och började laga mat då också och tycker det är väldigt kul.

Då kanske du får lite svensk matinspiration nu?
– Ja, det vore kul!

Trevor Cheek är tänkt för en bärande roll i Kristianstad.

– Jag vill vara en ledande spelare som kommer in med en hel del rutin. Jag har höga förväntningar. Jag ser mig själv som en hårt jobbande tvåvägsspelare som kan åka skridskor, göra poäng och vara stark i tekningscirkeln. Jag vill bidra med ett solitt tvåvägsspel.

Kristianstad har också gjort klart med Kristoff Kontos och Steven Seideroff, känner du till dem?
– Jag känner inte Kontos men kollade upp hans statistik och han har gjort det bra i Europa. Seideroff känner jag till bättre. Vi har spelat mot varandra i Nordamerika och vi har pratat lite med varandra sedan det blev klart att vi ska spela tillsammans.

Kristianstad har gjort två år i HockeyAllsvenskan men varit i botten båda åren.

Nu skönjs en satsning där nordamerikanerna spelar centrala roller.

– Vi ska försöka göra en "push" och lyfta föreningen. Det är roligt att få vara en del i den satsningen. Målet är att nå slutspel och vi ska göra allt för att ta oss dit.